A np. ten dom jest nieodebrany?
http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/przyklady-budynkow-blog/132-termoizolacja-systemy-wewnzne.html#div3
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/przyklady-budynkow-blog/132-termoizolacja-systemy-wewnzne.html#div3
Może Tobie po prostu nie chce się poszukać innych opinii?witczma3 pisze:no tak .... żadnych konkretów, a ja za pośrednictwem tego formum dowiedziałem się tylko wilku żeczy o niejakim Panu TB, natomiast oceplania budynku - czy realizować je od środka czy na zwenątrz niewiem w dalszym ciągu nic. Jedynie TB mi napisał żeby działać od środka - natomiast reszta żebym go nie słuchał, ale dlaczego to juz nik nie powiedział.

Róznica pomiędzy HenoKiem i Tomaszem Brzęczkowskim jest taka, że ten pierwszy faktycznie skończył politechnikę, a drugi zaledwie liznął trochę wiedzy na wyższych uczelniach.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przecież Pan HenoK skończył politechnikę to skąd może znać fizykę!

Rzeczą niedopuszczalną jest nieskuteczna wentylacja - w niskiej zabudowie zrobienie skutecznej wentylacji naturalnej - będzie droższe niż mechanicznej.o i niestety musimy to wszystko dobrze wentylować. Wentylacja mechaniczna, specjalne kanały nawiewne i wywiewne.
No właśnie tylko, że chyba zapomniał TB, że te pustki są wentylowane. Maja takie otwory na dole i na górze. Nie ma ich czasem przy niewentylowanej pustce powietrznej, ale to PUSTCE. Bo przecież powietrze jest świetnym izolatorem.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Są u nas domy mur izolacja mur- czy coś się z tym zewnętrznym murem dzieje?
Cała Skandynawia ma domy szkieletowe obmurowane - czy coś sie dzieje?
Przez lata stały i stoją domy z cegły z przerwą wentylacyjną - czy coś się dzieje?
Jak mur jest suchy - może mieć ujemną temperaturę. Gdyby Pan HenoK kończył Politechnikę nie "politechnikę" to wiedziałby, że im grubsza izolacja tym więcej problemów z wilgocią i że wilgoć jest od wewnątrz.

Nie ! Nie zapomniałem bo zawsze daję paroizolacje - po co wentylacja gdy nie ma dyfuzji.No właśnie tylko, że chyba zapomniał TB, że te pustki są wentylowane. Maja takie otwory na dole i na górze.
Szanowny Panie (jeszcze raz) nie ma czegoś takiego we współczesnym budownictwie!!! Przy ociepleniu od zewnątrz nie zejdzie Pan poniżej 70kWh/m2 rocznie na wszystko. A budowanie dziś innych domów gdy ogrzewanie podrożało w ciągu ostatnich 10 lat 500 % i ten kierunek będzie się rozwijał, jest szkodnictwem, brakiem wiedzy i wyobraźni.Tylko więcej wybaczy błędów przy izolacji zewnętrznej

Proszę dokładnie przeanalizować konstrukcję tych przegród.Tomasz_Brzeczkowski pisze:naprawdę nie wiem o co chodzi? Co się Panu dzieje z taką ścianą? Nigdy czy to na lodowcu we Francji czy w Norwegii nie słyszałem by ściana ocieplona od środka ulegała jakiejkolwiek degradacji. Tam nie ma wody, deszczówka nie wchodzi w mur. Nie wchodzi też w wełnę czy styropian.