Ocieplenie dachu w kalenicy

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

glorius
Początkujący
Początkujący

Re: Ocieplenie dachu w kalenicy

Post autor: glorius »

a kiedys nie bylo folii i ludzie kladli od razu to co mieli do ocieplenie i tez bylo dobrze. wymyslili folie i mialo by tak pieknie ;) a ak powaznie to jak folia jest wysokoparoprzepuszczalna to powinna byc od wewnatrz szczelna- na cholere mi folia w ktorej musze robic dziury??? to moze lepiej w ogole bez folii jak dach jest szczelny??? pomysl producentow malby taki - od wewnątrz paroizolacja... welna... folia paroprzepuszczalna - to sposob w jaki w welnie bedzie najmniejsza mozliwa ilosc pary wodnej

BritnejRT
Początkujący
Początkujący

Post autor: BritnejRT »

podepną się do tematu,
mój dach wygląd tak: 3 kapliczki, deskowanie całości, na kalenicy najwyższej kapliczki założona membrana IKO która ma odprowadzać parę, na deski jest dany podkład pod gont IKO no i gont. Teraz się będę zabierał za docieplanie w środku, czyli z tego co czytam to rozumiem że folie parapszepuszczalną na całość (na kalenicy nic nie przecinać) i i utykać watę pomiędzy krokwie?

dvd
Początkujący
Początkujący

Post autor: dvd »

Wszystko zależy od jakiej foli założyłeś, jeżeli to jest folia WYSOKO paro przepuszczalna to nie trzeba ją przecinać.

Najlepiej zobacz na stronie producenta foli co tam piszą. Ja w swojej wyczytałem że nie konieczne jest przecinanie jej w kalenicy ponieważ jest wysoko paro przepuszczalna.

A co do wełny to należy ją zapchać szczelnie aby nie było żadnych szczelin. No i jak zapchasz watę na nią od spodu zakładasz folię przeważnie żółtą paroizolacyjną.

MistrzJan
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: MistrzJan »

Nie wierz zawsze w to co napisane. Na płocie było napisane d... ,ktoś pogłaskał i drzazga mu weszła w rękę :P Nie ma takiej foli , która przepuści większą ilość pary przy dużej wilgotności powietrza. TRZEBA ciąć!!!!!. Pozdrawiam Jan.
Po mnie nie ma poprawek!!!!

hipolit
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: hipolit »

ja zawsze przecinałem i teraz czytajac różnego rodzaju opisy w każdym jest inaczej raz mówią zeby ciąć drugi raz żeby nie ciąć Z doświadzczenia wiem ze nic sie nie działo jak zostawiałem szczeline więc zostane przy swoim :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”