INSPEKTOR
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
INSPEKTOR
Wszyscy piszą że przy moim remoncie najlepiej wziąć inspektora który to wszystko oceni i stwierdzi czy warto i czy wogóle da sie coś z moim stary domem zrobić. Proszę może ktoś mi powie gdzie szukac takiego inspektora? Czy jest ta sama osoba co kierownik budowy? Ile mniej więcej kosztuje inspektor i jego decyzja (ocena jakości starego domu)
-
samouk
Re: INSPEKTOR
Uściślijmy to nazewnictwo:
- INSPEKTOR budowlany pełni funkcję KONTROLNĄ i nie udziela porad (chyba, że po znajomości
)
- KIEROWNIK BUDOWY (jak sama nazwa wskazuje) PROWADZI budowę zgodnie z projektem, przepisami prawa budowlanego i przepisami bezpieczeństwa
Do OCENY stanu technicznego twojego budynku potrzebny będzie KONSTRUKTOR budowlany, to jest projektant znający stare i nowe technologie budowlane, umiejący doradzić, co w twoim przypadku będzie możliwe i ekonomicznie uzasadnione do wykonania.
A gdzie go szukać? Zapytaj w najbliższym Starostwie Powiatowym (Wydział Architektury). Tam mają z nimi kontakt "na okrągło".
Pozdr.
- INSPEKTOR budowlany pełni funkcję KONTROLNĄ i nie udziela porad (chyba, że po znajomości
- KIEROWNIK BUDOWY (jak sama nazwa wskazuje) PROWADZI budowę zgodnie z projektem, przepisami prawa budowlanego i przepisami bezpieczeństwa
Do OCENY stanu technicznego twojego budynku potrzebny będzie KONSTRUKTOR budowlany, to jest projektant znający stare i nowe technologie budowlane, umiejący doradzić, co w twoim przypadku będzie możliwe i ekonomicznie uzasadnione do wykonania.
A gdzie go szukać? Zapytaj w najbliższym Starostwie Powiatowym (Wydział Architektury). Tam mają z nimi kontakt "na okrągło".
Pozdr.
-
niebieskooka79
- Początkujący

Nie tak do końca jak Pan pisze jest
Ja dzis miałam przyjemność odwiedzić POWIATOWY INSPEKTORAT NADZORU BUDOWLANEGO bo dostałam od nich pismo nie do konca jak dla mnie zrozumiałe...i zamiast otrzymać pomocna odpowiedz w kierunku co mam im konkretnie dostarczyc do 31.10.2010 , otrzymałam poszukaj sobie Pani w Google...
Pozdrawiam
niebieskooka79
Pozdrawiam
niebieskooka79
-
niebieskooka79
- Początkujący

Przy okazji zacytuje fragment pisma ,,obowiązek przedłożenia w terminie 31.10.2010. w tut. inspektoracie następujących dokumentów:
-oceny technicznej ( oparte o aktualne protokoły badań i sprawdzeń i wykonanej w 2egz.)w.w. wykonanych robót budowlanych,sporzadzonych przez uprawniona osobe,wpisana do listy członków właściwej izby samorządu zawodowego.Ocena techniczna powinna wykazywać zakres wykonanych robót oraz zawierac ocene ich zgodności z warunkami technicznymi,przepisami i zasadami wiedzytechnicznej,a w przypadku stwierdzonych nieprawidłowości-również wskazania sposobu usunięcia.
Ale do diaska jaka osoba ma tego dokonać to mam sobie w Google poszukać
Pozdr.
-oceny technicznej ( oparte o aktualne protokoły badań i sprawdzeń i wykonanej w 2egz.)w.w. wykonanych robót budowlanych,sporzadzonych przez uprawniona osobe,wpisana do listy członków właściwej izby samorządu zawodowego.Ocena techniczna powinna wykazywać zakres wykonanych robót oraz zawierac ocene ich zgodności z warunkami technicznymi,przepisami i zasadami wiedzytechnicznej,a w przypadku stwierdzonych nieprawidłowości-również wskazania sposobu usunięcia.
Ale do diaska jaka osoba ma tego dokonać to mam sobie w Google poszukać
Pozdr.
-
samouk
[quote="niebieskooka79"] Ale do diaska jaka osoba ma tego dokonać to mam sobie w Google poszukać
[quote]
Ja odpowiem podobnie:
jak mam "do diaska" się zorientować o co tu chodzi?
Po co byłaś w PINB? Czy ty od nich coś chciałaś, czy oni od ciebie?
Pozdr.
Ja odpowiem podobnie:
jak mam "do diaska" się zorientować o co tu chodzi?
Po co byłaś w PINB? Czy ty od nich coś chciałaś, czy oni od ciebie?
Pozdr.
-
niebieskooka79
- Początkujący

W tym problem że oni!! ode mnie.!! tylko tak sformuowali pismo że nie wiadomo o co w nim chodzi...a na moje pytanie co mam im dostarczyć i przedstawić,i żeby choć powiedzieli czy to ma zrobic architekt czy inspektor budowlany to uzyskałam odp.w postaci w Google mam sobie poszukać... 
-
niebieskooka79
- Początkujący

I tak własnie doradzają w typu urzędach..jak sam sobie prywatnie niczego nie załatwisz to od państwa można liczyc na fige z makiem ////

-
samouk
Lepiej od razu napisz, co "przeskrobałaś"
bez powodu by cię nie ścigali.
Ta ich arogancja jest niebywała!
Czym tak im "dopiekłaś", że są tak niegrzeczni?
Ta ich arogancja jest niebywała!
-
niebieskooka79
- Początkujący

Ja zawsze jestem grzeczna ,,nawet jak śpie,,
jednym słowem mówiąc zrobiłam mały remont mieszkania
kilka ścianek mi przeszkadzało i nie były w tym miejscu co trzeba
a inspektorat dostał uprzejmię donoszę że sąsiadka itp. i od tego się zaczeło że mnie pokochai

-
samouk
Oj, chyba im powiedziałaś, co o nich myślisz
, bo byliby bardziej uprzejmi. Tak naprawdę, to powinni cię poinformować dokładniej, o co im chodzi i co (i od kogo) masz im dostarczyć.
Pozdr.
Pozdr.
-
niebieskooka79
- Początkujący

Nie zdążyłam...
za bardzo sie zagotowałam
ale nadrobiłam drzwiami
POWINNI!! ale ich zdaniem nie musieli..a jak znajde osobe odpowiednią co mi to zrobi to jak nie zrozumie pisma to ma do nich zadzwonić..to jest nasza Polska rzeczywistość
wypisuje się z tego kraju 
-
samouk
No cóż - NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA....SZKODZIniebieskooka79 pisze: a jak znajde osobe odpowiednią co mi to zrobi to jak nie zrozumie pisma to ma do nich zadzwonić..to jest nasza Polska rzeczywistośćwypisuje się z tego kraju
Zabierając się za większe przeróbki czy remonty lepiej się zorientować WCZEŚNIEJ, czy się nie narusza przepisów budowlanych.
Pozdr.
-
niebieskooka79
- Początkujący

,,Mądry Polak po szkodzie,,
ja nawet po szkodzie nie jestem mądra
pozdr.
pozdr.
Przegląd techniczny budynku robia zwykle osoby ze szczególnymi uprawnieniami często będące rzeczoznawcami w swojej dziedzinie, posiadające odpowiednie doświadczenie są uprawnione do przeprowadzenia badania stanu technicznego obiektu.
Potrzeba jest później także Książka Obiektu Budowlanego.
Potrzeba jest później także Książka Obiektu Budowlanego.
Koleżanko niebieskooka79, a w tym piśmie nie określili kary jaka Cię czeka, jeżeli nie spełnisz tych wymogów?