Fibaro - najlepszy system

Rozwój technologii pozwala nam żyć łatwiej i bezpieczniej. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rozwiązań, które sprawiają, że nasz dom czy mieszkanie stanie się przytulny, komfortowy, elegancki i przede wszystkim praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

qwerty1234

Re: Fibaro - najlepszy system

Post autor: qwerty1234 »

Zacząłem czytać powyższy wątek i mam wrażenie, że połowa uczestników dyskusji (a raczej kłótni) to 40 letnie dzieci.....

Czy Panowie przedstawiciele rożnych firm, różnych systemów, nie pomyśleli, że takie ciskanie się zabiera wam klientów? Jeśli reszta pracowników waszych firm też jest tak dziecinna, nietolerancyjna i chamska to naprawdę współczuje...

Każdy z waszych systemów ma swoje zalety i wady, ale niezaprzeczalnie najbardziej rozwojowy jest system Fibaro.

Przez parę lat pracowałem w firmie której budynek był sterowany za pomocą KNX. Przyznaje że parę lat temu robiło to wrażenie i wady sytemu były przysłonione zaletami. Ale z perspektywy czasu uważam że tych wad było naprawdę wiele. Podstawową był brak możliwości konfiguracji systemu przez użytkownika, ciągłe usterki. System działał jak samo źle jak stary Windows 95...

Gdy budowałem (skończyłem pół roku temu) swój dom, rozglądałem się za systemem inteligentnego domu. KNX także wziąłem pod uwagę. Przez długi czas nie mogłem się zdecydować, głównie ze względu na cenę systemów... aż przez przypadek zobaczyłem jąś reklamę w necie systemu Fibaro. Po paru spotkaniach z przedstawicielem, zdecydowałem się na zakup i jak na razie jestem bardzo zadowolony. U mnie instalacja zajęła 3 dni (dom ma 350m2 i osobny garaż 50m2, działka 6000m2). System ma naprawdę wiele zalet i parę wad- niektóre naprawdę śmieszne jak np.
światła w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa wskazują domownikom drzwi :) jak by m nie wiedział gdzie mam wyjście... :)

Panie dendrytus, jestem osobą która może wypowiedzieć się na temat obu systemów. Z góry proszę Pana o uszanowanie mojej opini na temat tych systemów i odrobinę tolerancji. Ma Pan dość specyficzny sposób konwersacji...

Wprowadza Pan czytelników w błąd. Sprostuje tylko kilka kłamst:
Prawie każdy ekspres firmowy (Seaco, Krups, Delonghi, itp.) można załadować kawą/ziarnami, ustawić ulubiony program i wyłączyć urządzenie. Fibaro gdy tylko włączy ekspres kawa sama zaczyna się robić. System Fibaro jako jeden z niewiele może obsługiwać każdy (radzi sobie moja 9 letnia córka).

Żadnego systemu nie można dyskryminować. A Pan na dodatek lekceważy ludzi. Systemy inteligentnego domu nie są tylko dla bogatych, kupujących złote gniazdka... Dzięki kilku systemom takim jak Fibaro, systemy są dostępne dla szerokiego grona, ponieważ ich koszt jest taki jak umeblowania jednego pomieszczenia w domu (nie myśle tu o tanich meblach z ikei, Voxu itp.).

W Pana działaniach widzę głębszy sens... Ten wątek jest nr. 1 po wpisaniu hasła Fibaro w Google... W innym kraju takie teksty byłyby dla Pana firmy bardzo nieciekawe, a Pan już niemiałby pracy. Ale jesteśmy w Polsce- ludzie są kłótliwi, przwrotni, lubią konflikty i podziały więc Pana posty na tym forum działają odziwo nie na niekorzyść Pana firmy, tylko firmy Fibaro... jest to absurdalne ale trzeba pamiętać, że jesteśmy w Polsce, a tu trochę inaczej rozumie się słowa kultura, tolerancja, rozmowa, opinia (a raczej wogóle się ch nie rozumie...).

Obojętnie co Pan jeszcze napisze to jest mój 1 i ostatni post w tym wątku i temacie. Z Panem nie ma sensu prowadzenie dyskusji. Mój post zamieszczam dla innych niezdecydowanych i mam nadzieje że będzie wystarczającym sprostowaniem Pana przekrętów.

Pozdrawiam i życzę zdrowia :)

qwerty1234

Post autor: qwerty1234 »

Zacząłem czytać powyższy wątek i mam wrażenie, że połowa uczestników dyskusji (a raczej kłótni) to 40 letnie dzieci.....

Czy Panowie przedstawiciele rożnych firm, różnych systemów, nie pomyśleli, że takie ciskanie się zabiera wam klientów? Jeśli reszta pracowników waszych firm też jest tak dziecinna, nietolerancyjna i chamska to naprawdę współczuje...

Każdy z waszych systemów ma swoje zalety i wady, ale niezaprzeczalnie najbardziej rozwojowy jest system Fibaro.

Przez parę lat pracowałem w firmie której budynek był sterowany za pomocą KNX. Przyznaje że parę lat temu robiło to wrażenie i wady sytemu były przysłonione zaletami. Ale z perspektywy czasu uważam że tych wad było naprawdę wiele. Podstawową był brak możliwości konfiguracji systemu przez użytkownika, ciągłe usterki. System działał jak samo źle jak stary Windows 95...

Gdy budowałem (skończyłem pół roku temu) swój dom, rozglądałem się za systemem inteligentnego domu. KNX także wziąłem pod uwagę. Przez długi czas nie mogłem się zdecydować, głównie ze względu na cenę systemów... aż przez przypadek zobaczyłem jąś reklamę w necie systemu Fibaro. Po paru spotkaniach z przedstawicielem, zdecydowałem się na zakup i jak na razie jestem bardzo zadowolony. U mnie instalacja zajęła 3 dni (dom ma 350m2 i osobny garaż 50m2, działka 6000m2). System ma naprawdę wiele zalet i parę wad- niektóre naprawdę śmieszne jak np.
światła w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa wskazują domownikom drzwi :) jak by m nie wiedział gdzie mam wyjście... :)

Panie dendrytus, jestem osobą która może wypowiedzieć się na temat obu systemów. Z góry proszę Pana o uszanowanie mojej opini na temat tych systemów i odrobinę tolerancji. Ma Pan dość specyficzny sposób konwersacji...

Wprowadza Pan czytelników w błąd. Sprostuje tylko kilka kłamst:
Prawie każdy ekspres firmowy (Seaco, Krups, Delonghi, itp.) można załadować kawą/ziarnami, ustawić ulubiony program i wyłączyć urządzenie. Fibaro gdy tylko włączy ekspres kawa sama zaczyna się robić. System Fibaro jako jeden z niewiele może obsługiwać każdy (radzi sobie moja 9 letnia córka).

Żadnego systemu nie można dyskryminować. A Pan na dodatek lekceważy ludzi. Systemy inteligentnego domu nie są tylko dla bogatych, kupujących złote gniazdka... Dzięki kilku systemom takim jak Fibaro, systemy są dostępne dla szerokiego grona, ponieważ ich koszt jest taki jak umeblowania jednego pomieszczenia w domu (nie myśle tu o tanich meblach z ikei, Voxu itp.).

W Pana działaniach widzę głębszy sens... Ten wątek jest nr. 1 po wpisaniu hasła Fibaro w Google... W innym kraju takie teksty byłyby dla Pana firmy bardzo nieciekawe, a Pan już niemiałby pracy. Ale jesteśmy w Polsce- ludzie są kłótliwi, przwrotni, lubią konflikty i podziały więc Pana posty na tym forum działają odziwo nie na niekorzyść Pana firmy, tylko firmy Fibaro... jest to absurdalne ale trzeba pamiętać, że jesteśmy w Polsce, a tu trochę inaczej rozumie się słowa kultura, tolerancja, rozmowa, opinia (a raczej wogóle się ch nie rozumie...).

Obojętnie co Pan jeszcze napisze to jest mój 1 i ostatni post w tym wątku i temacie. Z Panem nie ma sensu prowadzenie dyskusji. Mój post zamieszczam dla innych niezdecydowanych i mam nadzieje że będzie wystarczającym sprostowaniem Pana przekrętów.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: dendrytus »

qwerty1234 pisze: Wprowadza Pan czytelników w błąd. Sprostuje tylko kilka kłamst:\
I zaraz zobaczymy kto kłamie.
Prawie każdy ekspres firmowy (Seaco, Krups, Delonghi, itp.) można załadować kawą/ziarnami, ustawić ulubiony program i wyłączyć urządzenie. Fibaro gdy tylko włączy ekspres kawa sama zaczyna się robić.
Nie jestem handlarzem od ekspresów więc nie wiem jak zachowują się wszystkie ekspresy.
Te z którymi ja miałem do czynienia, po załączeniu zasilania robiły:
1.nic
2.włączały płukanie
3.żądały ustawienia zegara.
Na pewno są ekspresy które po podaniu zasilania robią kawę, ale one tak samo będą działały z KAŻDYM SYSTEMEM, nawet będą działały na chińskim badziewiu.
Nie jest to żadna zaleta, a już tym bardziej inteligencja.
Czy może być coś bardziej frustrującego z rana, niż brak zrobionej świeżej kawy w filiżance? Może. Kawa zrobiona do ociekacza, bo wczoraj zapomnieliśmy podstawić filiżankę. A nasz inteligentny inaczej dom wraz z expresem uznali, że trochę adrenaliny i ruchu z rana z pewnością nam się przyda.
A co w sytuacji kiedy czytamy sobie spokojnie książkę lub oglądamy film i nachodzi nas ochota na kawę. Włączamy przy pomocy iPada expres i za chwilą zapach świeżo zrobionej kawy do ociekacza rozchodzi się po domu.
Dlatego tak ważne jest aby expres poinformował nas że coś jest nie tak.
System Fibaro jako jeden z niewiele może obsługiwać każdy (radzi sobie moja 9 letnia córka).
To raczej świadczy o jakiś problemach z córką, a nie o jakiejś szczególnej prostocie obsługi fibaro. Ja nie widzę specjalne różnicy między kliknięciem klasycznego włącznika na ścianie, klęknięciem pilota od oświetlenia, kliknięcia ikonki na iPhone/iPad/iPod(to akurat jest najtrudniejsze i najbardziej niewygodne) czy wydanie komendy słownej.
To że fibaro jest tak skomplikowany, że dopiero 9 latek może się nim posługiwać świadczy raczej o wadzie. Nexwella, KNX, LCN czy domy na PLC(z pominięciem chińskiego badziewia) spokojnie obsługują 3 latki, a pewnie i młodsze też.
Bo w to, że 9 latek zaprogramuje scenę z uwzględnieniem czujki ruchu i ogrzewania to nie wierzę.
Żadnego systemu nie można dyskryminować. A Pan na dodatek lekceważy ludzi. Systemy inteligentnego domu nie są tylko dla bogatych, kupujących złote gniazdka...
A gdzie ja napisałem że ID są tylko dla bogatych ludzi?
Problemem jest tu niezrozumienie idei*** inteligentnego domu. Zakup centralki i kilku sterowników nie uczyni naszego domu inteligentnym.
O inteligencji domu nie świadczy ilość zainstalowanych modułów, tylko funkcje jakie realizują.
To, że mamy sterowanie domem przez iPada, nie świadczy że mamy inteligenty dom.
Jest to kawałek automatyki.
Różnica między inteligentnym domem, a domem sterowanym przez komórkę/iPada jest taka sama jak między limuzyną z szoferem, a trabntem limousine.
Pytanie(retoryczne) Co jest ID
1. Dom w KNX sterujący ogrzewaniem i światłem bez możliwości sterowania z komórki
2. Dom w fibaro sterowaniem oświetleniem z komórki, bez sterowania ogrzewaniem
Zakładam że oba systemy są zbliżone cenowo.
Problem w tym, że system ze sterowaniem ogrzewaniem będzie wymagał elektrozaworów, czujników temperatury, a to znacząco podniesie koszty dodatkowe.
Jak zaczniemy dodawać te koszty dodatkowe i czynić nasz dom bardziej inteligentnym to okaże się, że nie można mieć domu inteligentnego za cenę nawet drogich mebli.
Dzięki kilku systemom takim jak Fibaro, systemy są dostępne dla szerokiego grona, ponieważ ich koszt jest taki jak umeblowania jednego pomieszczenia w domu (nie myśle tu o tanich meblach z ikei, Voxu itp.).
Inteligencja też jest na poziomie mebli.
Szkoda, że nas pan więcej nie odwiedzi. Może dowiedzielibyśmy się ile pan zapłacił i co pan dostał za te pieniądze. Może dowiedzielibyśmy się ile czujników posiada pańska instalacja i jaką oryginalną funkcję stworzyła pana 9 letnia córka. Może odzielibyśmy się dlaczego sam pan nie zainstalował sobie tego systemu.
Może dowiedzieliby się inni użytkownicy forum ile kosztuje montaż systemu przez wykwalifikowanego instalatora.
Może zdradziłby pan jak to się stało że myślał pan o ID podczas budowy, ba nawet rozpatrywał KNX, i nie położył pan metra kabla pod przewodowy system?
W Pana działaniach widzę głębszy sens... Ten wątek jest nr. 1 po wpisaniu hasła Fibaro w Google... W innym kraju takie teksty byłyby dla Pana firmy bardzo nieciekawe, a Pan już niemiałby pracy.
Świetny żart.
Ale jesteśmy w Polsce- ludzie są kłótliwi, przwrotni, lubią konflikty i podziały więc Pana posty na tym forum działają odziwo nie na niekorzyść Pana firmy, tylko firmy Fibaro... jest to absurdalne ale trzeba pamiętać, że jesteśmy w Polsce, a tu trochę inaczej rozumie się słowa kultura, tolerancja, rozmowa, opinia (a raczej wogóle się ch nie rozumie...).
Większych bzdur dawno nie czytałem. Naśmiewanie się z marketingowego bełkot i np. pseudo teorii o oszczędzaniu energii świadczy o mojej kłótliwości i braku kultury?
Mam być tolerancyjny na przykłady wciskania głupoty i bredni?
To nie ja w materiałach reklamowych zrzynam przy pomocy kopiuj/wklej od konkurencji. Mam siedzieć cicho, bo to młoda polska firma?
Gwarantuje panu, że moje negatywne wypowiedzi mają większy wpływ na fibaro, niż gdybym był grzeczny.
Dzięki między innymi moim postom skończyło debilne reklamowanie systemu przez marketingowców podszywających się pod zadowolonych klientów lub potencjalnych zainteresowanych.
To dzięki między innymi mnie przeredagowano treść konkursu.
To dzięki mnie przestano wypisywać bzdury jakie, to oszczędności będę miał, jak będę mógł sobie odczytywać zużycie wody, gazu prądu.
Uważa pan, że fibaro ma prawo wypisywać bzdury, że KNX-em nie da się sterować przez komórkę, KNX-em można było sterować z budki telefonicznej już kilkanaście lat temu.
Nic tak nie pobudza szarych komórek jak kop w dupę.
Obojętnie co Pan jeszcze napisze to jest mój 1 i ostatni post w tym wątku i temacie. Z Panem nie ma sensu prowadzenie dyskusji.
No to szczęście od boga. Zanim zacznie pan wklejać posty na innych forach, może warto byłoby przeczytać instrukcję jak to robić, bo na tym forum udało się panu zrobić 4 zamiast jednego.
Mój post zamieszczam dla innych niezdecydowanych i mam nadzieje że będzie wystarczającym sprostowaniem Pana przekrętów.
Proszę podać jeden, a stawiam wódkę.

***Inteligentny budynek (również inteligentny dom, system zarządzania budynkiem (Building Management System (BMS)) - określenie wysoko zaawansowanego technicznie budynku.

Inteligentny budynek posiada system czujników i detektorów oraz jeden, zintegrowany system zarządzania wszystkimi znajdującymi się w budynku instalacjami. Dzięki informacjom pochodzącym z różnych elementów systemu, budynek może reagować na zmiany środowiska wewnątrz i na zewnątrz, co prowadzi do maksymalizacji funkcjonalności, komfortu i bezpieczeństwa oraz minimalizacji kosztów eksploatacji i modernizacji. System inteligentnego budynku nie powinien wpływać negatywnie na ludzi znajdujących się w jego środowisku.

PS.
To ciekawe dlaczego ja nie mam takich problemów i nie siedzę na poprawianiu/naprawianiu, już naprawianej i poprawianej instalacji?
Ciekawe czy w ekskluzywny Hotelu Elbrus w Szczyrku też maj takie problemy. O ile pamiętam mają KNX-a

Mwave
Początkujący
Początkujący

Re: Z-Wave - najlepszy system

Post autor: Mwave »

Ja znam lepszy system i tańszy: system Z-Wave
Podobno wymyślili go ludzie z Poznania :lol: ale mi sie wydaje, że został wymyślony w USA przez www.z-wave.com. :?
A Home center jest dostępny na na allegro za 800zł plus moduły za 250zł
to razem wychodzi 1100zł za System Z-Wave.
Jeśli fibaro to nie jest System Z-Wave to nie warto go kupować bo nie będzie z niczym kompatybilny.
Tylko System Z-Wave zapewnia kompatybilność z 500 producentami produkującymi moduły.
Fibaro zrobiło swój standard to do niczego się na nadaje. :?
Tech maniac

Erni
Początkujący
Początkujący

Post autor: Erni »

Witam
Mało kiedy coś mnie rusza w internecie i myślałem że jestem juz obojętny na głupoty jakie czytam ale Pan dendrytus pokazał mi ze się myliłem.
Cały ten temat jest zdominowany przez Pana durne wypowiedzi!!!! Od razu zaznaczam iż nie oceniam tu Pana znajomości tematu tylko sposobu prowadzenia rozmowy. Jestem w chwili obecnej w 100% przekonany do tego iż warto sie zapoznać z Fibaro. Mnie osobiście skłania do tego sposób wypowiedzi i podejście do tematu Pana z Fibaro. Mam też wrażenie że cała ta idea inteligentnego domu to marketingowy bełkot którego jest Pan wręcz wyznawcą. Może dałby Pan każdemu zadecydować każdemu czy chce "inteligentny" dom za grube pieniądze czy automatykę z powiedzmy elementami super rozbudowanych systemów. Pana dyktatorskie opinie i udowadnianie za wszelką cenę wyższosci jednego nad drugim jest godne podziwu za konsekwencję i pożałowania za bycie takim "betonem". Ciekawy jest też fakt ze wspomina Pan o Jobsie i produktach Apple a nie rozumie nic z ich podejscia. Zycie zweryfikuje i jednych i drugich ale wydaje mi sie ze to Fibaro ma lepsze podejscie poniewaz klada nacisk na tzw "user experience". Wyśmiewany pierwszy iPhone za brak tego czy tamtego jest właśnie takim przykładem. Mam głęboko gdzieś jak dobrze si Pan zna na temacie i że potrafi Pan zrobić instalację rodem z promu kosmicznego. Umie Pan to pewnie dzięki wieloletniemu dowiadczeniu ale jest Pan jednym z tych specjalistów co znają jedyną sluszną drogę i z którymi nie ma dialogu. Niech Pan tak bardzo nie demonstruje swojej "wyższości" bo ludzie wobec których się Pan tak zachowuje niejednokrotnie potrafiliby pewnie nauczyć się szybciej tych rzeczy od Pana i być może nawet lepiej. Proszę sobie darowac IP gdyz nie jestem w zaden sposób związany z Fibaro. Bycie instalatorem a twórca czegoś to dwie różne sprawy. Strasznie MIŁO sie zdziwilem ze Fibaro to polska firma i naprawde to super fajne ze polacy potrafią coś robić! Wątek jest zbyt dugi w tym momencie ale wiem że jestem w stanie odpowiedzieć na każda głupotę jaką Pan napisał.

Erni
Początkujący
Początkujący

Witam
Mało kiedy coś mnie rusza w internecie i myślałem że jestem juz obojętny na głupoty jakie czytam ale Pan dendrytus pokazał mi ze się myliłem.
Cały ten temat jest zdominowany przez Pana durne wypowiedzi!!!! Od razu zaznaczam iż nie oceniam tu Pana znajomości tematu tylko sposobu prowadzenia rozmowy. Jestem w chwili obecnej w 100% przekonany do tego iż warto sie zapoznać z Fibaro. Mnie osobiście skłania do tego sposób wypowiedzi i podejście do tematu Pana z Fibaro. Mam też wrażenie że cała ta idea inteligentnego domu to marketingowy bełkot którego jest Pan wręcz wyznawcą. Może dałby Pan każdemu zadecydować każdemu czy chce "inteligentny" dom za grube pieniądze czy automatykę z powiedzmy elementami super rozbudowanych systemów. Pana dyktatorskie opinie i udowadnianie za wszelką cenę wyższosci jednego nad drugim jest godne podziwu za konsekwencję i pożałowania za bycie takim "betonem". Ciekawy jest też fakt ze wspomina Pan o Jobsie i produktach Apple a nie rozumie nic z ich podejscia. Zycie zweryfikuje i jednych i drugich ale wydaje mi sie ze to Fibaro ma lepsze podejscie poniewaz klada nacisk na tzw "user experience". Wyśmiewany pierwszy iPhone za brak tego czy tamtego jest właśnie takim przykładem. Mam głęboko gdzieś jak dobrze si Pan zna na temacie i że potrafi Pan zrobić instalację rodem z promu kosmicznego. Umie Pan to pewnie dzięki wieloletniemu dowiadczeniu ale jest Pan jednym z tych specjalistów co znają jedyną sluszną drogę i z którymi nie ma dialogu. Niech Pan tak bardzo nie demonstruje swojej "wyższości" bo ludzie wobec których się Pan tak zachowuje niejednokrotnie potrafiliby pewnie nauczyć się szybciej tych rzeczy od Pana i być może nawet lepiej. Proszę sobie darowac IP gdyz nie jestem w zaden sposób związany z Fibaro. Bycie instalatorem a twórca czegoś to dwie różne sprawy. Strasznie MIŁO sie zdziwilem ze Fibaro to polska firma i naprawde to super fajne ze polacy potrafią coś robić! Wątek jest zbyt dugi w tym momencie ale wiem że jestem w stanie odpowiedzieć na każda głupotę jaką Pan napisał.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Mwave pisze:Ja znam lepszy system i tańszy: system Z-Wave
Fibaro nie może być lepszy od z-wave, gdyż fibaro działa na z-wave.
A Home center jest dostępny na na allegro za 800zł plus moduły za 250zł
to razem wychodzi 1100zł za System Z-Wave.
Może warto by nabyć kalkulator? Centralka 800 +jeden moduł 250 daje 1050, tylko gdzie tu jest jakikolwiek sens?
wywalić 800 zł aby sterować jednym obwodem.
Jeśli fibaro to nie jest System Z-Wave to nie warto go kupować bo nie będzie z niczym kompatybilny.
Zabierasz głos w kwestiach o których nie masz bladego pojęcia..
Tylko System Z-Wave zapewnia kompatybilność z 500 producentami produkującymi moduły.
I znowu duży błąd. Producentów jest około 160, a produktów około 500.
Fibaro zrobiło swój standard to do niczego się na nadaje. :?
Fibaro nie stworzył żadnego standardu.

Erni pisze:Witam
Mało kiedy coś mnie rusza w internecie i myślałem że jestem juz obojętny na głupoty jakie czytam ale Pan dendrytus..................
Jestem wprost rozczarowany iż kompletny ignorant nie raczył łaskawie zweryfikować mojej wiedzy i doświadczenia.
Nie wiem, chyba się upiję z tego powodu.
Erni pisze:Wątek jest zbyt dugi w tym momencie ale wiem że jestem w stanie odpowiedzieć na każda głupotę jaką Pan napisał.
Stawiam wódkę za każdą wykazaną głupotę w mojej wypowiedzi. Czekam ignorancie.

A co do iPhone i Apple to polecam
http://www.youtube.com/watch?v=loIDjelz ... re=feedlik

PS.
Z założenia nie dyskutuję z ignorantami. Dyskutować mogę z kimś, kto posiada podobną wiedzę i doświadczenie.

budujący
Początkujący
Początkujący

Post autor: budujący »

Pozwolę sobie wtrącić 3 grosze do dyskusji. Sam jestem zainteresowany tematyką inteligentnych instalacji i śledzę różne wątki z tym związane na różnych forach. Interesuję się też systemem FIBARO, ponieważ bardzo mnie zaciekawiły jego możliwości i prostota instalacji. Jeżeli chodzi o Pana dendrytusa to może język jego wypowiedzi jest ostry i niewłaściwy ale pod względem merytorycznym jego wypowiedzi zawsze wnoszą dużo do tematu, a wiele jego pytań, dotyczących FIBARO (w tym wątku i na innych forach) lub innych systemów, pozostaje często bez odpowiedzi lub odpowiedzi są wymijające, co świadczy, że może jednak warto się zastanowić, czy wszystko co jest tak zachwalane przez producentów rzeczywiście jest takie świetne.

Pozdrawiam

Erni
Początkujący
Początkujący

Hmmmmm nazwanie mnie ignorantem do wstawionego cytatu mojej wypowiedzi chyba ma się nijak. Albo nie wie Pan co to słowo oznacza albo się Panu cytat pomylil? Być moze jak się Pan upije to coś pomoże chociaz radzę uważać bo już nie jest z Panem za dobrze.
Pozycja z youtube rzeczywiście godna polecenia tylko chyba w kategorii parodii reklamy bąd referencji sprzętu. Zapewne tak wybitny szperacz internetowy jak pan znajdzie sobie wyniki sprzedazy iPhona, wskaznika stysfakcji jego uzytkowników czy choćby info o tym że Apple zgarnia ponad 50% kasy z całego rynku telefonow komórkowych. To są fakty a nie zabawny filmik amerykańskiego dzieciaka. Cóż jeśli dla Pana jest to jakiś rzetelny punkt odniesienia no to gratuluje poziomu.
Podziękuje za Pana wodkę i dodam tylko w kwestii wyjaśnienia ze głupoty które mam na myśli to dyskryminowanie Fibaro jako produktu i inne Pana wypowiedzi nie związane z aspektami technicznymi. Przykład iPhona jest tu dobra i pokazuje akurat Pana ingnorancje w sprawach marketingu i prowadzenia własnego biznesu jako producent.

Wisienka na torcie to ostatnie zdanie ;) wychodzi na to ze pozostała tylko wódka i lustro jako jedyne rozwiązanie porozmawiania z kimś kto ma taką wiedzę jak Pan. Nikt inny jest przecież "niegodny" dostąpienia tego zaszczytu :D

budujący - zgadzam się tylko dlaczego musze czytać tyle glupot i nieuprzejmości żeby wyciągnąć z tego ułamek fajnych i cennych informacji?

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Erni pisze:Hmmmmm nazwanie mnie ignorantem do wstawionego cytatu mojej wypowiedzi chyba ma....................?
gów... wiesz, o gównie prawisz.
Miałeś znaleźć głupy jakie wypisuję o IB.
Powyższa wypowiedź określiła pan poziom wiedzy i umysłu.
PS
Naprawdę rozmawianie z ciągle nowymi, a tka naprawdę starymi kolegami zaczyna być nudne.

Ponieważ odeszliśmy mocno od tematu to proponuję do niego powrócić.

Ps.
Jeśli chodzi o sprzedaż to Samsung Galaxy od jakiegoś czasu bije iPhony, jeśli chodzi o sprzedaż.
Zadowoleni klienci? Pewni chodzi o ostatni bajer w iPhone 4S związany z baterią.
iPhone ma co najwyżej połowę rynku smartfonów, a nie telefonów. Najwięcej telefonów sprzedaje Nokia.

Erni
Początkujący
Początkujący

człowieczku...... Na to że napisałem ze myślałem że nic mnie w internecie nieruszy..... napisałeś że jestem ignorantem. Czyli wychodzi na to ze nie ma podstaw wiedzy na temat internetu. Tu akurat towiem troszke więcej niz gowno a co do drugiego gówna o którym pisze to nie wypada mi się nie zgodzić.... ;) To że użyte zostało to piękne słowo świadczy o zdenerwowaniu i psychice miękkiej jak sama "materia" o której autor pisze :D
Ci nowi koledzy to pewnie tacy jak ten z poprzedniego filmiku a starrzy.... no cóż nie dziwie się że ich nie ma......
Co do znajomosci rynku telefonów Panie ignorancie w tym temacie ( taaaaak po tych internetowych rewelacjach jakie przeczytałem mogę to stwierdzić z całą pewnością) to Samsung wyprzedził Apple dopiero w ostatnim kwartale i to w ujęciu ilościowym sprzedazy smartphone'ów. Czyli liczyli wszystkie telefony Samsunga z Androidem, systemem Bada czy Windowsem. To nie jest wartośc samej serii Galaxy tylko wszystkich, łącznie z telefonami za zeta. Wartość ta jest i tak mało precyzyjna ze względu na różne podejście producentów do liczenia tych ilości. Jesli nawet tak jest to nie zmienia faktu że Apple wyciąga ponad 50% kasy z calego rynku i sprzedaje 4 mln szt. w samej przedsprzedazy w stanach Smsung ok 29% a wspomniana Nokia...... hehehe całe 4%. To jest właśnie przykład głupoty o ktorych mówilem i trzeba czytać ze zrozumieniem bo nigdy nie napisalem ze to głupoty w temacie inteligentnych domów.
Jeśli odsiać te wypisywane brednie to wszystko wyglągało by sensownie. Jesli ktos ma wiedze to nie musi sobie podnosić swojego autorytetu powarkiwaniem na innych ..... no chyba że musi.... ;)

Poczytałem tez inne watki i widzę ze wszędzie jest podobnie i co jakiś czasz ktoś Panu zwraca uwagę jednak ilość bytności Pana jest zadziwiająca i odpornośc na krytykę na niektore zachowania.
Dlatego w mysl powiedzenia że nie da dyskutować się z .......... bo sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem postanowilem że to bedzie mój ostatni post. Przepraszam tez wrzystkich bo w zasadzie zaśmieciłem post.

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Erni pisze:człowieczku...... ......................... Przepraszam tez wrzystkich bo w zasadzie zaśmieciłem post.
To kiedy mogę się spodziewać rzeczowej dyskusji w wątku o IB?

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany

Erni pisze:człowieczku...... ......................... Przepraszam tez wrzystkich bo w zasadzie zaśmieciłem post.
To kiedy mogę się spodziewać rzeczowej dyskusji w wątku o IB?
PS.
Nie czytam twoich wypocin dalej niż dwa pierwsze zdania i ostatnie.

mikida
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: mikida »

Spadaj erni.
Zastanawiam się czy ten marketingowiec z fibaro to ta sama osoba o ktorej piszą tu http://wyborcza.pl/1,76842,8479893,Impe ... czach.html . Nazwisko się zgadza właścicielem dopalaczy.com też był Maciej Fiedler

Krystian Kowalski
Początkujący
Początkujący

Post autor: Krystian Kowalski »

Witam. A ja zakupilem system Fibaro. Przeanalizowalem kosztowo wiele firm i ta firma wydała mi sie oferować ciekawy system za dobre pieniądze, czekam jednak za możliwością integracji z audio video. Według przedstawiciela firmy ma być dostępne za ok 4 miesiące. Ganaralnie z systemu jestem zadowolony. Ma wiele ciekawych funkcjonalności. Dziwią mnie chore najazdy konkurencji. Ludzie opamietajcie sie. Przecież jest wolny rynek. Po co zdzieracie tak z klientow..... Widać ze można zrobić coś fajnego w rozsądnych pieniądzach a was to boli. Żenada. Pozdrawiam wszystkich.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dom inteligentny, dom bezpieczny”