Niestety nie zawsze pochłaniacz jest na tyle skuteczny, aby zlikwidować wszelkie zapachy. Zarówno w domu kuzynki i ciotki są aneksy kuchenne i po ich zmaganiach widzę jak bardzo jest to niepraktyczne. Nie dosyć że są te zapachy, które rozchodzą się wszędzie (nawet pomimo wietrzenia pomieszczeń), to jest druga kwestia z utrzymaniem porządku. Zwłaszcza kuzynka i jej mąż dostali bzika na punkcie czystości, bo goście przecież nie mogą zobaczyć odrobiny brudu. Nie tylko męczą samych siebie takim nastawieniem, ale i ludzi, którzy tam przychodzą. Teraz myślą powoli o przeprowadzce, więc może posłuchają moich rad, aby wybrać mieszkanie z zamkniętą kuchnią.breaw pisze:A czy o tym, jak rozchodzą się zapachy nie decyduje też jakość filtra nad kuchenką??
pokój dzienny z aneksem kuchennym czy bez?
-
Sztuka Wnętrz
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Re: pokój dzienny z aneksem kuchennym czy bez?
Jednym rozwiązaniem nie jesteśmy w stanie zadowolić wszystkich.
Ja osobiście, nie wyobrażam sobie domu z zamkniętą kuchnią. Dla mnie trzy przestrzenie w postaci kuchni, jadalni i salonu muszą się wzajemnie przenikać. Dobrze skonstruowana wentylacja w całym domu plus właściwy okap (uwzględniający wielkość i rodzaj kuchenki- gazowa, elektryczna, oraz wynikająca z tego wysokość zamontowania okapu) pozwalają na komfort przy tego typu rozwiązaniu. Kwestię zachowania czystości pominę.
Dla innych osób rozwiązaniem pośrednim może być częściowe wyburzenie ścian lub zbudowanie ścian pomiędzy w/w przestrzeniami, oraz montaż drzwi przesuwnych (np. szklanych). Takie drzwi, myślę, są rozwiązaniem dla mniej zdecydowanych, dającym możliwość oddzielenia kuchni od reszty jadalni lub salonu
Pozdrawiam,
IM SztukaWnętrz
Ja osobiście, nie wyobrażam sobie domu z zamkniętą kuchnią. Dla mnie trzy przestrzenie w postaci kuchni, jadalni i salonu muszą się wzajemnie przenikać. Dobrze skonstruowana wentylacja w całym domu plus właściwy okap (uwzględniający wielkość i rodzaj kuchenki- gazowa, elektryczna, oraz wynikająca z tego wysokość zamontowania okapu) pozwalają na komfort przy tego typu rozwiązaniu. Kwestię zachowania czystości pominę.
Dla innych osób rozwiązaniem pośrednim może być częściowe wyburzenie ścian lub zbudowanie ścian pomiędzy w/w przestrzeniami, oraz montaż drzwi przesuwnych (np. szklanych). Takie drzwi, myślę, są rozwiązaniem dla mniej zdecydowanych, dającym możliwość oddzielenia kuchni od reszty jadalni lub salonu
Pozdrawiam,
IM SztukaWnętrz
To jest jedyna sytuacja, w której zgodziłabym się na połączenie kuchni i innych pomieszczeń, bo takie drzwi to fantastyczna sprawa i tak czy owak planując moje wymarzone mieszkanie chciałabym je mieć, oczywiście jeśli ich wstawienie będzie uzasadnione.Sztuka Wnętrz pisze:rozwiązaniem pośrednim może być częściowe wyburzenie ścian lub zbudowanie ścian pomiędzy w/w przestrzeniami, oraz montaż drzwi przesuwnych (np. szklanych). Takie drzwi, myślę, są rozwiązaniem dla mniej zdecydowanych, dającym możliwość oddzielenia kuchni od reszty jadalni lub salonu
Myślę, że moja preferencja co do zamkniętych kuchni wynika też trochę z przyzwyczajenia, bo w każdym mieszkaniu taką miałam.
-
Sztuka Wnętrz
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Witam, myślę, że w mieszkaniach mniejszych bardzo dobrze się sprawdza. Trzeba pamiętać o dobrej wentylacji, okapie kominowym i kadzidełkach:) Wato zrobić bardziej zabudowaną, żeby ukryć słoiki i pudełka. Dobrać też kolorytycznie do reszty domu. Należy pamiętać, że wtedy kuchnia jest częścią salonu i nie powinna zbytnio odbiegać stylem i kolorem od reszty.
Pozdrawiam,
IM SztukaWnętrz
Pozdrawiam,
IM SztukaWnętrz
Witam, mam następujące pytanie. Czy znacie może jakiegoś dobrego projektanta wnętrz, który byłby w stanie zaprojektować taki salon z otwartą kuchnią, aby był funkcjonalny, a jednocześnie wady w postaci przenikania się zapachów z częsci kuchennej i salonowej były zminimalizowane? Z góry dzięki za wszelkie kontakty. Aha jestem z Wrocławia, więc tylko z dolnośląskiego.
-
KazimierzM
- Początkujący

Proponuję rozejrzeć się po internecie, po bazach fachowców, specjalistów etc. Ja korzystałem np. z favore.pl. Mają tam fajny system wysylasz im co chcesz zrobić, a oni przesyłają do ciebie oferty wykonawców z twojej okolicy - z wycenami prac itp. Ułatwia i przyspiesza to sprawę.
-
Sztuka Wnętrz
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Nasza firma świadczy usługi na terenie całego kraju. Podejmiemy się każdego zlecenia.
Zapraszamy do naszej prezentacji w e-mieszkanie:
http://www.e-mieszkanie.pl/firma,1825,i ... netrz.html
Pozdrawiamy serdecznie,
IM SztukaWnętrz
Zapraszamy do naszej prezentacji w e-mieszkanie:
http://www.e-mieszkanie.pl/firma,1825,i ... netrz.html
Pozdrawiamy serdecznie,
IM SztukaWnętrz
jeszcze zależy co i czy w ogóle sie gotuje 
Ja jestem za połączeniem tych dwóch pomieszczeń. Wiadomo, że w większości domów najprzyjemniej nam się siedzi w kuchni
Przynajmniej w moim dość szerokim kręgu znajomych. Połączenie kuchni z jadalnią jest dobrym rozwiązaniem, przygotowując posiłek można nadal podtrzymać konwersację z innymi. Jeśli chodzi o zapachy z kuchni to teraz można to zminimalizować za pomocą dobrych okapów 
Bardzo ciekawy temat. Problemy z aranżacją mają miejsce dość często niestety
-
Bellezza_pl1
- Początkujący

Ja osobiście jestem za oddzielna kuchnią. Po pierwsze dlatego, że marzy mi się duża kuchnia, z dużym stołem, albo taka kuchnia z jadalnią. Natomiast kuchni z salonem mówię stanowcze nie. Po pierwsze chodzi o zapachy, przy otwartej kuchni one są wszędzie- na ubraniach, kanapie, firankach. Po drugie ja nie lubię jak ktoś mi patrzy na ręce jak gotuję, lubię sobie pichcić w ciszy i spokoju:) A po trzecie zagłuszanie się na wzajem. Wiadomo jak się coś smaży to jest głośno, do tego dochodzi szumiący okap, a w tym czasie ktoś chce coś pooglądać w tv, albo zdrzemnąć się na kanapie w salonie, a tu nie ma warunków.
-
GlazuraStrzelin
- Zaawansowany

Kolega ma 100% rację. To jest rozwiązanie dla tych, którzy utrzymują pedantyczny porządek 24/7, a jeżeli ktoś myśli o użytkowaniu kuchni to jest to rozwiązanie raczej kiepskie. Tak naprawdę chyba nie ma osoby, której nie podoba się takie rozwiązanie, lecz trzeba myśleć też o praktycznych atutach.1grek pisze:Dobry, jeżeli w kuchni gotujesz tylko wode lub utrzymujesz zawsze pedantyczny pozadek. Inaczej bałagan w kuchni będzie sie przenosil jako wrazenie balaganu w salonie. Czyli tutaj garnki i taleze na suszarce, jakis kubek , talezyk na stole ew. brudne naczynia tu i tam. Poza tym szum sprzetu agd . W moim wypadku odpada. Spróbuj cos robic w takim aneksie jak ktos bedzie ogladal telewizje. Na sto procent podglosi i w chalupie bedzie lomot
Pozdrawiam.
Wszystko zależy od metrażu .Wiadomo im większy tym lepiej i wtedy kuchnia z aneksem kuchennym jak najbardziej. Przedmówcy wcześniej bardzo dobrze to naświetlili.
To prawda, metraż i wentylacja to podstawa.
Miałam okazje mieszkać w takiej konfiguracji na mniejszej przestrzeni - nie było to jakoś bardzo uciążliwe bo zapachy były dobrze wentylowane, ale przy małym pokoju dziennym ciągły widok na kuchnie nie był niczym przyjemnym.
Sprawdzi się przy większym pomieszczeniu, w małym mieszkaniu nie.
Miałam okazje mieszkać w takiej konfiguracji na mniejszej przestrzeni - nie było to jakoś bardzo uciążliwe bo zapachy były dobrze wentylowane, ale przy małym pokoju dziennym ciągły widok na kuchnie nie był niczym przyjemnym.
Sprawdzi się przy większym pomieszczeniu, w małym mieszkaniu nie.
Fototapety na zamówienie
Kliknij i uwolnij swoją fantazję!
Kliknij i uwolnij swoją fantazję!
-
BasterMeble
- Zainteresowany

jak dla mnie to tylko i wyłącznie salon i kuchnia oddzielnie. Mieszkałam już w takim mieszkanku gdzie był pokój z aneksem kuchennym. Jak dla mnie była to porażka. Nie można było nić smażyć, uważać żeby nic nie przypalić bo zaraz wszystkie meble, ubrania przenikały tymi zapachami. No i jak ktoś już wspomniał wzajemne zagłuszanie się. Mąż chciał pooglądać telewizję, a tu huczał okap, czy woda mu za głośno leciała.