Izolacja,ocieplenie "fundament" domu z 60lat
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Izolacja,ocieplenie "fundament" domu z 60lat
Przecież nie pisałem o Panu - Skoro tak Pana nauczono "fizyki" - że zimno wchodzi! To nie jest moja ani Pana wina. To, że taka izolacja nie może być skuteczna jest aż nadto ewidentne i obrażanie się akurat na mnie nie na "nauczycieli" jest bez sensu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Widzi Pan! Są tacy co nawet nie chcą słyszeć, że jest ciepło w fizyce! Wolę nie wpuszczać zimna! Napisałem, że dom, czy fundament ocieplony za bardzo dużym odbiornikiem ciepła zużywa ponad 70kWh.m2 ( i to często dwukrotnie) - a budowanie dziś domów zużywających ponad 30kWh/m2 to pętla na szyję inwestora. Szanowny Burutu80 nawet licznikiem nie umie się posługiwać - skoro nie wie o tym ile kosztuje ogrzewanie fundamentu i gruntu pod domem. I rekomendowany doradca - rekomendowany - chyba przez PEGENIGE! by dostarczać firmie sponsorów. Jak w ogóle może nawet do głowy przyjść pomysł przyklejania izolacji termicznej tam gdzie ciepło dochodzi w marginalnych ilościach – i to jeszcze Szanowny Burutu80 zwala na szkołę!!!!ble22 pisze:Panie Tomaszu już Pan wystarczająco dużo napisał na ten temat, proszę po raz enty nie zaczynać tej samej dyskusji, niech Pan tylko wklei linki do tematów w których się pan wypowiada na temat izolacji fundamentów.
Gdyby szanowny Pan Tomasz B uważał na lekcjach fizyki wiedziałby, że nie wpuszcza zimna lecz oddaje ciepło. To jest pierwsza podstawowa zasada z którą powinien się oswoić
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

I właśnie to staram się przekazać tym co zamiast uczyć - w/w prawdy przyklejają styropian za ścianą czy fundamentem by "zimna nie wpuszczać" - Izoacja termiczna powinna być PRZED stałym odbiornikiem ciepła .
Zolnierze w 2 szeregu zbiorka:
"cieplo wpuszczac, zimno wypuszczac !!! zrozumiano!!!
"cieplo wchodzi, zimno wychodzi !!!"
"zimna nie wpuszczac, ciepla nie wypuszczac!!!"
"zapamietac bo nie bede powtrarzac !!!"
spocznij!
"cieplo wpuszczac, zimno wypuszczac !!! zrozumiano!!!
"cieplo wchodzi, zimno wychodzi !!!"
"zimna nie wpuszczac, ciepla nie wypuszczac!!!"
"zapamietac bo nie bede powtrarzac !!!"
spocznij!
Nie o to mi chodziło Panie Tomaszu B. Chodziło mi o to co pięknie przedstawił kolega wyżej:)
-
Mariusz Bednar
- Aktywny

Widze ze TB dziala na kazdym forum!
wracajac do tematu bo tez mnie zainteresowal, jak zakonczyc ten watek pozytywnie?
wracajac do tematu bo tez mnie zainteresowal, jak zakonczyc ten watek pozytywnie?
-
ruchcio
koledzy pomóżcie mi bo ile osób to tym różne odpowiedzi:/.che zrobić izolacje pionową. dom podpiwniczony, wody gruntowe średnio-duże,czuć wilgoć dom murowany na delikatnym wzniesieniu także z jednej strony jest piwnica 1,70 pod ziemią-podmurówka na ławie z bloczków hasiowych a z drugiej strony fundament kończy sie na równo z powierzchnia ziemi.sciany i fundament chce wysmarowac dysperbitem plus styrodur 4cm plus folia plus odwodnieniemoje pytania bardzo proszę o pomoc:
1: nie wiem ile odkopać i jak głeboko dać styrodur w miejscu gdzie jest podmurówka na ławie. do miejsca łączenia z ławą?? czy do połowy fundament?? czy moze cały fundament?
2: ile odkopac fundament w miejscach gdzie fundament konczy sie na rowno z powierzchnia ziemi?? podmurówka na ławie zmniejsza sie od 1,70 do równa z powierzchnia ziemi.
3: nowa wylewka pozioma w piwnicy w którym miejscu ma się kończyć? Z góry dziekuje
1: nie wiem ile odkopać i jak głeboko dać styrodur w miejscu gdzie jest podmurówka na ławie. do miejsca łączenia z ławą?? czy do połowy fundament?? czy moze cały fundament?
2: ile odkopac fundament w miejscach gdzie fundament konczy sie na rowno z powierzchnia ziemi?? podmurówka na ławie zmniejsza sie od 1,70 do równa z powierzchnia ziemi.
3: nowa wylewka pozioma w piwnicy w którym miejscu ma się kończyć? Z góry dziekuje