projekt więźby dachowej

Więźba dachowa to drewniana konstrukcja dachu, jego szkielet, który jest elementem konstrukcyjnym. Dlatego tak ważną sprawą jest jej dobre i bezpieczne wykonanie. Poznaj tajniki więźby dachowej i nie daj się zaskoczyć przy budowie dachu swojego domu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

limak5
Początkujący
Początkujący

projekt więźby dachowej

Post autor: limak5 »

Witam, jestem studentem budownictwa i mam zrobić projekt, który polega na rozmieszczeniu więźby dachowej. Dach jest płatwiowo-kleszczowy z dwiema ściankami stolcowymi. Rozmieściłem sobie krokwie wszystko ładnie powychodziło a następnie patrząc na przekrój dachu chciałem położyć płatwie, ale okazuje się , że jedna z tych płatwi przechodzi przez komin. Więc moje pytanie jest takie: czy da się zrobić wymian płatwi tak jak to się robi z krokwiami? Czy trzeba przesunąć komin? Byłbym wdzięczny o pomoc.

gunar
Zaawansowany
Zaawansowany

Re: Potrzebuję pomocy.

Post autor: gunar »

Komin to totalny wróg cieśli i dekarza. Wyrzuć ten komin z pół metra od płatwi spokój. Ostatnio miałem wymian na płatwi, ale to był dach wielospadkowy ( tzw. kopertowy).
gunar-wycinam dachy z pasją

jarook
Początkujący
Początkujący

Post autor: jarook »

limak5 pisze: z dwiema ściankami stolcowymi.
Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać. :D :D :lol: :lol:

Awatar użytkownika
DACHOŁAZ
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Post autor: DACHOŁAZ »

"Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać."

Tak się śmiesznie składa, że właśnie mam na biurku projekt więźby ze ŚCIANKAMI STOLCOWYMI Pozdr :lol:

limak5
Początkujący
Początkujący

Post autor: limak5 »

no chyba będę musiał przesunąć komin.

Awatar użytkownika
tomo209
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: projekt więźby dachowej

Post autor: tomo209 »

A ja widziałem komin który znajdował się w koszu dachu:D Co Wy na to? Projektujący miał chyba fantazję:D

docent56
rekomendowany doradca

Post autor: docent56 »

Nie ,był mądry inaczej.

gigue
Początkujący
Początkujący

Post autor: gigue »

Jako, że kobieta, mam kilka pytań odnośnie projektu więźby jętkowej, jeśli można, bo chyba tego nie znajdę.. dach z tego oto projektu :

/http://www.archeton.pl/projekt-domu-zorza-155-733-opisogolny-baa9836ff69be3398eac4550fcb58bf2

mianowicie
1. Czy mogę dać dach bezstolcowy skoro dolna część krokwi ma 4,60 cm, a podręcznikowo podają 4.50 czy te 10 cm zawży na bezpieczeństwie użytkowników?
1. Czy oś murłaty ma leżeć na osi ściany nośnej czy jak to jest z tą murłatą?
2. Jętka podparta na słupach z mieczami. Ale co która jętka? od czego to w ogóle zależy?

i jedno dręczące mnie pytanie odnosnie komina nad okapem w kuchni, dziwnie zaznaczonego tylko na piętrze, mianowicie dwa otwory mniejsze wg moich przypuszczen to wymiary standard 14x14 ale CO Z TYM WIELKIM?

mam nadzieje, że pytania są tak banalne, że usykam caly stos odpowiedzi. Z góry dziękuję. ;)

docent56
rekomendowany doradca

Odpowiedź jest taka:
1.Nie.
2.Nie i tak.
3.Jętki w projekcie są kleszczami i nie są podparte,podparte są płatwie ścianami szczytowymi i słupami umieszczonymi w ściankach działowych.
4.Umiejcowienie komina z kuchni wynika z tego by nie wchodził w kosz dachu.Ten duży otwór nie należy do komina ,możesz w nim umieścić swój tajny sejf.

gigue
Początkujący
Początkujący

Post autor: gigue »

dziękuję serdecznie za magiczne wskazówki, czyli ta niepotrzebna dziura za kominem jest po prostu chamsko zamurowana jakby innego miejsca na komin nie bylo? nieco nieergonomiczna sprawa :?

docent56
rekomendowany doradca

Bardziej ergonomiczna niż komin w koszu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Więźba dachowa”