ogrzewanie prowizoryczne
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
ogrzewanie prowizoryczne
witam!!!
Jestem studentem no i za atrakcyjną kaskę wynajmuję mieszkanie, jest jeden znaczący problem nie ma w nim ogrzewania tj. grzejników i na tą chwilę grzeję farelkami lub grzejnikiem elektrycznym pytanie jest takie jak najlepiej a przede wszystkim najtaniej ogrzać mieszkanie w kamienicy??? w co mógł bym zainwestować zastanawiałem się nad butlą gazową i słoneczkiem no ale to jest chyba szkodliwe???
Jestem studentem no i za atrakcyjną kaskę wynajmuję mieszkanie, jest jeden znaczący problem nie ma w nim ogrzewania tj. grzejników i na tą chwilę grzeję farelkami lub grzejnikiem elektrycznym pytanie jest takie jak najlepiej a przede wszystkim najtaniej ogrzać mieszkanie w kamienicy??? w co mógł bym zainwestować zastanawiałem się nad butlą gazową i słoneczkiem no ale to jest chyba szkodliwe???
Re: ogrzewanie prowizoryczne
też nad tym myślałem ale kosztem pieca właściciel zrobił kabinę prysznicową i zatkał otwór kominowy wiem że to śmieszne i dziwne ale nic nie poradzę
-
controlhome
- Zainteresowany

- Kontakt:
Piecyk gazowy niestety wytwarza wilgoć - przerabiałem toawo_marek pisze:witam!!!
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Jesli grzejnik gazowy lub naftowy to tylko taki co wyrzuca spaliny przez sciane na zewnatrz, lub do komina.
W pomieszczeniu mieszkalnym nie powinno sie uzywac urzadzenia grzewczego emitujacego spaliny do wnetrza pomieszczenia - te spaliy zawsze maja jakas minimalna zawartosc tlenku wegla.
Szczegolnie starsze piecyki co maja juz zuzyty katalizator.
Takie cos to mozna dac w sklepie gdzie co chwile sie drzwi otwiera i jest wymiana powietrza, w pokoju ta wymiana jest za mala.
W pomieszczeniu mieszkalnym nie powinno sie uzywac urzadzenia grzewczego emitujacego spaliny do wnetrza pomieszczenia - te spaliy zawsze maja jakas minimalna zawartosc tlenku wegla.
Szczegolnie starsze piecyki co maja juz zuzyty katalizator.
Takie cos to mozna dac w sklepie gdzie co chwile sie drzwi otwiera i jest wymiana powietrza, w pokoju ta wymiana jest za mala.
a tą rurę odprowadzającą spaliny to do kanału wentylacyjnego nie mogę chyba podłączyć nie???
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Do wentylacji nie wolno - tym bardziej ze moze byc do tego samego kanalu podlaczone jeszcze jedno mieszkanie i wtedy mozesz z niego zrobic komore gazowa
a no właśnie gdybym miał dostęp do kominowego to bym jakiś piec załatwił...
a może akumulator i jakies przetwornice???
a może akumulator i jakies przetwornice???
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Akumulatory nie maja sensu (skad bys je ladowal)
Hyba ze Ci chodzilo o piece akumulacyjne - ma to sens jak masz 2 taryfowy licznik pradu.
Hyba ze Ci chodzilo o piece akumulacyjne - ma to sens jak masz 2 taryfowy licznik pradu.
tak mam 2 taryfowy tylko ile taki piec kosztuje bo jak pisałem wzesniej wynajmuje to mieszkanie i tak naprawdę nie wiem ile tam będę jeszcze mieszkał a dużo miejsca taki piec zajmuje?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Na prowizorke nie warto - piec akumulacyjny kosztuje ponad 1000 zl i jest dosc sporych wymiarow i wagi.
to jednym słowem kicha bede sie musiał przemęczyć chyba z tą zimą...
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Mozna poszukac na gieldzie lub allegro piec uzywany.
Zanim sie kupi trzeba sie upewnic, czy jest go do czego podlaczyc (moc) oraz czy strop go utrzyma (masa)
Zanim sie kupi trzeba sie upewnic, czy jest go do czego podlaczyc (moc) oraz czy strop go utrzyma (masa)
nie nie z tym piecem nie ma sensu tak naprawdę nie wiem ile jeszcze tu będę mieszkał nie ma co inwestować w czyjeś mieszkanie