tj nawet powietrzne.
A zasada działania jak w lodówce to skąd taka różnica w cenie?
ciekawe czy ktoś by kupił lodówkę za 10tys zł ?
Jak bym miał za "pompę ciepła" wydać około 3 tyś to ok opłaca się ale inaczej to przejaw szkodnictwa !
to samo dzwonię do jednej z firm o cenę pieca na drewno ...
17 tyś najtańszy musiał by mieć 1000% sprawności aby się opłacił lub spalał tylko powietrze przez 15 lat
tak to już jest!
jeśli nie wykorzenimy szkodnictwa to tak będzie.
Ludzie nawet nie wiedzą co to jest wentylacja mechaniczna a już z odzyskiem ciepła nie wspomnę.
a Izolacja 20cm i więcej robi szok !
tak tak szkodnictwo na razie jest ale trzeba dawać dobry przykład ! i może ludzie przestaną tak się dawać manipulować !
dom ma być tak zbudowany aby nie myśleć o c.o czy innych prekambryjskich systemach grzewczych pomp ciepła z jakimiś gruntowymi wymiennikami ciepła !
kosztami 60tys zł
za 60tyś to mam 120cm wełny w ścianach 180 w dachu i 120cm w podłodze...
ot takie jest przeliczenie....
Ogrzewanie powinno się opierać na pier... przy PC cie i wyciąganiu smrodku i do granicy -15st w zasadzie tylko z gotowania czy podgrzewania ciepłej wody a i to moje obliczenia wskazują że i przy -30 st nie trzeba będzie wiele energii dołożyć do podgrzania ciepłej wody i skierowania jej na ogrzanie domu.
Czyż to jest jasne dla tych co kity solarne wciskają? pompy głupoty sprzedają i handlują zbytkami techniki czyli piecami C.O za ponad 10 tyś do domku jednorodzinnego...
Czyż nie lepiej zostawić stare C.O w spokoju a zaizolować
bo nowe w cale to a w cale nie będzie na powietrze chodzić a papu coraz droższe !
Już widać mistrza 85% odzysku
co za kit dobrze jest jak jest 60%
akurat tu mogę się opinią fachmana podeprzeć !
akurat po klimatyzacji i wentylacji gość to wie co i jak !
Coś mi się widzi że w tym domu są same kuchnie i łazienki
jak będzie łazienka pojemność 10m^3 to też należy podać do obliczeń strumień wentylacyjny 70m^3 przez godzinę?
bo z tego co wiem to metody obliczania są jeszcze kulawe !