Pomocy! Co się dzieje?! jak sobie z tym poradzić?! (stosować filtry, diody, help!)
problem
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
problem
Zainstalowałem ostatnio oświetlenie hologenowe 220V/12V. Użyłem 2-ch transformatorów o mocy 250W, żaróweczki są 4x50W na jednym trafo. Włączane są przez klasyczny włącznik (stosowane w pomieszczeniach - z dwoma przyciskami; dwa obwody). Zabezpieczeniem jest 16A eska "C" i zdarza się, że przy równoczesnym włączeniu dwóch obwodów "wywala" mi bezpiecznik (czasami nawet przy jednym obwodzie mi wywala).
Pomocy! Co się dzieje?! jak sobie z tym poradzić?! (stosować filtry, diody, help!)

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

cd problem
miło poczytać ale jak rozwiązać problem ?!(o co chodzi w tym przypadku)
Witam.
To nie musi byc problem zwiazany z halogenami. Byc może jest źle rozłożona moc obciążenia na poszczególnych fazach w całym mieszkaniu, i ta właśnie faza (jest ich 3) jest wyjątkowo obciązona, to może byc spowodowane że w czasami już przy właczaniu jednego obwodu halogenowego juz wyżuca zabezpieczenie, a czasami dopiero przy dwoch. prosze sprawdzić co jeszcze zostaje wyłaczone z pod napiecia w momencie gdy wyłaczy właśnie to zabezpieczenie. Byc może trzeba odrobinę pokombinować w pańskiej rozdziekni z zabezpieczeniami, może uda się przełożyć i zrobic z tym obciążeniem. to jest najbardziej prawdopodobne ze wyrzuca Panu w momencie gdy coś jeszcze jest w tej chwili załaczone i wówczas prąd zostaje przekroczony.
Pozdrawiam.
To nie musi byc problem zwiazany z halogenami. Byc może jest źle rozłożona moc obciążenia na poszczególnych fazach w całym mieszkaniu, i ta właśnie faza (jest ich 3) jest wyjątkowo obciązona, to może byc spowodowane że w czasami już przy właczaniu jednego obwodu halogenowego juz wyżuca zabezpieczenie, a czasami dopiero przy dwoch. prosze sprawdzić co jeszcze zostaje wyłaczone z pod napiecia w momencie gdy wyłaczy właśnie to zabezpieczenie. Byc może trzeba odrobinę pokombinować w pańskiej rozdziekni z zabezpieczeniami, może uda się przełożyć i zrobic z tym obciążeniem. to jest najbardziej prawdopodobne ze wyrzuca Panu w momencie gdy coś jeszcze jest w tej chwili załaczone i wówczas prąd zostaje przekroczony.
Pozdrawiam.
no cóż właśnie od tego zaczęło się moje zdziwienie ponieważ na tej "esce" "wisi" tylko jedno pomieszczenie gdzie znajduje się tv, wieża i właśnie kłopotliwe oświetlenie. Gdyby wybijało mi "eskę" za każdym razem lub dość często no to bym i znalazł powód, ale niestety raz na miesiąc (średnio) muszę podnosić "eski" po próbie wcześniejszego włączenia światła. Naprawdę nie wiem gdze mam szukać 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik