Ytong czy Solbet

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

M3fi100
Początkujący
Początkujący

Re: Ytong czy Solbet

Post autor: M3fi100 »

mir2010 pisze:Ciekawe jest to że ty instalujesz w tym domu merca klasy S a koła będziesz miał od syrenki -Masakra
Co tu jest mercem a co kołami bo nic już nie qmam ;-)

Poza tym napisałem, że pustak już czeka więc zamiast mędrkować powiedzcie czy mam to jeszcze ocieplać (jakkolwiek z zewnątrz czy wewnątrz) czy odpuścić?

M3fi100
Początkujący
Początkujący

Coście tak nagle zamilkli??

Przemek

Post autor: Przemek »

ja jestem zwolennikiem Ytonga
budowlem z niego dom i jestem zadowolony!

meatpacker99
Początkujący
Początkujący

Post autor: meatpacker99 »

docieplaj, zawsze to wyjdzie na plus
beton

Awatar użytkownika
mir2010
Początkujący
Początkujący

Post autor: mir2010 »

M3fi100 pisze:
mir2010 pisze:Ciekawe jest to że ty instalujesz w tym domu merca klasy S a koła będziesz miał od syrenki -Masakra
Co tu jest mercem a co kołami bo nic już nie qmam ;-)

Poza tym napisałem, że pustak już czeka więc zamiast mędrkować powiedzcie czy mam to jeszcze ocieplać (jakkolwiek z zewnątrz czy wewnątrz) czy odpuścić?
Kupiłeś materiał na ściany kiepski (czytaj taniocha) ale to jest moja opinia nie lubię go i już , ja po prostu mogę z tego postawić garaż i to wolno stojący ale to moja opinia a chcesz zamontować w środku gadżety które no są z górnej półki pompy rekuperatory itp dlatego to wygląda tak jak byś kupił furę za 300 tysi i koła za 20zł i fura która może polecieć 250km/h rospadnie sie przed 100km/h , sorry ale takie jest moje odczucie.

A jeśli chodzi o docieplenie to się nawet 5 minut nie zastanawiaj bo przy tym co ty chcesz władować w ten dom koszt docieplenia to pikuś a zwróci się po 2-3 latach a katalogi z tabelkami jaki to ciepły materiał itp to sobie wsadzić można wiadomo gdzie

Powodzenia

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

M3fi100 pisze:Poza tym napisałem, że pustak już czeka więc zamiast mędrkować powiedzcie czy mam to jeszcze ocieplać (jakkolwiek z zewnątrz czy wewnątrz) czy odpuścić?
Docieplaj. Najlepszym rozwiązaniem byłaby wełna mineralna.
Jeżeli zdecydujesz się na styropian, to możesz użyć "cieplejszych" jego rodzajów.
10cm ciepłego NEOPORU prawie dwukrotnie zmniejszy przenikalność cieplną Twojej ściany.
Druga sprawa to staranność wykonania całej ściany, zadbanie o jej szczelność (wskazane byłoby szpachlowanie wszystkich spoin lub zatarcie zaprawą od zewnątrz).
Czy będzie Ci wtedy jeszcze potrzebna pompa ciepła? Nad tym musisz się już sam zastanowić.

M3fi100
Początkujący
Początkujący

To będę miał ścianę ponad 50 cm ;-) Jak w jakimś bunkrze :lol:

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

M3fi100 pisze:To będę miał ścianę ponad 50 cm ;-) Jak w jakimś bunkrze :lol:
Twój wybór.
Ścianę tak samo ciepłą mogłeś mieć już przy 42cm grubości (24cm gazobetonu + 18cm styropianu NEOPOR).

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

i tak samo wilgotną!

Mattias
Aktywny
Aktywny

Post autor: Mattias »

Widzę, że toczy się tu dość poważna dyskusja, więc może uzyskam obrazowe odpowiedzi.

Z tego co widzę, porównanie dwóch producentów betonu komórkowego.
Moje pierwsze pytanie, czy ten materiał jest dobry do ścian piwnicy? I oczywiście, ale jak najobiektywniej proszę, który z tych dwóch producentów bardziej pasuje do piwnicy i dlaczego?

Pozdrawiam

JBZ

Post autor: JBZ »

W każdym przypadku należy wykonać trzy analizy dla każdego domu:
1. Energetyczna, by znaleźć ekonomicznie uzasadnione U wszystkich przegród.
2. Cieplno-wilgotnościowa, by wyeliminować kondensację pary wodnej w przegrodach.
3. Techniczno-ekonomiczna rozwiązań, by uzyskać możliwie najmniejsze koszty eksploatacyjne. Teraz przychodzi czas na wybór materiału ścian.

W każdym innym przypadku, tworzenie domu będzie grą w totka ... i z takim samym skutkiem, tj. z takim samym prawdopodobieństwem trafienia w poprawne rozwiązania.

Jerzy Zembrowski
BDB

krzysiek-sky
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzysiek-sky »

WITAM.

Przeczytałem całość wywodów i nasuwa mi sie jedno na mysl, żę nie ma idealnego rozwiązania!

Trzeba szukać mniejszego zła.

A więc ściana musi być 2 warstwowa Ytong 24 + min 15 cm wełna od zewnątrz.

Jeżeli chodzi o uzyskanie współczynnika przenikalności poniżej 0,1 to życzę powodzenia. W takim domu ktoś włączy zmywarkę i okaże sie, że zrobilo sie wilgotno i gorąco!

Jak zaizolujemy budynek od środka to nie poradzimy sobie z wilgocią!

Co do wchłaniania wilgoci przez solbet czy ytong wystarczy zrobić próbę - zanurzyć w wodzie oba pustaki w tym samym czasie i zobaczyć który szybciej utonie!
Jeżeli żaden przeciąć go należy w połowie i sprawdzić który więcej naciągnął wilgoci. Wybrać ten, ktory tej wilgoci ma mniej.

Jeżeli już kupiłeś solbet jA dla świętego spokoju bym go ocieplił choć 5 cm wełną na zewnątrz dla zabezpieczenia go przed działaniem warunków atmosferycznych.

Jeżeli chodzi o wypowiedzi TB o tym, że ściana powinna mieć U<0,1 to niech policzy ile będą kosztować okna i drzwi do tego domu:) Bo po co robić taką ściane, a później zastosować zwykłe okna:) Moim zdanie TB chce jedynie zaistnieć na forum, a kłótnie są najlepszym sposobem na to. Takich cherezji jak wypisuje TB to jeszcze nie słyszałem. Może dlatego, iż nie interesowało mnie stawianie domu za ponad 2 razy więcej bo trzeba do domu pasywnego doliczyć wentylację mechaniczną za grube pieniądze. W przeciwnym razie to ktoś puści bąka w salonie, a na poddaszu nie da sie wytrzymać ze smrodu i bez otwarcia okna nie da sie wytrzymać. Taka sama sytuacja będzie jak będzie sie gotować w kuchni.

Natomiast jeżeli TB pisze, iż pompa ciepła to przeżytek i drogi w utrzymaniu to niech poda lepszy sposób ogrzewania domu:)

Pozdrowienia.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Jeżeli chodzi o uzyskanie współczynnika przenikalności poniżej 0,1 to życzę powodzenia. W takim domu ktoś włączy zmywarkę i okaże sie, że zrobilo sie wilgotno i gorąco!

Jak zaizolujemy budynek od środka to nie poradzimy sobie z wilgocią!
Dlatego by ogrzewanie uwzględniało zyski i nie było za gorąco, odchodzi się w domach energooszczednych od centralnego.
Pisanie, że od usuwania wilgoci jest ściana (przegroda termiczna ) a nie wentylacja jest zupełną niedorzecznością.
Mieszkają ludzie w domach szkieletowych i wentylacja z wilgocią sobie świetnie radzi.
Od pompy ciepła tańsze w eksploatacji w domach izolowanych są systemy niecentralne elektryczne. Nie spotkałem jeszcze pompy ciepła w domu izolowanym. Nawet na projekcie.

JBZ

Post autor: JBZ »

Panie Brzęczkowski.
Kiedy w końcu przestanie Pan pisać brednie?
Na dzień dzisiejszy mamy taki oto w Polsce koszt energii:
0,168 do 0,251 zł/MJ en. elektryczna
0,111 zł/MJ gaz płynny propan
0,069 do 0,071 zł/MJ olej opałowy
0,03 do 0,044 zł/MJ pellety
0,033 zł/MJ gaz ziemny
Potrafi Pan policzyć ile razy droższa jest energia elektryczna w stosunku do pozostałych? W postaci energii pierwotnej relacja jest jeszcze bardziej niekorzystna, co jest uwaględniane karnym mnożnikiem 3 przy sporządzaniu świadectw energetycznych domów!

Co do pomp ciepła, to Panu zbyt trudny temat do zrozumienia, ale objaśniam, że pompy ciepła mają sprawność energetyczną od 2 do 3,5 co oznacza, że na każdą jednostkę en. elektrycznej uzyskuje się od 2 do 3,5 jednostek energii cieplnej. Tańszych źródeł nie ma i szybko nie będzie. Proszę więc najpierw poczytać na temat, któy jest Panu obcy, by uniknąć kompromitacji. Oczywiście, jest to pobiożne życzenie, gdyż z większości Pana wypowiedzi aż wieje fałszem.
Nieładnie naciągać klientów na co najmniej 6 razy droższe rozwiązania!

Jerzy Zembrowski

krzysiek-sky
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzysiek-sky »

Ja naprawde jestem cierplwy wiec napisze jeszcze raz!

Oczywiście da sie pozbć wilgoci ale jakim kosztem??

Czy Pan TB liczył ile kosztuje wykonanie wentylacji aby odprowadzić taki nadmiar wilgoci, woni z pomieszczeń, koszty okien, ktore i tak mają około U=0,5, szczelnych drzwi, ociepleniu od środka i od zewnątrz, zabezpieczeniu przed wilgocią od podłoża i dachu??????

Jeżeli to przeliczy Pan to poproszę o wynik. Wtedy porównamy to z domem o współczynniku ścian około U=0,25 i przeliczymy przez ile lat będziemy musieli dopłacać do ogrzewania aby nam sie zwrócił naddatek poniesionych kosztów!!!

Licząc zastosowanie głupiego rekuperatora, który kosztuje z montarzem około 14 tyś. to zwróci on sie po ponad 9 latach jeżeli uda sie zaoszczędzić po około 100 zł na miesiąc choć to jest niemożliwe.

A więc bezsensem jest budowa domów pasywnych, gdyż nie są one dla ludzi ze względu na mikroklimat oraz za drogie. Nim zwróci sie nakład na dom to urządzenia sie zepsują, gdyż nie wierzę aby one pracowały około 9 lat bez awarii!!!!!!

Takie rozwiązania można planować przy saunie parowej, gdzie musimy uzyskać dużą wilgotność ale nie w domu, w którym mam mieszkać!!!

A jeżeli Pan tweirdzi, że lepiej zastosować podgrzewanie elektryczne zamiast pompy ciepła to już jest kpina do kwadratu. Proszę poczytać o sterowaniu podgrzewaniem domu podłogowym przez inteligentne domy, gdzie regulacja temperatury następuje w każdym z pomieszczeń. No ale chyba Pan nie potrafi tego poszukać lub czyta i nie umie tego zapamiętać:)

Pozdrowienia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”