Pokrycie ścian murowanych z cegły kamieniami polnymi

Zastanawiasz się z czego budować ściany? Chcesz wiedzieć jakie wykonać tynki? Szukasz pomysłu na ciekawe wykończenie elewacji? W tym dziale znajdziesz porady i inspiracje.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

samouk

Pokrycie ścian murowanych z cegły kamieniami polnymi

Post autor: samouk »

Witam,
Chciałbym pokryć ściany grilla stacjonarnego wykonane z cegły niewielkimi kamieniami polnymi (fi od 5 do 7 cm), których mam mnóstwo!
Jak to się robi fachowo (bo chyba począwszy od dołu - warstwami)?
Po ile warstw na jeden raz? Kiedy następna warstwa?
Czy ma ktoś doświadczenie: zaprawa o jakim składzie byłaby najlepsza do tego celu?

Pozdr.

wito-pc
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Pokrycie ścian murowanych z cegły kamieniami polnymi

Post autor: wito-pc »

Witam cię Samouk , wiosna wygania do ogródka podłubać? Do rzeczy ,. potrafisz rozbić kamień żeby jedna strona była ,,płaska"?- zaoszczędza to materiału , i czy chcesz kamyk fugować? pozdrawiam
Cezar

samouk

Witaj wito,
Widzę, że jesteś fachowcem we wszystkich dziedzinach (ja niestety nie).
Dowiedziałem się, że fachowcy od łupania kamieni wymarli krótko po wojnie i nie mam od kogo się dowiedzieć, jak to się robi. A podobno nie potrzeba było siły, tylko trzeba było wiedzieć, gdzie i czym uderzyć. Dlatego myślę o "zatopieniu" tych kamyków w zaprawie. Widziałem już takie ładne murki w Internecie, ale ZBUDOWANE z dużego kamienia. Ja natomiast chciałbym pokryć ten grill takimi niewielkimi kamykami. Nie wiem jaką zaprawę użyć i jak gęstą, aby mi to nie "zjechało" na ziemię.
Wiesz coś na ten temat?

Pozdro...

wito-pc
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie od wszystkiego, już nie dam rady, chyba życia nie starczy ale staram się póki sił ':D' , ale robię to tak: warstwa szczepna w czarny cerfix zatapiam rabitza i zostawiam takie nieregularne ciapy do wyschnięcia , następnie kleję na ten klej wyczyszczony karcherem kamień można zastosować lekką listwe startową np z ocieplenia (ja nie stosuję) po wyschnięciu fuguje zaprawą 1:3 z białego cementu i grubszego piachu , ot wszystko, pozdrawiam
Cezar

samouk

Dzięki, spróbuję, gdy się ociepli :D

Pozdr.

wito-pc
Superużytkownik
Superużytkownik

Nie próbuj tylko zrób , pozdro