piec na ekogroszek - ranking

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

01gosia
Początkujący
Początkujący

Re: piec na ekogroszek - ranking

Post autor: 01gosia »

Pomieszczenie są ok 280 wysokie, dodaję, że będą też dwa bojlery po 100l. Nie wiem czy to ma znaczenie.
Do Jareckiego. Tak, to ja pisałam.Pięknie dziękuję za tak szybkie odpowiedzi i chęć pomocy.

Panowie mi rozkuwają mieszkanie a ja od 3 dni siedzę i czytam fora. Galmet i Elektromet mi przeszły. O ogniwie nie wiem nic więcej ponieważ dziś hurtownia zamknięta, jednak daje mi do myślenia wypowiedź Suspensera odnośnie Ogniwa.
http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... EK/page365
RBR mnie interesuje, czy jest możliwość z tak zachwalanym Brucerem? a jeszcze lepiej z BurnerS, oczywiście za dopłatą.
Choć szczerze mówiąc żal mi, że nie ma możliwości szybszego dostania Skam-p Premium. Sam Skam-p jakoś nie bardzo mnie porywa, ale też go nie wykluczam. Jakoś mnie zaskoczyły tylko dwie pary drzwiczek :?
Nie ukrywam, że palić będziemy niekoniecznie ekogroszkiem. mam spory zapas węgla i też go w tym nowym piecu muszę spalić. czy ruszt wodny będzie do tego lepszy czy żeliwny. węgiel jest raczej drobny i zawiera miał. mam też sporo drewna.
Decyzję muszę podjąć gdzieś do wtorku.

grzeli
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: grzeli »

Oczywiście jest taka możliwość ale za dopłata co się tyczy Burnera -S mam rozumieć .
Proszę jednak mi wierzyć ,że nie ma żadnej różnicy miedzy tymi palnikami poza ich konstrukcją.
Polecam ten kocioł z palnikiem EKOENERGIA i sterowaniem eCoal.pl.
Oczywiście na żądanie klienta będzie za dopłatą z Burnerem -S.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Jak masz drobny węgiel, to lepszym wyborem będzie ruszt żeliwny.

Ekoenergia to bardzo dobry palnik.
Dobre sterowniki to Cobra czy eCoal.

ps. drzwiczek jest albo 3 albo 4, na samym dole jest popielnik.
to tylko inna koncepcja dojścia do czyszczenia i rusztu awaryjnego

Akurat kol. Suspenser obie wersje widział 8)

:)

szkaradzio
Początkujący
Początkujący

Post autor: szkaradzio »

WItam;

to jest mój pierwszy post na tym forum i dotyczy bardziej poszukiwania pieca niż rankingu. Niemniej szukam urzadzenia do ogrzania noego, dobrze ocieplonego domu o pow ok 200 m2. Dwie kondygnacje. Szukam urządzenia, które bedzie możliwie bezobsługowe - konieczny podajnik paliwa, oraz jak najrzadsze potrzeby czyszczenia, wymiany zawleczek, wizyt konserwatorkich. A jednoczesnie wykorzystywał paliwo typu ekogroszek, pelety i drzewo, którego mam zazwyczaj sporo. znalazłem poza opisywanymi tytaj modele:
Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2 25W - i ten mi chyba najbardziej odpowiada
Cichewicz Futura Econo 25W
Protech EkoDuo
i tu sie moja wiedza kończy. Kotlownia jest mała, przystosowana do pieca gazowego lub olejowego, ale po niewielkich przeróbkach powinna dać radę.

Bede wdzięczny za jakiekolwiek rady

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Musisz zdecydowac co ma być paliwem podstawowym.

Jak najważniejsza dla Ciebie jest kwestia spokoju mechanicznego - zawleczki, to w tym sezonie mocno rozwinięto palniki tzw. rynnowe. Są to podajniki posiadające bardzo małe opory mechaniczne, ryzyko zerwania zawleczki jest w nich bardzo niskie, brak odgłosów chrupania.

Tego typu podawanie znajdziesz m.in. w Sztokerze, Skam-P z palnikiem rynnowym.

Przy palnikach żeliwnych i zanieczyszczeniu węgla kamieniem, kawałkami drewna, czy śrubą zawleczkę można częściej uszkodzić. Z drugiej strony palniki brucer, ekoenergia są już długo na rynku i mają swoja grupę zwolenników. Tego typu palnik jest chyba w tym futura econo.

Paliwa:
ekogroszek, miał węglowy, eko z węgla brunatengo

Te paliwa można mieszac z pellet czy ziarnem owsa (najlepiej miks z miałem)

Producenci tego typu palników wspominają o opcji spalania pellet, ale na dłuższa metę nie traktowałbym tego jako paliwo podstawowe.

Tutaj masz filmiki jak palnik rynnowy pracuje:
1. Spalanie ekogroszku węgla brunatnego:

http://www.youtube.com/watch?v=MwlUw7LEo9k

2. Spalanie pellet 17,5MJ/kg:

http://www.youtube.com/watch?v=oN5RoEyJeeM

3. Spalanie miału węglowego 21MJ/kg

http://www.youtube.com/watch?v=ZQSAADChYsw

Tutaj jak pracuje Sztoker:
http://www.youtube.com/watch?v=JKU5SGRL ... r_embedded

Wklej szkic swojej kotłowni z wymiarami, zobaczymy co i jak można wstawić.

szkaradzio
Początkujący
Początkujący

na szybko moja kotłownia... narysowałem jak potrafiłem
Obrazek
w pierwszej kolejności miał być olej lub gaz, ale przewidywane koszty troche przerażają. muszę sobie to wszystko poprzeliczać - wg projektu zapotrzebowanie budynku na gaz to 3000 m3 na co i 1000 m3 na cwu. nie wiem jeszcze jak to przeliczyć na tony wegla lub drewna... ale to zostawiam sobie na dzisiejszy wieczór. Wstepny wybór padł na Kostrzewe gdyż dawał mi kocioł zarówno na pelety jak i na ekogroszek, oraz drewno. Z tego co wyczytałem ekogroszek jest obecnie najtańszy, ale dość uciążliwy - czyszczenie, brud przy zasypywaniu, zapach. Pellety mi sie znacznie bardziej podobają, ale wg uczestników forum potrafią być od 20% do 100% droższe w spalaniu i ekonomicznosci od groszku. ... podczas rozwazań o sposobie ogrzewania byłem również przy pompie ciepla, ale wychodzi na to, że jest to najdroższy z możliwych systemów (uwzgledniając amortyzację oraz koszt kapitału).

dzieki za polecenie Sztokera. Co prawda tylko na groszek (ew mieszanka) ale ciekawa propozycja. Pytanie - jak wyglada zuzycie energii elektrycznej przez taki kociołek? gdzieś przeczytałem, że całość (wiatraki, podajnik, elektronika automatyki oraz urządzenie do rozpalania) ciągnie do 800W. Jak można oszacować pobór mocy kotła np na dobe lub miesiąc?

z góry dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Jak Ci ktoś wyliczył łącznie 4000m3 gazu, to:
gaz ziemny 35000kJ/m3
gaz płynny 23000kJ/kg

jak ziemny, to można przyjąć:
1m3 gazu 35000kJ = ok.9,7kW
sprawdź sobie średnią cenę gazu u Ciebie... dolicz koszty przesyłu, abonament...

Dla gazu w procesie spalania możesz przyjąć, że z metra3 wyciągniesz ok. 8,73kW

węgiel:
1kg ekogroszku ok. 26000kJ/kg a to jest ok. 7,2kW...
dla groszku o takich parametrach można zakładać w procesie spalania ok.5,90kW..

Skoro masz 4000m3, to z gazu osiągniesz ok.34920kW

Dla węgla będzie to odpowiednik ok. 5918kg.... jak się na szybko gdzieś nie walnąłem w przeliczeniu.

Polecam do tej kotłowni Skam-P z palnikiem rynnowym z lewej strony i górnym wyjściem spalin...
Na priva podaj maila, to Ci przykładowe ustawienie wyślę.

01gosia
Początkujący
Początkujący

Post autor: 01gosia »

Zdecydowałam się na Skam-p Premium.
Myślę, że to najlepszy wybór i piec zasługuje na to aby na niego poczekać.
Oby nie było mrozów.

Sprawę doboru sterownika powierzam Jareckiemu, nie będę się wymądrzać w temacie na który,m się nie znam.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Bardzo mnie to cieszy, zapraszam później na wątek:
http://www.forumbudowlane.pl/vt/27076/0/skam-p-premium

Zawsze możesz wymienić opinie, zapytać, jak czegoś nie będziesz wiedziała.

szkaradzio
Początkujący
Początkujący

Witam;

na czym polega uniwersalność (wielopaliwowość) niektórych kotłów np
Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2 (ekogroszek, pellety, drewno) a bywa, że jeszcze zrębki, węgiel itp. Czy to oznacza, że trzeba coś zmieniać w kotle przy zmianie paliwa? Czy są to różne palniki? różne ustawienia kotła? Czy kocioł uniwersalny spalający ekogroszek jest gorszy w np sprawności od kotła dedykowanego do ekogroszku?

przepraszam za byc moze trywialne pytania, ale tego rodzaju opalanie jest dla mnie zupełna nowością.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Każda firma stawia na jakieś paliwo podstawowe, Kostrzewa głównie na pellet, badania były robione dla tej konstrukcji na pellets

Najczęściej badana sprawność dotyczy paliwa podstawowego.

Co do uniwerslaności, zależy od palnika, mogą być wymienne głowice spalające lub dana konstrukcja sama z siebie jest uniwersalna.

Brucer/burner/ekoenergia tworzono z myślą o miałach, groszkach, także takich trudnych o wyższej spiekalności. Producenci Brucera/Ekoenergii podają w materiałach możliwość spalania pellet.
Ekoenergia na pokazach opala ten palnik pelletem. Dla mnie bezpieczniejsze jest stosowania mikus 40%pellet z miałem lub groszkiem

Palnik rynnowy jak Pan wyżej widział spala miały, groszki brunantne, ekogroszki a po dodaniu układu strażaka jego producent również pozwala opalać samym pellet. Powtórzę się,że sam sugeruję miks pellet 40% z miałem lub groszkiem.

Dawid3112
Początkujący
Początkujący

Post autor: Dawid3112 »

Witam.
Jestem na etapie kupna kotła na ekogroszek i mam dylemat ponieważ nie mogę się zdecydować pomiędzy Ogniwo Eko Plus a Skam-P Premium.
Moc kotła 25kW do ogrzania 180m w tym ogrzewanie podłogowe oraz grzejniki plus grzanie wody.
Czy ktoś mógłby mi wymienić plusy i minusy w/w kociołków i przekonać mnie do któregoś z nich. Chyba, że są inne jeszcze lepsze. Pozdrawiam i proszę o fachowe rady. Pochodzę z okolic Nysy

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Na 180m2 nowego, dobrze docieplonego domu wystarczy 17kW

W poniedziałek lub środę taki model będzie uzupełniany na punkt w Starym Grodkowie, to niedaleko Nysy

Będziesz mógł podjechać i obejrzeć na żywo

Dawid3112
Początkujący
Początkujący

Post autor: Dawid3112 »

Czy mógłby ktoś podać mi plusy i minusy Skam-p Premium oraz ogniwo eko plus? Który z nich jest lepszy? Jestem zainteresowany jednym z tych kociołków tylko jeszcze się nie zdecydowałem chyba że są od nich lepsze

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Dawid, podjedź sobie, obejrzyj na żywo, masz z Nysy tak blisko....

Na priva dostałeś namiar punktu.

Sam ocenisz, czy warto, pytaj na punkcie o opinie, oglądaj, otwieraj drzwiczki....
Wyrobisz sobie własna opinię.

Obejrzysz - pytaj, jak masz wątpliwości, czy nie będziesz wiedział do czego coś służy....

Ta osoba zna ogniwo, zna bruli i ecola, ma też jeszcze inny kocioł z takim palnikiem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”