INSPEKTOR

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

GREGOR__Z
Aktywny
Aktywny

INSPEKTOR

Post autor: GREGOR__Z »

Wszyscy piszą że przy moim remoncie najlepiej wziąć inspektora który to wszystko oceni i stwierdzi czy warto i czy wogóle da sie coś z moim stary domem zrobić. Proszę może ktoś mi powie gdzie szukac takiego inspektora? Czy jest ta sama osoba co kierownik budowy? Ile mniej więcej kosztuje inspektor i jego decyzja (ocena jakości starego domu)

samouk

Re: INSPEKTOR

Post autor: samouk »

Uściślijmy to nazewnictwo:
- INSPEKTOR budowlany pełni funkcję KONTROLNĄ i nie udziela porad (chyba, że po znajomości :wink: )
- KIEROWNIK BUDOWY (jak sama nazwa wskazuje) PROWADZI budowę zgodnie z projektem, przepisami prawa budowlanego i przepisami bezpieczeństwa

Do OCENY stanu technicznego twojego budynku potrzebny będzie KONSTRUKTOR budowlany, to jest projektant znający stare i nowe technologie budowlane, umiejący doradzić, co w twoim przypadku będzie możliwe i ekonomicznie uzasadnione do wykonania.
A gdzie go szukać? Zapytaj w najbliższym Starostwie Powiatowym (Wydział Architektury). Tam mają z nimi kontakt "na okrągło".

Pozdr.

niebieskooka79
Początkujący
Początkujący

Post autor: niebieskooka79 »

Nie tak do końca jak Pan pisze jest :( Ja dzis miałam przyjemność odwiedzić POWIATOWY INSPEKTORAT NADZORU BUDOWLANEGO bo dostałam od nich pismo nie do konca jak dla mnie zrozumiałe...i zamiast otrzymać pomocna odpowiedz w kierunku co mam im konkretnie dostarczyc do 31.10.2010 , otrzymałam poszukaj sobie Pani w Google... :cry:

Pozdrawiam
niebieskooka79

niebieskooka79
Początkujący
Początkujący

Przy okazji zacytuje fragment pisma ,,obowiązek przedłożenia w terminie 31.10.2010. w tut. inspektoracie następujących dokumentów:
-oceny technicznej ( oparte o aktualne protokoły badań i sprawdzeń i wykonanej w 2egz.)w.w. wykonanych robót budowlanych,sporzadzonych przez uprawniona osobe,wpisana do listy członków właściwej izby samorządu zawodowego.Ocena techniczna powinna wykazywać zakres wykonanych robót oraz zawierac ocene ich zgodności z warunkami technicznymi,przepisami i zasadami wiedzytechnicznej,a w przypadku stwierdzonych nieprawidłowości-również wskazania sposobu usunięcia.

Ale do diaska jaka osoba ma tego dokonać to mam sobie w Google poszukać :x

Pozdr.

samouk

[quote="niebieskooka79"] Ale do diaska jaka osoba ma tego dokonać to mam sobie w Google poszukać :x [quote]
Ja odpowiem podobnie:
jak mam "do diaska" się zorientować o co tu chodzi?
Po co byłaś w PINB? Czy ty od nich coś chciałaś, czy oni od ciebie?

Pozdr.

niebieskooka79
Początkujący
Początkujący

W tym problem że oni!! ode mnie.!! tylko tak sformuowali pismo że nie wiadomo o co w nim chodzi...a na moje pytanie co mam im dostarczyć i przedstawić,i żeby choć powiedzieli czy to ma zrobic architekt czy inspektor budowlany to uzyskałam odp.w postaci w Google mam sobie poszukać... :?

niebieskooka79
Początkujący
Początkujący

I tak własnie doradzają w typu urzędach..jak sam sobie prywatnie niczego nie załatwisz to od państwa można liczyc na fige z makiem //// :wink: :wink:

samouk

Lepiej od razu napisz, co "przeskrobałaś" :wink: bez powodu by cię nie ścigali.
Ta ich arogancja jest niebywała! :x Czym tak im "dopiekłaś", że są tak niegrzeczni?

niebieskooka79
Początkujący
Początkujący

Ja zawsze jestem grzeczna ,,nawet jak śpie,, :lol: jednym słowem mówiąc zrobiłam mały remont mieszkania :D kilka ścianek mi przeszkadzało i nie były w tym miejscu co trzeba :lol: a inspektorat dostał uprzejmię donoszę że sąsiadka itp. i od tego się zaczeło że mnie pokochai :lol: :lol:

samouk

Oj, chyba im powiedziałaś, co o nich myślisz :twisted: , bo byliby bardziej uprzejmi. Tak naprawdę, to powinni cię poinformować dokładniej, o co im chodzi i co (i od kogo) masz im dostarczyć.

Pozdr.

niebieskooka79
Początkujący
Początkujący

Nie zdążyłam... :evil: za bardzo sie zagotowałam :evil: ale nadrobiłam drzwiami :twisted: POWINNI!! ale ich zdaniem nie musieli..a jak znajde osobe odpowiednią co mi to zrobi to jak nie zrozumie pisma to ma do nich zadzwonić..to jest nasza Polska rzeczywistość :roll: wypisuje się z tego kraju :|

samouk

niebieskooka79 pisze: a jak znajde osobe odpowiednią co mi to zrobi to jak nie zrozumie pisma to ma do nich zadzwonić..to jest nasza Polska rzeczywistość :roll: wypisuje się z tego kraju :|
No cóż - NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA....SZKODZI :cry: . Stara to prawda, ale wciąż aktualna. Podobnie, jak w przysłowiu: "Mądry Polak po szkodzie".
Zabierając się za większe przeróbki czy remonty lepiej się zorientować WCZEŚNIEJ, czy się nie narusza przepisów budowlanych.

Pozdr.

niebieskooka79
Początkujący
Początkujący

,,Mądry Polak po szkodzie,, :evil: ja nawet po szkodzie nie jestem mądra :twisted:

pozdr.

Kasztanek
Aktywny
Aktywny

Post autor: Kasztanek »

Przegląd techniczny budynku robia zwykle osoby ze szczególnymi uprawnieniami często będące rzeczoznawcami w swojej dziedzinie, posiadające odpowiednie doświadczenie są uprawnione do przeprowadzenia badania stanu technicznego obiektu.
Potrzeba jest później także Książka Obiektu Budowlanego.

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Alibaba »

Koleżanko niebieskooka79, a w tym piśmie nie określili kary jaka Cię czeka, jeżeli nie spełnisz tych wymogów?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”