Deska barlinecka czy panele podłogowe
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Przemek
Re: Deska barlinecka czy panele podłogowe
dlaczego ?jaki jest powód że odradzasz barlinek ?
-
Ekspert_Komfortu
- Początkujący

- Kontakt:
W doborze podłogi warto się kierować tym, w jakim pomieszczeniu się ona znajdzie i na jakie obciążenia będzie narażona. Jak już wspomniałem we wcześniejszym poście - zbyt miękkie drewno będzie problemem nawet po kilku miesiącach użytkowania, a Twoja podłoga starci wygląd. Zanim zdecydujesz się na zakup podłogi zapoznaj się ze skalą twardości drewna określanej współczynnikiem Brinell'a. Podsyłam link http://www.komfort.pl/porady/widok/Podl ... l__a/id/33[/url]
KOMFORT wyboru.
Przemek Strona 2 tego wątku!
wandy pisze:Deska Barlinecka to nieporozumienie. Nawet najdroższa jest bardzo miękka, tym bardziej, że tylko górna warstwa to drewno twarde. Każdy upadek kubka, a nawet kluczy do samochodu potrafi spowodować wgłębienie. Co nie wystąpi w przypadku schodów z tego samego materiału. Jeżeli pomieszczenie ma być na pokaz i bez dzieci może być deska, w pozostałych przypadkach panele. To moje doświadczenie.
To te klucze, to chyba z cegły były
Tez nie rozumiem argumentów przeciw, tym bardziej że jeśli cos jest gorsze, to wedlug mnie na pewno panele. Chyba ze jest tak, ze ktos zapłacił troche wiecej i chce żeby podloga była wytrzymała jak z betonu.
każdy płacąc wymaga jak najlepszej jakość. Jasne, że nie będzie to beton ani granit, ale że będzie to porządne i wytrzyma dobrych parę lat.
-
dzwoneczek
- Początkujący

Widzę, że dyskusja rozgorzała zażarta i tak się zaczęłam zastanawiać nad sprawą co jest lepsze, deska czy panele. Zawsze wydawało mi się, że deska, ale teraz tak sobie myślę, że wszystko zależy od drzewa z jakiego jest ta deska oraz od użytkowania. Jak ktoś dba o panele, to mogą one dłużej posłużyć, niż taka deska.
Deska a panele to są dwa różne produkty. O różnicach między panelami, a deską możesz poczytać tutaj - jest fajne zestawienie: -www.barlinek.com.pl/Inspiracje/poradnik-kupujacego/deska-barlinecka-a-panele-laminowanedzwoneczek pisze:Widzę, że dyskusja rozgorzała zażarta i tak się zaczęłam zastanawiać nad sprawą co jest lepsze, deska czy panele. Zawsze wydawało mi się, że deska, ale teraz tak sobie myślę, że wszystko zależy od drzewa z jakiego jest ta deska oraz od użytkowania. Jak ktoś dba o panele, to mogą one dłużej posłużyć, niż taka deska.
-
Ekspert_Komfortu
- Początkujący

- Kontakt:
Podłogi drewniane lub wykonane z materiałów pochodzących z drewna podlegają wpływowi róznych czynników - wilgotność podłogi i powietrza, róznice temperatur, sposób ogrzewania pomieszczeń, natężenie ruchu itp. Stąd pojawiają sie różnice w zachowaniu deski barlineckiej, paneli czy podłóg z litej deski. Oczywiście dzisiaj podłogi są tak przygotowane, aby wytrzymały jak najdłużej w dobrym stanie, ale to tez zależy od tego jak dbamy o jej stan, czy suwamy po niej rózne przedmioty, czy podbijamy nogi krzeseł zabezpieczając przed porysowaniem, czy odkurzamy podłogi, czym i jakim środkiem myjemy.
KOMFORT wyboru.
Dokładnie. Liczy się rodzaj drewna (twardość), jego impregnacja i właściwe użytkowanie.
-
Weronikaaa
- Początkujący

A ja mam takie pytanie
Co się stanie z panelami z laminatu, które przykleiłabym do posadzki żeby wyciszyć stukot???
Wiem, że są pianki i maty wyciszające .
Dlaczego panele muszą "pływać"?
Co się stanie z panelami z laminatu, które przykleiłabym do posadzki żeby wyciszyć stukot???
Wiem, że są pianki i maty wyciszające .
Dlaczego panele muszą "pływać"?
Głównie chodzi o wilgoć, oraz o to że panele pracują. Dlatego też musi być ten 1 -2 cm luzu przy ścianach. Gdyby tak nie było zaczęły by się podnosić i na podłodze stworzyły by się góry 
nie zawsze muszą pływać. Przecież możesz też je przykleić.
-http://ladnydom.pl/budowa/1,106587,2652080.html -
tu masz artykuł na ten temat
-http://ladnydom.pl/budowa/1,106587,2652080.html -
tu masz artykuł na ten temat
-
Przemek