Jaka różnicówka do kuchenki?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaka różnicówka do kuchenki?
Witam
Mam takie pytanie - jest wydzielony obwód dla kuchenki indukcyjnej (dwie fazy) i piekarnika (jedna faza) w sumie z eozdzielni do punktu jest poprowadzony przewód 5x2,5mm2.
Jako zabezpieczenie tedo obwodu lepiej dać różnicówkę 3-fazową (P304A) czy lepiej 3 różnicówki 1 fazowe (P302A)?
I nie chodzi mi o cenę bo ona jest mniej istotna.
Pozdrawiam
Mam takie pytanie - jest wydzielony obwód dla kuchenki indukcyjnej (dwie fazy) i piekarnika (jedna faza) w sumie z eozdzielni do punktu jest poprowadzony przewód 5x2,5mm2.
Jako zabezpieczenie tedo obwodu lepiej dać różnicówkę 3-fazową (P304A) czy lepiej 3 różnicówki 1 fazowe (P302A)?
Pozdrawiam
Re: Jaka różnicówka do kuchenki?
Jeśli planujesz pozbycie się teściowej to jak najbardziej 3 różnicówki 1 fazowe (P302A)dooq pisze:Witam
Pozdrawiam
-
marcinos06
- Początkujący

- Kontakt:
Różnicówka 3 fazowa zabezpieczy wszystkie trzy fazy , przy 3 różnicówkach 1 fazowych nie byłoby nawet możliwości ich włączenia bo zaraz by wybijały pozdrawiam
-
elpapiotr
Witam.
Kolego dendrytus, też byś mógł wyjaśnić, o co chodzi z tą teściową.
O, jakaś nowina. A to dlaczego, jeśli można spytać ? Znajdzie się konkretne wytłumaczenie ?marcinos06 pisze:Różnicówka 3 fazowa zabezpieczy wszystkie trzy fazy , przy 3 różnicówkach 1 fazowych nie byłoby nawet możliwości ich włączenia bo zaraz by wybijały
Kolego dendrytus, też byś mógł wyjaśnić, o co chodzi z tą teściową.
A jak kolega zamierza podłączyć przewód neutralny?elpapiotr pisze: Kolego dendrytus, też byś mógł wyjaśnić, o co chodzi z tą teściową.
-
elpapiotr
Witam.
Wracajac do tematu, ja również nie podłączyłbym trzech RCD w tym układzie, ale i również nie założyłbym RCD 4-polowego w przypadku urządzenia odbiorczego podłączonego na stałe.
Normalnie. Tak jak się podłącza przewód neutralny, wspólny dla innych aparatów, z tą uwagą że przed tymi różnicówkami jest N, ale po różnicówkach już całkiem inne, np. N1, N2, N3.A jak kolega zamierza podłączyć przewód neutralny?
Wracajac do tematu, ja również nie podłączyłbym trzech RCD w tym układzie, ale i również nie założyłbym RCD 4-polowego w przypadku urządzenia odbiorczego podłączonego na stałe.
-
elpapiotr
Witam.
Ponieważ nie mogę edytować, dopisuję w tym, następnym poście.
Autor poprowadził przewód od rozdzielni jako 5x2,5 mm2.
Tak więc różnicówkę 4-polową, 3-fazową można zainstalować w tejże rozdzielni, na poczatku linii, ale już 3 różnicówki 2-polowe, 1-fazowe na końcu tej linii, przy kuchence.
Montaż podrozdzielnicy z trzema różnicówkami i wyłącznikami samoczynnymi typu "S" za kuchenką jest fatalnym rozwiązaniem, niestety.
Ponieważ nie mogę edytować, dopisuję w tym, następnym poście.
Autor poprowadził przewód od rozdzielni jako 5x2,5 mm2.
Tak więc różnicówkę 4-polową, 3-fazową można zainstalować w tejże rozdzielni, na poczatku linii, ale już 3 różnicówki 2-polowe, 1-fazowe na końcu tej linii, przy kuchence.
Montaż podrozdzielnicy z trzema różnicówkami i wyłącznikami samoczynnymi typu "S" za kuchenką jest fatalnym rozwiązaniem, niestety.