zrobilem lazienke w piwnicy. Zamontowalem w scianie kanal wentylacyjny z czujnikiem wilgoci. Problem polega na tym ze przy duzym zimnie na oslonie wentylatora w lazience skrapla mi sie woda, wiec wentylator chodzi mi non stop. Wylaczylem zasilanie i wlaczylem ponownie. Wentylator po jakichs godzinach sam sie wlaczyl.
Nie wiem co zrobic by nie bylo skraplania. Rura wentylacyjna 100mm , jej dlugosc to 45cm , biegnie w scianie potem kolanko i jakies 30 cm wystaje nad ziemia.Jak wentylator nie dziala to czuje reka jak wchodzi zimne powietrze do srodka. Gdybym zamontowal kratke z zaluzja to istnieje grozba ze mi zamarznie na mrozie. Co zrobic?
Prosze o rade
wentylacja w łazience
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
samouk
Re: wentylacja w łazience
Z jakiego materiału są te rury i czym ogrzewana jest twoja łazienka?
Jaka tam jest temperatura?
Pozdr.
Jerzy
Jaka tam jest temperatura?
Pozdr.
Jerzy
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: wentylacja w łazience
Kanał w takim wykonaniu należy traktować jako nawiewny /zresztą tak działa/. Pomyśl o odprowadzeniu wilgotnego powietrza do kanału wentylacyjnego w kominie ze względu na korzystniejszą różnicę ciśnień. W przeciwnym razie zawilgocisz mieszkanie. Jeśli chcesz korzystać z wentylacji mechanicznej, to zamontuj czujnik w odległym od wentylatora miejscu, gdzieś w najwilgotniejszej górnej części pomieszczenia. Niezrozumiałe przez Ciebie działanie urządzenia wynika z prostych zależności fizycznych. W chwili pracy wentylatora następuje kontakt wilgotnego powietrza wewnętrznego z chłodną rurą i zimnym powietrzem na wylocie z rury, tu następuje kondensacja wilgoci i wentylator jest załączony cały czas. Po jego wyłączeniu następuje napływ zimnego - suchego powietrza. Po pewnym czasie, po osuszeniu czujnika - zimnym ale suchym powietrzem zewnętrznym wentylator zostaje załączony. Pozdrawiam.