piec na ekogroszek - ranking

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: piec na ekogroszek - ranking

Post autor: Jarecki79 »

Na 130m2 pow. grzewczej przy nowym, izolowanym budownictwie to moc 12kW a ok.17kW max.

Oczywiście,że sa lepsze...

8)

Humorystycznie - najlepszy jest Skam-P Premium z rusztem awaryjnym, nowym palnikiem II-ej generacji rozbieralnym w połowie w 100%żeliwnym na miały i grochy 0-32mm, także domieszki pellet czy ziarna owsa.

Sterownik z systemem doboru paliwa i powietrza w/g zapotrzebowania na ciepło...
albo prosty z klasycznym wyświetlaczem albo rozbudowany z wyjściem usb i kolorowym wyświetlaczem TFT..

o takie jak na obrazkach:
Obrazek Obrazek

Napisz na priva więcej info n/t tego domu, odejmij powierzchnie kotłowni i garażu, jeżeli są w ramach tego budynku.

ssless
Początkujący
Początkujący

Post autor: ssless »

Witam,

Z racji małych gabarytów kotłowni max 1.2 m szerokości, zmuszony jestem wybrać kocioł z górnym odprowadzeniem spalin.
Po przekopaniu forum i stron internetowych padło na:

Zębiec - Neptun linia SuperNowa - 14 kW
Defro AKM UNI - 15 kW
Sztoker - 25

Budynek do ogrzania jest w miarę nowy ocieplony styropianem 10 cm, poddasze wełna.
Powierzchnia do ogrzania 161,8 m2 łącznie z garażem.

W pierwszej kolejności chciałem Sztokera, ale nie wiem czy nie za duża moc no i brak awaryjnego rusztu trochę dyskwalifikuje piec.

Proszę o pomoc co wybrać, chyba że są inne alternatywy.

Pozdrawiam, Darek

krzysiek_sap
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: krzysiek_sap »

Co do tematu to ja kupiłem kocioł beta w Pleszewie i pomimo że słyszałem wiele złych opinii o kotłach stamtąd to na ten nie narzekam. Trafił się jak ślepej kurze ziarno bo w temacie ogrzewania nie jestem ekspertem (wychowywałem się w bloku - także ogrzewanie w ogóle mnie nie dotyczyło).

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

ssles

Darek...
W pierwszej kolejności chciałem Sztokera, ale nie wiem czy nie za duża moc no i brak awaryjnego rusztu trochę dyskwalifikuje piec.

Proszę o pomoc co wybrać, chyba że są inne alternatywy.
Sztoker ma możliwość ułożenia rusztu awaryjnego.
Za palenisko awaryjne służy duży, górny deflektor, aby mieć całą komorę awaryjna dokłada się kilka sztuk rusztów żeliwnych.

Sztoker najlepiej pracuje na pow. 120-160m2 a może pracować od 80 do 250m2 max. nowego budownictwa

To innowacyjna konstrukcja z szeroką modulacją mocy już od 2kW Obrazek
Obrazek

Bez kłopotu mogę Ci go wysłać z rusztem awaryjnym

Jarek1910
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: Jarek1910 »

Nie wiem tylko czy na 2 ostatnie sezony węglowe opłacają się takie inwestycje? :twisted:

kylon
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: kylon »

Ja obecnie od 8 lat posiadam piec Lokus kmw-17 jak na razie bezkonfliktowy kocioł, posiada żeliwne drzwiczki, wygodny w usuwaniu sadz wyciery, posiada pojemny zasyp dzięki czemu 14 godzin bez podchodzenia do pieca wodne ruszta dobra silna dmuchawa boczny i dolny nadmuch w komorze spalania komory boczne są przez płaszcz wodny dzięki czemu nie przepala się. w sumie zero eksplozji przy paleniu miałem ale mimo to palę ekogroszkiem jestem zadowolony z pieca.
wgląd do pieca w sumie przez te 8 lat zdrożał o 200zł Obrazek http://opoczno-market.pl/index.php/produkt/kwm-w-17

Jarek1910
Zaawansowany
Zaawansowany

Opał, gaz i paliwo dopiero podrożeją. Nasza partia szacuje ceny następująco(na I 2013): gaz-3.20/m3 brutto z przesyłem bez opłat abo, miał węglowy 950-1000, ekogroszek 1500. To wszystko przy założeniu że złotówka utrzyma kurs. Ale ja w to nie wierzę. Jednocześnie przepraszam że w lutym się pomyliłem jak sugerowałem żeby zrobić zapas paliwa bo może dojść do 5/litr. Przekroczyło. II Sekretarz Partii ds Techniki www.facebook.com/nsppp

Jarek1910
Zaawansowany
Zaawansowany

Widzę że w tym temacie też sennie, jak przy solarach i PC. Nawet Jarecki i inni nie kontratakują. A przecież to chyba wiadomo ze szkoły, że jak kryzys finansowy się w kapitalizmie kończy, to ceny idą w górę na surowce. Słyszał kto o faktycznych przyczynach II Wojny? Nie? Też chodziło energię, surowce i tanią siłę roboczą.

MariuszRah
Początkujący
Początkujący

Post autor: MariuszRah »

Jarek1910 pisze:Nie wiem tylko czy na 2 ostatnie sezony węglowe opłacają się takie inwestycje? :twisted:
Są jeszcze pellety :P

Ja bym odnośnie "groszku" szedł w tego typu piece: http://www.zebiec.com.pl/pl/kotly-co/li ... va/merkury - uważam za optymalne, a dodatkowy ruszt zawsze się przyda :)

Mogami
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mogami »

Witam,

Mam kilka pytań do Jareckiego.
Gdzie i czy w ogóle mógłbym obejrzeć, najchętniej podczas pracy, kocioł Sztoker. Mieszkam jakieś 60 km na wschód od Pleszewa i ewentualny dojazd nie stanowi problemu. Kolejna rzecz, przeoczyłem czy też nie ma podanej grubości i rodzaju stali z jakiej wykonany jest ten kocioł. Jak sprawuje się ów kocioł przy paleniu wyłącznie miałem (tym chciałbym głownie go zasilać, ze wzgl. na zbyt duży popyt, cenę i coraz mniejsze zasoby przyzwoitego ekogroszku) . I wiele innych, pomniejszych pytań, ale to już raczej na żywo z jakimś interlokutorem.

Generalnie (jeśli nie przekonam się do czegoś innego) będę miał dylemat między Sztoker-em 25kW a Ogniwo Eko Plus 25 kW.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

O tej porze roku to ciężko z pracującymi sztukami...

Możesz zadzwonić bezpośrednio do firmy Komiz, oni maja stanowisko testowe, możliwe,że akurat będzie kocioł opalany.

Ich pracownik ma taki kocioł u siebie w domu a także dodał taki do domu rodziców.
Pracuje cicho.

Jutro będę taki model zawoził koło N.Tomyśla, jest już też nowy, wiekszy ruszt awaryjny.

01gosia
Początkujący
Początkujący

Post autor: 01gosia »

Witam. Jestem nowa na tym forum i bardzo proszę doświadczone "koleżeństwo" o radę.

Byłam zdecydowana na zakup pieca Elektromet lub Galmet 25 KW, z zasobnikiem i na ekogroszek jednak dziś zadzwoniłam do hurtowni, aby zapytać o dostępność, a tam bardzo miły pan poinformował mnie, że jeśli nowy piec to tylko Ogniwo!!!.
I mam zagwozdkę.
Piec ma ogrzewać 2 mieszkania w kamienicy, oba po niecałe 100 m kw.
Musi być z certyfikatami eko, bo kamienica zabytkowa i tylko na eko dostaniemy zezwolenie. Dodatkowo będzie, "przy okazji" podgrzewał dwa zbiorniki wody po 100l każdy. Ściany w kamienicy nieocieplone. Kotłownia ma być w piwnicy trzy kondygnacje pod mieszkaniami.

Poczytałam to forum, jednak moje wątpliwości nie zostały rozwiane.

grzeli
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: grzeli »

Witaj.
Osobiście mogę polecić RBR EKOUNIWERSAL 35kW firmy INSTALCO
Ogniwo obecnie nie posiada kotła EKO PLUS takiej mocy,pozostaje jedynie Ogniwo Eko 35kW
Godny polecenia jest Tilgner EKR oraz Skamp-P Premium
Na rynku jest również firma OBERMOSER.
Wszystkie wyposażone w palniki II generacji oraz najlepsze na rynku starowania.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Na niecałe 200m2 35kW?

Nie mam zdania, Gosia musi podać jakie wysokie są pomieszczenia.

Ja polecam moc 25kW i model Skam-P
Swoją drogą sprzedawcy nieźle pojechali w tym sklepie :)

Gosiu, chyba pisałaś do mnie na maila, albo to tylko podobny e-mail
:)

grzeli
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: grzeli »

Przepraszam,moja pomyłka,cały czas myślałem o tym,że 35będa za duże.
Oczywiście już to prostuję i chodziło mi oczywiście o 23kW RBR EKOUNIWERSAL,reszta to 25kW.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”