Ziemia rolna

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

zdzich18
Początkujący
Początkujący

Ziemia rolna

Post autor: zdzich18 »

Witam wszystkich.
Mam zamiar nabyć działkę sklasyfikowaną jako rolna zabudowana (siedlisko). Znajduje się tam mały domek który mam zamiar wyremontować i w przyszłości rozbudować.
Pytanie jest takie: jak wygląda rozbudowa takiego budynku na ziemi rolnej? Z remontem stojącego już obiektu raczej nie ma, ale chodzi o zwiększenie jego powierzchni i tym samym zmiany na mapach.

Naczytałem się, że z ziemią rolną w rękach "nie rolniczych" są tylko same problemy, ale różnica w cenach jest ogromna i kusi. Jak to jest?

Druga sprawa to ogrodzenie, ale to chyba nie stanowi żadnego problemu, z tego co pamiętam można bez problemu grodzić swoją ziemię.

Nadmienię, że nie jestem rolnikiem.

oleyu
Zaawansowany
Zaawansowany

Re: Ziemia rolna

Post autor: oleyu »

Jeżeli nie jesteś rolnikiem to nie dostaniesz pozwolenia na budowę na terenach siedliskowych.
Wtedy tylko możesz wyremontować budynek. Żadnej szansy na przebudowe / rozbudowę nie ma.
Pozdr.

zdzich18
Początkujący
Początkujący

Post autor: zdzich18 »

No to nie ciekawie. Ale mówimy tutaj o rozbudowie w poziomie czy w pionie? Budynek nie ma dużej powierzchni, ale można pociągnąć w górę jakieś poddasze.
Czy taka zmiana także wymaga pozwolenia na budowę, czy jest to traktowane jako "remont"?

Rozumiem, że zwiększenie powierzchni zabudowy łączy się ze zmianami w mapach itd.

Pozostaje mi tylko remont budynku, ale dokładnie wg projektu budynku (jeżeli istnieje, bo tego jeszcze nie wiem), czyli żadnej zmiany wielkości budynku?

Awatar użytkownika
Brutus80
rekomendowany doradca
Kontakt:

Post autor: Brutus80 »

Może Pan wykonywać na tym budynku wszystko co nie wymaga pozwolenia na budowę.
Nadbudowa (w górę) rozbudowa (na boki) takiego pozwolenia wymaga.
W grę wchodzi tylko remont tego co jest.
Jak tylko będzie Pan planował coś co wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę to zostanie zablokowany przez starostwo z tego powodu, że nie jest Pan rolnikiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”