Jaką metodę ogrzewania wybrać???

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Max van dal
Aktywny
Aktywny

Re: Jaką metodę ogrzewania wybrać???

Post autor: Max van dal »

A bo w zasadzie to tylko marketing napędza chore ceny na pompy ciepła
tj nawet powietrzne.
A zasada działania jak w lodówce to skąd taka różnica w cenie?
ciekawe czy ktoś by kupił lodówkę za 10tys zł ?

Jak bym miał za "pompę ciepła" wydać około 3 tyś to ok opłaca się ale inaczej to przejaw szkodnictwa !
to samo dzwonię do jednej z firm o cenę pieca na drewno ...
17 tyś najtańszy musiał by mieć 1000% sprawności aby się opłacił lub spalał tylko powietrze przez 15 lat :D
tak to już jest!
jeśli nie wykorzenimy szkodnictwa to tak będzie.
Ludzie nawet nie wiedzą co to jest wentylacja mechaniczna a już z odzyskiem ciepła nie wspomnę.
a Izolacja 20cm i więcej robi szok !

tak tak szkodnictwo na razie jest ale trzeba dawać dobry przykład ! i może ludzie przestaną tak się dawać manipulować !

dom ma być tak zbudowany aby nie myśleć o c.o czy innych prekambryjskich systemach grzewczych pomp ciepła z jakimiś gruntowymi wymiennikami ciepła !
kosztami 60tys zł
za 60tyś to mam 120cm wełny w ścianach 180 w dachu i 120cm w podłodze...
ot takie jest przeliczenie....
Ogrzewanie powinno się opierać na pier... przy PC cie i wyciąganiu smrodku i do granicy -15st w zasadzie tylko z gotowania czy podgrzewania ciepłej wody a i to moje obliczenia wskazują że i przy -30 st nie trzeba będzie wiele energii dołożyć do podgrzania ciepłej wody i skierowania jej na ogrzanie domu.
Czyż to jest jasne dla tych co kity solarne wciskają? pompy głupoty sprzedają i handlują zbytkami techniki czyli piecami C.O za ponad 10 tyś do domku jednorodzinnego...

Czyż nie lepiej zostawić stare C.O w spokoju a zaizolować
bo nowe w cale to a w cale nie będzie na powietrze chodzić a papu coraz droższe !

Już widać mistrza 85% odzysku :D
co za kit dobrze jest jak jest 60%
akurat tu mogę się opinią fachmana podeprzeć !
akurat po klimatyzacji i wentylacji gość to wie co i jak !

Coś mi się widzi że w tym domu są same kuchnie i łazienki
jak będzie łazienka pojemność 10m^3 to też należy podać do obliczeń strumień wentylacyjny 70m^3 przez godzinę?
bo z tego co wiem to metody obliczania są jeszcze kulawe !

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Najprostsze centrale mają odzysk ok. 47-50%, z większym wymiennikiem do 85% i są na to atesty i certyfikaty. Najczęściej montowane centrale posiadają ok. 60% odzysku przy znamionowej wydajności. Centrala z dobrym wymiennikiem pracująca zwykle na 30-50% wydajności (nikt normalny nie dmucha 300 czy 400 m3/h na domek non stop) daje nam ok. 80% odzysku ciepła - inaczej, 5-cio krotne zmniejszenie zużycia energii przez wentylację.
W nowych budynkach, w szczególności działam w branży dużych obiektów, dobierając system grzewczy straty ciepła przez ściany i przegrody szybko nie wdając się w szczegóły - ponieważ mają one niewielki wpływ na ogólne straty ciepła, natomiast straty przez wentylację analizuję długo i dokładnie, dobierając najlepsze rozwiązanie - ponieważ strata z wentylacją w nieco lepiej niż średnia docieplonym dużym budynku to zwykle 70% strat całkowitych. Np. ostatnio projektowany budynek wielorodzinny ma w dużych pokojach straty przez przegrody na poziomie ok. 400W, ale nawiew nawiewnikami okiennymi do 1000W dochodzi - inwestor nie chce wentylacji, w końcu nie on będzie płacił rachunki :?
Teoria tutaj dokładnie sprawdza się z praktyką, gdyż często dostosowuję moc grzewczą przewymiarowanych wymienników w budynkach do których robiłem certyfikat czy audyt, i mam wgląd w faktury.
Gdyby te wymienniki nie miały 70 czy 80% sprawności, zużycia energii byłyby po prostu znacznie wyższe od teoretycznych - a są zgodne.

Teraz nagrzewnice dobiera się ściśle do % odzysku, montujemy tego sporo i żadnych problemów - czyli jednym słowem można ufać deklaracjom poważniejszych producentów. Ostatnio na próbę zamontowaliśmy przewymiarowanego Bartosza (aby pracował na niewielkim obciążeniu), dobierając nagrzewnicę na 90% odzysku - i działa jak należy.

Doctor No
ZABLOKOWANY
Kontakt:

Re: Jak metod ogrzewania wybra???

Post autor: Doctor No »

No wreszcie Indiana sie ujawniliscie. Niestety nic nie rozumiem z powyzszego gdyz w tym temacie jestem dyletantem, a nie chce meczyc Doctora S zeby mi wszystko wyklarowal. Mozesz to wszystko przedstawic na ciagu liczb i dzialan? Latwiej sobie to zilustruje. Dzieki.

Elba
Początkujący
Początkujący

Post autor: Elba »

ja się z kolei zastanawiać zaczęłam nad możliwościami zastosowania jakichś alternatywnych źródeł energii, ostatnio trochę na ten temat poczytałam (m,in, tu =klubdobrejenergii.pl/dobra_energia_dla_twojego_domu.html/497/Energia_alternatywna_w_domu/ i nie jestem do końca pewna, choć z 2 strony zależało by mi na tym, żeby dbać o środowisko. może ktoś mi coś doradzić??? mam średniej wielkości dom jednorodzinny w pobliżu większego miasta, w sumie nie wiem co mogłabym dodać jeszcze.

Max van dal
Aktywny
Aktywny

Dobra może się za galopowałem :(
jaki mam w takim razie przyjąć strumień wentylacji?
tj kubaturę ma 360m^3
w tym łazienka 11m^3 kuchnia 48,5m^3 czy można przyjmować strumień wentylacji na poziomie 1 wymiany na godzinę tj daje to 60m^3 tj z całością domu wyszło by 180m^3 licząc dla całego domu 0,5 wymiany powietrza.

To są święte słowa że przy dobrej izolacji wsio prawie ucieka przez went.

liczyłem moc bez odzysku przy -30st z tego wzoru
QL=(v'*p*Cp*DeltaT)/3600=[kW]
to mamy tak
V=180m^3 p=1,2kg/m^3 Cp=1 delta T=50st

=3kW razy np 4000 h = mamy 12k kWh
przy średnim ti np 25 mamy 6 kkWh a odzysk na poziomie 80% ho ho :) 1200 w powietrze idzie. z drewna wychodzi około 350kg drewna.
co jest mniej jak m^3 :)

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Ale też domek malutki, więc siłą rzeczy wentylacja ma niewielką wartość, a co za tym idzie - możliwe oszczędności. Ustawowy obowiązek montażu odzysku występuje w instalacjach o wydajności 2000 m3/h - i tutaj zwrot z inwestycji jest szybki - natomiast przy 1 kibelku szkoda zawracać sobie głowy odzyskiem :)

Jako projektant muszę dobierać normowe wydajności wentylacji, czyli łazienka 50 kuchnia 50 czy 70, reszta pokoi 20-30 m3/h na osobę. Ale, w przypadku wentylacji mechanicznej, na taką wydajność dobieram centrale - aby na najwyższym biegu osiągała normatywne wymagania. Użytkownik ma jednak sterownik, na którym ustawia sobie rzeczywistą wymianę, dostosowaną do zapotrzebowania - a ta wynosi zwykle 30-50% wydajności maksymalnej. Wydajność maksymalna jest potrzebna np. podczas gotowania, albo jakiejś imprezy.

Eko 2020
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Eko 2020 »

W przypadku braku dostępu do gazu (lub niechęci) wartym zastanowienia są piece C.O. spalające Pelet. Pełna automatyka, grzanie wody itd. Obowiązki jakie mamy to uzupełnienie zbiornika co kilka dni i wyczyszczenie palnika raz na dwa tygodnie.

Max van dal
Aktywny
Aktywny

Tak piece na pelet tylko mi trzeba piec na góra 4kW :D
Za dobre ocieplenie
w zasadzie dogrzanie ciepłej wody i wentylacji.

Jani_63
Początkujący
Początkujący

Post autor: Jani_63 »

Przy zapotrzebowaniu na moc grzewcza na poziomie 4kW może warto się zastanowić nad taką pompą ciepła.
http://hewalex.pl/page/pl/oferta?page=s ... gory_id=27
Jako dodatkowe zabezpieczenie potrzebnej mocy dołożyć grzałki elektryczne.

Sofath
Początkujący
Początkujący

Post autor: Sofath »

Jeśli masz do sypozycji sam prąd to polecam pompę ciepła.
Dobrym rozwiązaniem jest taka z bezpośrednim odparowywaniem i skraplaniem czynnika, gdyz jes cena (ze względu na brak wymiennika) jest niższa.

Sofath ma w swojej ofercie pompy typu Natea, działające na tej właśnie zasadzie.
Polecam, są one godne uwagi.
Autoryzowany Koncesjoner - pompy ciepła
Marcin Jaszczyński

Max van dal
Aktywny
Aktywny

O taka cena jest ok :)
ale płacenie 40 tyś to jest chore do n'tej potęgi !
kto wie czy się nie skuszę na takie coś :)

meble-sklep-importer
1 - ostrzeżenie!

Post autor: meble-sklep-importer »

W miejscach wymagających ciszy dobrze zaprojektowana oraz zainstalowana instalacja z rur tworzywowych nie wywołuje szumów i hałasów mogących wystąpić podczas stosowania rur metalowych.

Maciej

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Osz kurka, pół roku temu średnie zasobnikowe powietrzne pompy ciepła do CWU były po 12k, teraz chodzą wyższej klasy w hurtowniach po 8-9 k, a tu jeszcze Hewalex przywalił pompę 4 kW za 4k z VAT-em :shock:
To przecież wystarczy zamiast kotła gazowego z przyłączem 3 takie patenty wstawić (tylko jeszcze żeby zrobili model z niższą temperaturą powietrza) i wyjdzie to samo w cenie montażu, za to połowę taniej w eksploatacji :wink:

Chyba kryzys to dobra rzecz - konkurencja nie daje odetchnąć :-)

Wstrzymuję rozważania na temat zakupu kotła węglowego z podajnikiem dla
siebie - niech cenki sobie spadają, a parametry rosną :lol:

Max van dal
Aktywny
Aktywny

ja jak na razie czasu mnie mam za bardzo ale kusi mnie zaprojektować sobie piec na drewno awtamatyczny.
tj klasyk ale dokładał sobie sam drzewka.
akurat mam możliwości, fachowców od spawania itp.
co by im tylko rysunek zapodać.
bo co jak co drewno mam jak na razie za free
a pieca takiego popełnić się da za 3 tyś.
wielki być nie musi. taki na razie mam cel zobaczymy.

Zdun_db
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Zdun_db »

Poniżej wklejam ciekawy schemat systemu ogrzewania domu z zastosowaniem solarów i kominka z wkładem piecowo-kominkowym Dynamic. Dodam, że wczoraj w Gazecie Wyborczej pojawił się artykuł o dofinansowaniu solarów przez państwo (nawet do 45%).

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”