Dom Pasywny jakie koszty ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Dom Pasywny jakie koszty ?
Witam
Czytam większość tych wszystkich postów już od prawie dwóch lat z kilku względów:
-buduje dom (aktualnie stan surowy zamknięty jeszcze nie ma żadnych instalacji )
-pracuje na budowach ( wszelkie instalacje elektryczne-elektroniczne)
Zauważyłem jeden bardzo duży problem albo połowa ludzi ma zaćmę i nie rozumieją sensu oraz znaczenia słów jakie czytają i piszą. Chciałbym zauważyć że powyższa wymiana zdań między panem TB a AK47 nie ma wspólnego poziomu (wiedzy , doświadczenia a nawet wyobraźni ). Na przykład kilka postów wcześniej TB dał przykład lodówki a w odpowiedzi Pan AK47 odpisał drugim przykładem który nic się nie ma do pierwszego i jeszcze wysuną złe wnioski. Pan TB powinien napisać że mostek termiczny który przebiega między pomieszczeniem wewnątrz a fundamentem (dokładnie chodzi o ten róg gdzie podłoga zbiega się ze ścianą ) .Ten mostek termiczny w każdych warunkach ma taką samą konsumpcje na nasze ciepło w pomieszczeniu niezależnie ile damy ocieplenia na zewnątrz ściany.To ocieplenie nie przerwie nam tego mostka więc nie może mieć na niego wpływu. Ten fundament zawsze będzie oddawał stałą energie do ziemi. A jeżeli oddzielimy to pomieszczenie izolacją od ściany ,podłogi, sufitu to przerwiemy ten mostek. Przykład o otwartych drzwiach w domach 1 i 2 też przyznaje racje panu TB (wbrew założeniu autora) ,faktycznie jak zostawisz drzwi otwarte na zewnątrz przez jakiś czas to musisz to powietrze dogrzać i pójdzie więcej kilowat ze względu na mostek termiczny ( w postaci otwieranych i zamykanych drzwi). A dom z takim mostkiem już nie mieści się w parametrach domu energooszczędnego czyli taniej walnąć sobie wtedy kotłownie a nawet szkoda domu docieplać bo i tak przez drzwi wpadnie więcej zimna niż przez niedocieplone ściany.
Moim zdaniem za mało analizuje się warunków pracy pewnych urządzeń czy zestawów urządzeń w konkretnych środowiskach. Jeżeli lubisz karmić ptaki zimą przy otwartym oknie 2-3 godziny dziennie to pewnie rekuperator ci niewiele pomoże zaoszczędzić w porównaniu do sąsiada który tego nie robi a nie ma wymiennika będzie miał pewnie niższe rachunki za ogrzewanie.
Pozdrawiam.
Czytam większość tych wszystkich postów już od prawie dwóch lat z kilku względów:
-buduje dom (aktualnie stan surowy zamknięty jeszcze nie ma żadnych instalacji )
-pracuje na budowach ( wszelkie instalacje elektryczne-elektroniczne)
Zauważyłem jeden bardzo duży problem albo połowa ludzi ma zaćmę i nie rozumieją sensu oraz znaczenia słów jakie czytają i piszą. Chciałbym zauważyć że powyższa wymiana zdań między panem TB a AK47 nie ma wspólnego poziomu (wiedzy , doświadczenia a nawet wyobraźni ). Na przykład kilka postów wcześniej TB dał przykład lodówki a w odpowiedzi Pan AK47 odpisał drugim przykładem który nic się nie ma do pierwszego i jeszcze wysuną złe wnioski. Pan TB powinien napisać że mostek termiczny który przebiega między pomieszczeniem wewnątrz a fundamentem (dokładnie chodzi o ten róg gdzie podłoga zbiega się ze ścianą ) .Ten mostek termiczny w każdych warunkach ma taką samą konsumpcje na nasze ciepło w pomieszczeniu niezależnie ile damy ocieplenia na zewnątrz ściany.To ocieplenie nie przerwie nam tego mostka więc nie może mieć na niego wpływu. Ten fundament zawsze będzie oddawał stałą energie do ziemi. A jeżeli oddzielimy to pomieszczenie izolacją od ściany ,podłogi, sufitu to przerwiemy ten mostek. Przykład o otwartych drzwiach w domach 1 i 2 też przyznaje racje panu TB (wbrew założeniu autora) ,faktycznie jak zostawisz drzwi otwarte na zewnątrz przez jakiś czas to musisz to powietrze dogrzać i pójdzie więcej kilowat ze względu na mostek termiczny ( w postaci otwieranych i zamykanych drzwi). A dom z takim mostkiem już nie mieści się w parametrach domu energooszczędnego czyli taniej walnąć sobie wtedy kotłownie a nawet szkoda domu docieplać bo i tak przez drzwi wpadnie więcej zimna niż przez niedocieplone ściany.
Moim zdaniem za mało analizuje się warunków pracy pewnych urządzeń czy zestawów urządzeń w konkretnych środowiskach. Jeżeli lubisz karmić ptaki zimą przy otwartym oknie 2-3 godziny dziennie to pewnie rekuperator ci niewiele pomoże zaoszczędzić w porównaniu do sąsiada który tego nie robi a nie ma wymiennika będzie miał pewnie niższe rachunki za ogrzewanie.
Pozdrawiam.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ze wszystkim się mogę zgodzić faktem jest, że starty opisywanym mostkiem termicznym nie zalezą od grubości ocieplenia za nim choć spotkałem fachowców którzy straty do gruntu podają w % ( np. do gruntu 5%) - I wtedy się okazuje, że mostek maleje wraz z grubością izolacji. Natomiast stwierdzenie
nie do końca jest prawdziwe. Zbadałem wielokrotnie, że mostek termiczny do gruntu jest dynamiczny. Jako element znacznie zimniejszy od reszty ściany / podłogi chłonie więcej wilgoci z pomieszczenia im większe zawilgocenie tym mniejszy opór cieplny.Ten mostek termiczny w każdych warunkach ma taką samą konsumpcje
No to z tego by wynikało że ściana jest takim samym izolatorem gdyby jej nie było , Czy może jest częścią przegrody. Ale oczywiście wiem najlepsza to izolacja od środka ale niech pan popiszę troszkę o jej wadach
Dawniej się słuchało Moskwy a teraz Brukseli
A co do projektu to jestem ciekaw skąd taka szybka interpretacja. Proszę mi powiedzieć prosto i zrozumiale że jeżeli typowy domek z Wentylacją mechaniczną 12 cm styropianu na ścianach i 10 na podłodzę i 25 na dachu ma sie prawie nie różnić od budynku gdizie zwiekszamy izolację 2 lub 3 krotnie i stosujemy WM czyli co to nic pana zdaniem nie da ?
Dawniej się słuchało Moskwy a teraz Brukseli
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Czytał Pan co piszę, czy post Makroku... grubość izolacji termicznej za mostkiem termicznym nie przekłada się liniowo na opór cieplny. Bo ciepła tyle samo ucieka mostkiem jak mamy 19 cm i jak mamy 20 cm styro. Poza tym ściana ma zdecydowanie najmniejszy udział w stratach przy jednakowej izolacji 1 - podłoga 2 dach 3 okna i dalej ściana. Tylko ludzie faszerowani ideologią muratora durnotami z współczesnej NAPE - na pytanie jak mają dom izolowany odpowiadają co mają w ścianie .. A skąd moja szybka interpretacja --- Szanowny Panie robię to 21 lat ( montuję reku) więc wiem ile taki dom "pali".
Dodam jeszcze Panu ( bo zdaje się co do niecentralnego ogrzewania to nie ma Pan wątpliwości), że na politechnikach jedynym niecentralnym ogrzewaniem o jakim się wspomina nie uczy są piece akumulacyjne - czy trzeba Panu coś jeszcze.
Dodam jeszcze Panu ( bo zdaje się co do niecentralnego ogrzewania to nie ma Pan wątpliwości), że na politechnikach jedynym niecentralnym ogrzewaniem o jakim się wspomina nie uczy są piece akumulacyjne - czy trzeba Panu coś jeszcze.
Witam wszystkich!
"przeleciałem" od wczoraj ostatnie strony tego forum... na więcej nie miałem czasu.
trochę się dziwię, że tacy poważni Panowie skaczą sobie do gardeł jak koguciki albo chłopcy w piaskownicy. mam wrażenie, że ta dyskusja dawno przestała być merytoryczna, zamieniła się w zabawę kto kogo przegada..
krótko o sobie, żeby nie przynudzać.. jestem inżynierem po PK, specjalność UCZ (urządzenia cieplne i zdrowotne), od 9 lat jestem w zawodzie, od 3 lat zajmuję dodatkowo się budownictwem pasywnym, projektujemy i wykonujemy również instalacje, szczególnie WM.
właśnie kończę budowę swojego domu pasywnego w Krakowie, obliczenia oczywiście w PHPP, straty około 14 kWh/m2/rok. dom będzie mocno opomiarowany
z wieloma stwierdzeniami Panów mogę się zgodzić, z wieloma niestety nie..
tak na początek do Pana TB: ciekaw jestem tej izolacji od środka.. ja Pan izoluje np strop nad salonem i jednocześnie podłogę tego stropu po stronie piętra. rozumiem, że taka izolacja musi się pojawić, żeby unikać przemarzania stropu od strony ściany. jaką grubość ma wówczas taki strop, a drugie: jak z praktycznością takiej izolacji na ścianach wewnętrznych??
pzdr
"przeleciałem" od wczoraj ostatnie strony tego forum... na więcej nie miałem czasu.
trochę się dziwię, że tacy poważni Panowie skaczą sobie do gardeł jak koguciki albo chłopcy w piaskownicy. mam wrażenie, że ta dyskusja dawno przestała być merytoryczna, zamieniła się w zabawę kto kogo przegada..
krótko o sobie, żeby nie przynudzać.. jestem inżynierem po PK, specjalność UCZ (urządzenia cieplne i zdrowotne), od 9 lat jestem w zawodzie, od 3 lat zajmuję dodatkowo się budownictwem pasywnym, projektujemy i wykonujemy również instalacje, szczególnie WM.
właśnie kończę budowę swojego domu pasywnego w Krakowie, obliczenia oczywiście w PHPP, straty około 14 kWh/m2/rok. dom będzie mocno opomiarowany
z wieloma stwierdzeniami Panów mogę się zgodzić, z wieloma niestety nie..
tak na początek do Pana TB: ciekaw jestem tej izolacji od środka.. ja Pan izoluje np strop nad salonem i jednocześnie podłogę tego stropu po stronie piętra. rozumiem, że taka izolacja musi się pojawić, żeby unikać przemarzania stropu od strony ściany. jaką grubość ma wówczas taki strop, a drugie: jak z praktycznością takiej izolacji na ścianach wewnętrznych??
pzdr
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szanowny Panie - nie ja izoluje tylko projektant, architekt ... to raz ! Dwa ROLĄ IZOLACJI TERMICZNEJ JEST MARGINALIZACJA ROLI OGRZEWANIA - czyli nie może znać się na izolacji absolwent ogrzewania. Gdyby Pan był łaskaw kiedyś zapoznać się z Fizyką Budowli - współczynnik przenikania ciepła wiedziałby Pan, że nie można przyklejać izolacji termicznej za murem.. z definicji!!!!
Pierwszy montowałem WM z odzyskiem ciepła (89') na początku z natury rzeczy własnej roboty. Od ponad 20 lat wyposażamy w wentylacje i ogrzewanie domy izolowane tek by bez pomp ciepła i solarów zużywały 10-30 kWh/m2 rocznie - domy które są gorzej izolowane uważam za durszlaki .
-Czy może Pan tu wszystkim przytoczyć te fragmenty definicji współczynnika przenikania ciepła - który wyklucza przyklejanie izolacji za murem?
-Jakim cudem zajmuje się Pan budownictwem nie wiedząc jak się
Pierwszy montowałem WM z odzyskiem ciepła (89') na początku z natury rzeczy własnej roboty. Od ponad 20 lat wyposażamy w wentylacje i ogrzewanie domy izolowane tek by bez pomp ciepła i solarów zużywały 10-30 kWh/m2 rocznie - domy które są gorzej izolowane uważam za durszlaki .
-Czy może Pan tu wszystkim przytoczyć te fragmenty definicji współczynnika przenikania ciepła - który wyklucza przyklejanie izolacji za murem?
-Jakim cudem zajmuje się Pan budownictwem nie wiedząc jak się
Czy nie wiedząc jak się rozchodzi ciepło w ciele stałym?izoluje np strop nad salonem
może się Pan określać bardziej precyzyjnie i oszczędnie. tu chyba nie jest spotkanie humanistów.
może mi Pan napisać konkretnie ile daje Pan izolacji na strop od wewnątrz, na sufit i podłogę?
PS oszczędził by sobie Pan tych personalnych wycieczek na temat wykształcenia i doświadczenia pozostałych forumowiczów - myślę, że trudno to tak szybko zweryfikować. chyba nie chce Pan, abyśmy odnieśli wrażenie, że pozjadał Pan wszystkie rozumy, i że jest Pan jedynym specjalistą w tym pięknym kraju..
ja naprawdę chciałbym wymienić kilka doświadczeń i opinii
może mi Pan napisać konkretnie ile daje Pan izolacji na strop od wewnątrz, na sufit i podłogę?
PS oszczędził by sobie Pan tych personalnych wycieczek na temat wykształcenia i doświadczenia pozostałych forumowiczów - myślę, że trudno to tak szybko zweryfikować. chyba nie chce Pan, abyśmy odnieśli wrażenie, że pozjadał Pan wszystkie rozumy, i że jest Pan jedynym specjalistą w tym pięknym kraju..
ja naprawdę chciałbym wymienić kilka doświadczeń i opinii
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jeszcze raz - nie ja a architekt . Mogę tylko napisać co widzimy na projektach
- domy izolowane ( do 30kWh/m2 rocznie) i domy dobrze izolowane (do 15kWh/m2 rocznie są przeważnie parterowe, jeżeli są piętra - to izolacja jest z oby stron, częściej strop jest ze zbrojonego styropianu lub legary i wełna. Mamy też rozwiązania takie jak Fabryka Projektów ( od zewnątrz - 15 cm styro 20 cm bk i 15 cm wełna paroizolacja i tynk
Czy może Pan przytoczyć ten fragment ( z podręcznika Fizyki Budowli - współczynnik przenikania ciepła) który wyklucza przyklejanie izolacji termicznej za murem?
- domy izolowane ( do 30kWh/m2 rocznie) i domy dobrze izolowane (do 15kWh/m2 rocznie są przeważnie parterowe, jeżeli są piętra - to izolacja jest z oby stron, częściej strop jest ze zbrojonego styropianu lub legary i wełna. Mamy też rozwiązania takie jak Fabryka Projektów ( od zewnątrz - 15 cm styro 20 cm bk i 15 cm wełna paroizolacja i tynk
Czy może Pan przytoczyć ten fragment ( z podręcznika Fizyki Budowli - współczynnik przenikania ciepła) który wyklucza przyklejanie izolacji termicznej za murem?
aa..mam jeszcze jedno pytanie: czy miał Pan okazję mieszkać dużej w domu, który ma izolację od wewnątrz??
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Mam mieszkanie w bloku tak izolowane - to najzdrowsze budownictwo - WM zapewnia mikroklimat. Jestem od 1999 roku na wszystkich konferencjach "Problemy jakości powietrza wewnętrznego w Polsce" organizowanych przez PW - Nie zbepieczanie ścian paroizolacją to ogromny błąd - zawłaszcza we współczesnym budownictwie - im grubsza izolacja termiczna tym większy problem z wilgocią.
Skandynawia USA Francja mają głównie domy izolowane i przy skutecznej wentylacji mają super komfort
Jak Pan zabezpiecza ścianę przed wilgocią ( dyfuzją)?
Skandynawia USA Francja mają głównie domy izolowane i przy skutecznej wentylacji mają super komfort
Jak Pan zabezpiecza ścianę przed wilgocią ( dyfuzją)?
nadal nie napisał Pan jak izolować stropy wewnątrz, jaką grubość... buduje się mnóstwo domów wielorodzinnych w technologii tzw pasywnej. może być kilka pięter. jak izolować stropy między pietrami. jak Pan wie, architekci nie mają często pojęcia o izolowaniu przegród, dla nich liczy się aktualnie wymagany przez warunki techniczne i normy wsp. U. jeżeli zajmuje się Pan z takim zaangażowaniem i od tylu lat, to myślę, że ma Pan wyrobione zdanie o różnych detalach. ciekawi mnie to z praktycznego punktu widzenia. o przepisywaniu definicji z książek możemy trochę później... myślę, że wiele będzie tych definicji do przytoczenia
przepływ wilgoci przez ściany to zaledwie 2-3% całkowitego bilansu wilgoci. zastosowałem oczywiście rekuperację. oczywiste jest, że z zimie mamy taki problem, że trzeba sprytnie ograniczać rekuperację, żeby nie przesuszyć powietrza. WM usuwa w budynku wilgoć. ściany są izolowane styropianem grafitowym o grubości 40cm. ściany zbudowane z silikatu.
proszę Pana o 2 konkretne odpowiedzi:
- jaka grubość izolacji na stropach wewnątrz budynku
- co z akumulacją ciepła w Pana mieszkaniu
proszę Pana o 2 konkretne odpowiedzi:
- jaka grubość izolacji na stropach wewnątrz budynku
- co z akumulacją ciepła w Pana mieszkaniu
czy blok jest izolowany od zewnątrz?
czy ma Pan zaizolowaną podłogę i strop od wewnątrz?
czy ma Pan zaizolowaną podłogę i strop od wewnątrz?