Izolacja,ocieplenie "fundament" domu z 60lat

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Izolacja,ocieplenie "fundament" domu z 60lat

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Przecież nie pisałem o Panu - Skoro tak Pana nauczono "fizyki" - że zimno wchodzi! To nie jest moja ani Pana wina. To, że taka izolacja nie może być skuteczna jest aż nadto ewidentne i obrażanie się akurat na mnie nie na "nauczycieli" jest bez sensu.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

ble22 pisze:Panie Tomaszu już Pan wystarczająco dużo napisał na ten temat, proszę po raz enty nie zaczynać tej samej dyskusji, niech Pan tylko wklei linki do tematów w których się pan wypowiada na temat izolacji fundamentów.
Widzi Pan! Są tacy co nawet nie chcą słyszeć, że jest ciepło w fizyce! Wolę nie wpuszczać zimna! Napisałem, że dom, czy fundament ocieplony za bardzo dużym odbiornikiem ciepła zużywa ponad 70kWh.m2 ( i to często dwukrotnie) - a budowanie dziś domów zużywających ponad 30kWh/m2 to pętla na szyję inwestora. Szanowny Burutu80 nawet licznikiem nie umie się posługiwać - skoro nie wie o tym ile kosztuje ogrzewanie fundamentu i gruntu pod domem. I rekomendowany doradca - rekomendowany - chyba przez PEGENIGE! by dostarczać firmie sponsorów. Jak w ogóle może nawet do głowy przyjść pomysł przyklejania izolacji termicznej tam gdzie ciepło dochodzi w marginalnych ilościach – i to jeszcze Szanowny Burutu80 zwala na szkołę!!!!

Awatar użytkownika
tomo209
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: tomo209 »

Gdyby szanowny Pan Tomasz B uważał na lekcjach fizyki wiedziałby, że nie wpuszcza zimna lecz oddaje ciepło. To jest pierwsza podstawowa zasada z którą powinien się oswoić

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

I właśnie to staram się przekazać tym co zamiast uczyć - w/w prawdy przyklejają styropian za ścianą czy fundamentem by "zimna nie wpuszczać" - Izoacja termiczna powinna być PRZED stałym odbiornikiem ciepła .

exeter
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: exeter »

Zolnierze w 2 szeregu zbiorka:

"cieplo wpuszczac, zimno wypuszczac !!! zrozumiano!!!
"cieplo wchodzi, zimno wychodzi !!!"
"zimna nie wpuszczac, ciepla nie wypuszczac!!!"

"zapamietac bo nie bede powtrarzac !!!"

spocznij!

Awatar użytkownika
tomo209
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: tomo209 »

Nie o to mi chodziło Panie Tomaszu B. Chodziło mi o to co pięknie przedstawił kolega wyżej:)

Mariusz Bednar
Aktywny
Aktywny

Post autor: Mariusz Bednar »

Widze ze TB dziala na kazdym forum!
wracajac do tematu bo tez mnie zainteresowal, jak zakonczyc ten watek pozytywnie?

ruchcio

Post autor: ruchcio »

koledzy pomóżcie mi bo ile osób to tym różne odpowiedzi:/.che zrobić izolacje pionową. dom podpiwniczony, wody gruntowe średnio-duże,czuć wilgoć dom murowany na delikatnym wzniesieniu także z jednej strony jest piwnica 1,70 pod ziemią-podmurówka na ławie z bloczków hasiowych a z drugiej strony fundament kończy sie na równo z powierzchnia ziemi.sciany i fundament chce wysmarowac dysperbitem plus styrodur 4cm plus folia plus odwodnieniemoje pytania bardzo proszę o pomoc:
1: nie wiem ile odkopać i jak głeboko dać styrodur w miejscu gdzie jest podmurówka na ławie. do miejsca łączenia z ławą?? czy do połowy fundament?? czy moze cały fundament?
2: ile odkopac fundament w miejscach gdzie fundament konczy sie na rowno z powierzchnia ziemi?? podmurówka na ławie zmniejsza sie od 1,70 do równa z powierzchnia ziemi.
3: nowa wylewka pozioma w piwnicy w którym miejscu ma się kończyć? Z góry dziekuje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”