Ytong czy Solbet
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
JBZ
Re: Ytong czy Solbet
Panie TB
Po co ta maskarada z nowymi wcieleniami typu wito-pc, tomasz i reszta wydumanych. Im więcej Pana wcieleń, tym zabawniej.
Nie ma i nie będzie żadnego inżyniera, który Pana poprze - chyba, że jak Pan pisze pod nickiem wito, jakiś głąb - to i owszem.
Przejdźmy do Pana domów co to zużywają poniżej 30 W/m2K, czyli przejdźmy do konkretów - zaraz udowodnię jak Pan kłamie i leje wodę.
Krok 1
Rysunki rewelacyjnego domu
Skoro zamieszcza Pan na forum różne rysunki, to proszę zamieścić tu rzut parteru oraz przynajmniej jeden przekrój pionowy domu, którym Pan tak wiele razy się chwali. Skoro jest Pana "osiągnięć" tak wiele, proszę o pierwszy z brzegu przykład - bez adresów i nazwiska inwestora, ale z nazwą miejscowości lub województwa i podaniem ilości osób w nim mieszkających.
Mam nadzieję, że Pana tchórz nie obleci? Wszystkich czytelników tego wątku zapraszam do kibicowania.
Jerzy Zembrowski
Po co ta maskarada z nowymi wcieleniami typu wito-pc, tomasz i reszta wydumanych. Im więcej Pana wcieleń, tym zabawniej.
Nie ma i nie będzie żadnego inżyniera, który Pana poprze - chyba, że jak Pan pisze pod nickiem wito, jakiś głąb - to i owszem.
Przejdźmy do Pana domów co to zużywają poniżej 30 W/m2K, czyli przejdźmy do konkretów - zaraz udowodnię jak Pan kłamie i leje wodę.
Krok 1
Skoro zamieszcza Pan na forum różne rysunki, to proszę zamieścić tu rzut parteru oraz przynajmniej jeden przekrój pionowy domu, którym Pan tak wiele razy się chwali. Skoro jest Pana "osiągnięć" tak wiele, proszę o pierwszy z brzegu przykład - bez adresów i nazwiska inwestora, ale z nazwą miejscowości lub województwa i podaniem ilości osób w nim mieszkających.
Mam nadzieję, że Pana tchórz nie obleci? Wszystkich czytelników tego wątku zapraszam do kibicowania.
Jerzy Zembrowski
Panowie dajcie sobie spokuj z ytong silka itp ceramika jest najlepsza jeśli chcecie wiedzieć więcej na temat mogę rozwiać wątpliwości wyższości ceramiki nad innymi materiałami ww
Pierwsza warstwa na zaprawie - na idealnie(pod niwelator) , następne na kleju - grzebień , pozdrawiam
Cezar
-
JBZ
Panie Brzeczkowski
Przejdźmy do Pana domów co to zużywają poniżej 30 W/m2K, czyli przejdźmy do konkretów. Sprawdzę czy Pan pisze prawdę.
Krok 1
Konstrukcja dowolna.
Jerzy Zembrowski
Przejdźmy do Pana domów co to zużywają poniżej 30 W/m2K, czyli przejdźmy do konkretów. Sprawdzę czy Pan pisze prawdę.
Krok 1
Konstrukcja dowolna.
Jerzy Zembrowski
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przecież ja robię ( od wielu lat) tylko instalacje. Dom ma inwestor. Poza tym ile razy Pan będzie o to prosił? Odpowie Pan jak zrobić ścianę 0.1W/m2 x K... Gorsza mnie od 20 lat nie interesuje. Gorsza to nie jet budownictwo energooszczedne, gorsza podraża koszty budowy - jest nieekonomiczna bo opłacalne staje się drogie centralne ogrzewanie.
-
JBZ
Zatem, do tej pory kłamał Pan?
Wiele razy pisał Pan, iż wykonuje domy zużywające poniżej 30 kWh/m2rok, a nie instalacje w nich - podając swoje rozwiązania termoizolacji ścian, podłóg i dachu. To nie instalacje!
Jerzy Zembrowski
Wiele razy pisał Pan, iż wykonuje domy zużywające poniżej 30 kWh/m2rok, a nie instalacje w nich - podając swoje rozwiązania termoizolacji ścian, podłóg i dachu. To nie instalacje!
Jerzy Zembrowski
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jest Pan pewien? Pisałem, że izolacja termiczna jak i wodną przestałem sie zajmować z 10 lat temu. Piszę też, ze izolacja zaczyna się od 0.1W/m2xK - gorszą może zaproponować tylko... cytat z Ludomira Dudy "niedouczony szkodnik". Szanowny Panie nie wiem ile Pan "robi" budownictwie, ale chyba na tyle długo by wiedział Pan kto projektuje domy? Ja jestem od koncepcji. Radzę inwestorom, by nie kupowali projektów gdzie jasno nie ma zagwarantowane ile dom "pali" . By wymagali zużycia sporo mniejszego od 30kWh/m2 rocznie. Może dlatego odsyłam klientów do np. APO architekci a nie do Pana. To kwestia uczciwości. Nie można szanowny Panie z czystym sumieniem brać kasy za dom który zużywa nawet ponad 30kWh/m2 .
Czy wie Pan, że ekonomiczna grubość izolacja to taka przy której ogrzewanie centralne jest nieekonomiczne? Bo:
Suma strat na zasobniku, transporcie, braku precyzyjnej automatyki w pomieszczeniach, braku stref i zadaniowości , oraz (ewentualnie) w komin jest większa niż potrzeby tak zaizolowanego domu.
To bardzo proste, więc i Pan kiedyś to zrozumie.
Czy wie Pan, że ekonomiczna grubość izolacja to taka przy której ogrzewanie centralne jest nieekonomiczne? Bo:
Suma strat na zasobniku, transporcie, braku precyzyjnej automatyki w pomieszczeniach, braku stref i zadaniowości , oraz (ewentualnie) w komin jest większa niż potrzeby tak zaizolowanego domu.
To bardzo proste, więc i Pan kiedyś to zrozumie.
i znowu bełkot nic tylko bełkot
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

A jakie to ma znaczenie przy niskiej zabudowie!Marek1974 pisze:Panowie dajcie sobie spokuj z ytong silka itp ceramika jest najlepsza jeśli chcecie wiedzieć więcej na temat mogę rozwiać wątpliwości wyższości ceramiki nad innymi materiałami ww
Żaden z w/w materiałów nie da 0.1W/m2 xK czyli izolacja i tak jest konieczna. A żeby ściana była zdrowa ( sucha) przy grubej izolacji musi być od środka paroizolacja.
Nawet przyzwoitą ceramikę poro term T50 i plan trzeba „odizolować „ termicznie i „wodnie”

Przypomnę temat: Ytong czy Solbet
Każdy materiał ma swoje wady i zalety i w mojej ocenie nie ma idealnych rozwiązań. Zawsze jest to jakiś kompromis.
Idealizowanie ceramiki jest zupełnie nieuprawnione.
Każdy materiał ma swoje wady i zalety i w mojej ocenie nie ma idealnych rozwiązań. Zawsze jest to jakiś kompromis.
Idealizowanie ceramiki jest zupełnie nieuprawnione.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tak jak ocielenie za ściana i fundamentem.
W domach izolowanych nie ma znaczenia czy ytong czy solbet czy granit! Konstrukcja nie jest izolacją. Współczesne wymogi ekonomii to minimum 0.1W/m2 xK
W domach izolowanych nie ma znaczenia czy ytong czy solbet czy granit! Konstrukcja nie jest izolacją. Współczesne wymogi ekonomii to minimum 0.1W/m2 xK
Tu akurat musiałby się wypowiedzieć weterynarz.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Tak jak ocielenie za ściana i fundamentem.
Mogę tylko przypuszczać, że ocielenie bezpieczniejsze jest wewnątrz pomieszczenia niż na zewnątrz
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Rola izolacji termicznej w budownictwie jest oddzielić to co musimy grzać od tego co grzać nie ma sensu. Słyszał Pan o tym?
A czy ja o czymś innym piszę? Każdy weterynarz Panu potwierdzi to, że ocielenie lepiej przeprowadzać wewnątrz pomieszczenia, niż na zewnątrzTomasz_Brzeczkowski pisze:Rola izolacji termicznej w budownictwie jest oddzielić to co musimy grzać od tego co grzać nie ma sensu. Słyszał Pan o tym?