Z całym szacunkiem:Tomasz_Brzeczkowski pisze:Mam pytanie... czy Pana wiedza o budownictwie zatrzymała się na technologiach sprzed 30 lat
- można do ściany przyklejać izolacje termiczną od zewnątrz?
-można izolację termiczna w ścianie nie zabezpieczać przed dyfuzja?
-można stosować centralne systemy ogrzewania?
-można stosować wentylacje konwekcyjną?
-współczynnik przenikania ciepła izolacji termicznej podłogi ściany dachu może być wyższy niż 0.1W/m2xK
Proszę odpowiedzieć gdzie Pan jest w temacie? Bo może, jest pan za bardzo z tyłu by temat zrozumieć?
1) można
bierzemy klej, smarujemy klejem ścianę, przykładamy styropian i gotowe
2) tu się nie wypowiem, potrzebny jest inżynier budowlany. ale chyba już odchodzi się od systemów 3 warstwowych, gdzie izolacja była w ścianie
3) można, żadna norma nie zabrania i prawo też dopuszcza (no chyba, że coś się drastycznie zmieniło w ostatnim czasie)
4) wentylacja grawitacyjna jest zgodna ze standardami i norami w polskim budownictwie - wniosek: można
5) oczywiście, ze tak wystarczy nie przeinwestować w ocieplenie.
Gdzie je jestem w tym temacie?
daleko w lesie, dlatego się dokształcam, i szukam rozwiązań, aby się nie dać "napędzić na jedynie słuszne rozwiązania". Jak ktoś mi pokaże na papierze, że taki czy inny wynik, system, grubość, współczynnik i koszt to mus, to ugnę kark, podwinę rękawy i będę płakał.
Ale dopóki ktoś mi mówi, moja racja jest moisza bo w kolumnie 3, tabeli 5, na stronie 30 folderu tego czy innego producenta była taka wartość (a i producent, się będzie spierał, ze błąd w druku) dopóki, będę się śmiał mu w twarz, no chyba, że wyjmie kartkę, ołówek i liczydło i mina mi zrzednie...
Czego sobie i Państwu życzę...