POMPA CIEPŁA - OPINIE
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: POMPA CIEPŁA - OPINIE
Dlatego pompy ciepła jak najbardziej dla nowych budynków lub starych po mocnym termo-remoncie choć w przypadku drugim koszt na pewno dużo wyższy.
Panowie! Urządzenie DRJ200.11 (www.nsppp.bloog.pl) koszt=11.900 ze zbiornikami na 2000L wody, termozaworami i robocizna miało kosztować ok 20.000 Ten reaktor produkuje 17 kw ciepła/1h.Przy 10h taryfy nocnej =170 Teraz po nowych oknach byłaby jeszcze nadwyżka na ciepła wodę. Czyli po 2000/mieszkanie i zapewnia 2x tańsze grzanie niż gazem. Każdy kto słyszał o tej inwestycji wyśmiał mnie. A Wy proponujecie 140.000? To już by mnie chyba zrzucili ze schodów.
Ludzie by chcieli(niektórzy) owszem ale całkiem darmo jeszcze z prądem.
Chłopie załóż sobie nowy temat odnośnie tego urządzenia bo już męczące jest w kółko czytanie o tym eksperymento-naukowo-boskim urządzeniu i partii go promującej.
Jeżeli ktoś dotrwa do końca tematu i przez wszystkie linki w nim będzie wiedział o co chodzi: http://www.forumbudowlane.pl/vt/20833/0 ... torder=asc
Pewnie mnie pojedzie od żydów, nieuków, głupków i innych najgorszych ale jak przeczytacie większość wypowiedzi tego pana i jemu przychylnych to też się nie zdziwicie. Nie ma to jak nawiedzony przedstawiciel-pomotor-hadnlowiec bo nie wiem jak nazwać inaczej.
Jeżeli ktoś dotrwa do końca tematu i przez wszystkie linki w nim będzie wiedział o co chodzi: http://www.forumbudowlane.pl/vt/20833/0 ... torder=asc
Pewnie mnie pojedzie od żydów, nieuków, głupków i innych najgorszych ale jak przeczytacie większość wypowiedzi tego pana i jemu przychylnych to też się nie zdziwicie. Nie ma to jak nawiedzony przedstawiciel-pomotor-hadnlowiec bo nie wiem jak nazwać inaczej.
Re: POMPA CIEPŁA:DRJ200
Panie. Jaki promotor. Czytałem ostatni wpis i pisze: tylko aryjskim Słowianom i Frycom z NRD przysługuje prawo kupna od lutego. Ja też z racji pracy w dawnych słUzBach się nie kwalifikuje. Szukam czegoś innego i widzę że nie znajdę. Choćby na mieszkanie. Dodam tylko, że na mój psi wech, domyślam się kto wywołał aferę u Arabów. Proszę na priv po odp. Czuj duch!;-)
-
Gość8838
He he, znowu "Domowy Reaktor Jądrowy" w akcji
Ciekawe czy razem w Doktorem NO Towarzyszu Jarku wogóle macie pojęcie jakież to reakcje jądrowe w tym wynalazku zachodzą, bo z tego co się naczytałem z opisów to nie widze żadnych
Zwykły silnik, kilkunastokrotnie przepłacony, który po miesiącu użytkowania (optymistycznie bo moim skromnym zdaniem tyle nie pociągnie) pójdzie na złom, a rachunki za prąd będą spłacać jeszcze wnuki 
Jasne, pożartowac można Towarzyszu. Ale kiedy ktoś do k.rwy nędzy wymyśli wreszcie tanie grzanie? Ja nie zamierzam płacić 3 albo choćby 2x tyle za gaz LNG czy z łupków jak za sowiecki. A nato się zanosi. Narazie cisza przed burzą.
-
Gość8838
No niestety z tanim grzaniem jest problem i to spory. Paliwa kopalne raczej tanieć nie będą tylko drożeć, gdyż się wyczerpują, a wykorzystywanie odnawialnych źródeł energii jest na mizernym stopniu zawansowania co faktycznie biorąc pod uwagę ogólny poziom rozwoju jest co najmniej żenujące. Pozostaje porządne ocieplenie budynku i wtedy rachunki niezależnie od wybranej metody są do przeżycia.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 12:01 przez euroforum, łącznie zmieniany 1 raz.
link nie działa
już działa 
-
Wilq7
- Początkujący

- Kontakt:
Nie bardzo rozumiem w czym nam może pomóc promowanie Twojej strony internetowej? Chyba tylko tym, że za pół roku będzie do mojej firmy dzwonił ktoś od Was i dostanę propozycję reklamy na super odwiedzanej stronie za jedyne 1000 zł netto.
Witam serdecznie. Panowie wasze PC to tylko ucieczka z kominem do elektrowni a nie ekologia.
COP przy -25 spada poniżej 2,0 dla tego PC mają wspomagające grzałki elektryczne (max 95%spr.)
otym nikt nie pisze tylko o jakiejś łagodnej zimie (załączyła się 2 razy na 3 godz.)mieszkacie chyba w
innej strefie klimatycznej.Prawdziwe ekologiczne rozwiązania to GHP (gazowe pompy ciepła)emisja
CO2 o 50% mniejsza niż w elektrowni (na 1kWh).System zapewnia grzanie i chłodzenie (za parę lat
będzie to standart).Jeśli chodzi o paliwa kopalne to ich zapas jest obliczany na jeszcze min.150 lat.
Już dawno by się stały alternatywą dla e.elektrycznej ale monopolista (energetyka)skutecznie to blokuje.Jeżeli chodzi o e.atomową to nie liczcie na nią w najbliższych 5 latach a tym bardziej że potanieje.
Wracając do GHP moc reg.10-100% wysoki COP/EER i to przy krytycznych
(-25/+40)elastyczność instalacji (wielkość,rodzaj wymiennika ciepła Dx,AWS,AHU) a cuw mamy jako odpad przy grzaniu a zwłaszcza przy chłodzeniu.Są też wersje z generatorem 230V (mozna zasilić jednostki wew.)Cena dość wysoka choć mniej niż PC przy tych mocach 25-80kW.Stawiasz GHP i po sprawie ne ryjesz sobie posesji(ciekawe cz ktoś policzył cenę rekultywacji)ponadto jeśli chcecie policzyć koszty użytkowania to do waszej PC dodajcie AC(nie wspomnę o estetyce zew.budynku z kilkoma sys.AC).
COP przy -25 spada poniżej 2,0 dla tego PC mają wspomagające grzałki elektryczne (max 95%spr.)
otym nikt nie pisze tylko o jakiejś łagodnej zimie (załączyła się 2 razy na 3 godz.)mieszkacie chyba w
innej strefie klimatycznej.Prawdziwe ekologiczne rozwiązania to GHP (gazowe pompy ciepła)emisja
CO2 o 50% mniejsza niż w elektrowni (na 1kWh).System zapewnia grzanie i chłodzenie (za parę lat
będzie to standart).Jeśli chodzi o paliwa kopalne to ich zapas jest obliczany na jeszcze min.150 lat.
Już dawno by się stały alternatywą dla e.elektrycznej ale monopolista (energetyka)skutecznie to blokuje.Jeżeli chodzi o e.atomową to nie liczcie na nią w najbliższych 5 latach a tym bardziej że potanieje.
(-25/+40)elastyczność instalacji (wielkość,rodzaj wymiennika ciepła Dx,AWS,AHU) a cuw mamy jako odpad przy grzaniu a zwłaszcza przy chłodzeniu.Są też wersje z generatorem 230V (mozna zasilić jednostki wew.)Cena dość wysoka choć mniej niż PC przy tych mocach 25-80kW.Stawiasz GHP i po sprawie ne ryjesz sobie posesji(ciekawe cz ktoś policzył cenę rekultywacji)ponadto jeśli chcecie policzyć koszty użytkowania to do waszej PC dodajcie AC(nie wspomnę o estetyce zew.budynku z kilkoma sys.AC).
Nawiązując dalej w Japoni takie systemy działają od ponad 20lat i oni też są ich wynalazcami (był to rządowy projekt mający zmniejszyć zapotrzebowanie na e.elek. w godz. szczytu energetycznego).
Producenci to Toyota-Aisin,Sanyo.Cała instalacja za GHP zależy tylko od wyobraźni(co chcemy miec
w domu jak grać/chłodzić)no i możliwości finansowych.Można wywalczyc zwrot 50% z ekologi
Unia na to daje tylko urzędasy nic nie robią.Ostatnio w moich okolicach (sąsiednia gmina)
ktoś wymyślił kolektory słoneczne dla całej wsi i nabrali się urzędasy a to poraszka tym bardziej że ludzie już piece wycinają takich bajek im naopowiadali.
Producenci to Toyota-Aisin,Sanyo.Cała instalacja za GHP zależy tylko od wyobraźni(co chcemy miec
w domu jak grać/chłodzić)no i możliwości finansowych.Można wywalczyc zwrot 50% z ekologi
Unia na to daje tylko urzędasy nic nie robią.Ostatnio w moich okolicach (sąsiednia gmina)
ktoś wymyślił kolektory słoneczne dla całej wsi i nabrali się urzędasy a to poraszka tym bardziej że ludzie już piece wycinają takich bajek im naopowiadali.
Możesz temat gazowych pomp rozwinąć w nowym temacie? Zainteresowani nie będą mieli szans trafienie na te informację przez inny temat. Co do nabijania ludzi w kolektory z "dopłatami" to już było pisane nie raz w temacie o kolektorach ale ludzi jak widza że ktoś im coś daje gratis to i tak to łykną ale to już ich problem.
-
Gość8838
Trochę można na temat GHP dowiedzieć się pod tym adresem:
http://www.ghp-poland.com/
niestety nie widzę tu żadnego cudu techniki, tylko zwykłą pompę ciepła, gdzie silnik elektryczny jest zastąpiony spalinowym na gaz , a dolne źródło ciepłem produkowanym przez silnik.
Nie wydusi się z tego urządzenia nic więcej niż energia spalania gazu do tego dojdą straty pracy silnika spalinowego.
W praktyce więc nie ma szans nawet dogonić w wydajności pieca kondensacyjnego o tradycyjnej pompie ciepłą nie wspominając.
Jedyne zalety to:
- możliwość wykorzystania jako klimatyzacja
- możliwość produkcji energii elektrycznej
- uniezależnienie się od dostaw prądu w zamian za uzależnienie od dostaw gazu (o ile to zaleta)
Nie wiem na prawdę czym tu się podniecać. Jak na kilka lat prac badawczych to się Japończycy nie wysilili.
http://www.ghp-poland.com/
niestety nie widzę tu żadnego cudu techniki, tylko zwykłą pompę ciepła, gdzie silnik elektryczny jest zastąpiony spalinowym na gaz , a dolne źródło ciepłem produkowanym przez silnik.
Nie wydusi się z tego urządzenia nic więcej niż energia spalania gazu do tego dojdą straty pracy silnika spalinowego.
W praktyce więc nie ma szans nawet dogonić w wydajności pieca kondensacyjnego o tradycyjnej pompie ciepłą nie wspominając.
Jedyne zalety to:
- możliwość wykorzystania jako klimatyzacja
- możliwość produkcji energii elektrycznej
- uniezależnienie się od dostaw prądu w zamian za uzależnienie od dostaw gazu (o ile to zaleta)
Nie wiem na prawdę czym tu się podniecać. Jak na kilka lat prac badawczych to się Japończycy nie wysilili.