Temat warty grzechu - ocieplenie budynku

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Temat warty grzechu - ocieplenie budynku

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

To Pan uważa, że projektanci z którymi współpracuję i kierownicy budów nie mają uprawnień?
A np. ten dom jest nieodebrany?
http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/przyklady-budynkow-blog/132-termoizolacja-systemy-wewnzne.html#div3

witczma3
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: witczma3 »

Napisałem tylko to co piszą wszyscy. Nie mówiłem nic innego.
Maciej W.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

witczma3 pisze:no tak .... żadnych konkretów, a ja za pośrednictwem tego formum dowiedziałem się tylko wilku żeczy o niejakim Panu TB, natomiast oceplania budynku - czy realizować je od środka czy na zwenątrz niewiem w dalszym ciągu nic. Jedynie TB mi napisał żeby działać od środka - natomiast reszta żebym go nie słuchał, ale dlaczego to juz nik nie powiedział.
Może Tobie po prostu nie chce się poszukać innych opinii?
Czytałeś to co napisałem tutaj :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 5171#95171 ?

witczma3
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: witczma3 »

Czytałeś to co napisałem tutaj :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic. ... 5171#95171 ?

Czytałem!
... problem w tym, że to nie dotyczy tematu o który ja chciałem zapytać. Gwiazdy tego formum mnie nie interesują. Chciałem tylko jasnych konkretnych wypowiedzi - porad - dla czlowieka, który chce wybudowac dom, a który może sie wesprzeć rada innych doświadczonych ludzi, który już wybudowali lub pomogli wybudować, miaszkają i wiedzą co było strzałem w 10 a co było chybione i czego by nigdy nie zrobili.
Maciej W.

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fpz »

Kiedyś w swoim poście napisałem, że doradzając na tym forum każdy bierze odpowiedzialność za swoje słowa.
Mówisz, że żadnych konkretów. Przecież HenoK ci podał kilka linków. Czy aż tak jesteś leniwy żeby przeczytać teksty, które są pod nimi.
Przecież otrzymałeś odpowiedź, że zaizolować powinieneś od zewnątrz. Jest to odpowiedź zgodna z naszą wiedzą. Ten post nie jest po to, by się wdawać po raz kolejny w polemiki. Jeśli chcesz je czytać to zajrzyj do linków podanych przez HenoK.
Ja ci przedstawiłem nawet konsekwencje samowoli budowlanej. Przecież w projekcie masz napisane jak masz zaizolować. Po co te pytania? Jeśli się nie zgadzasz z koncepcją projektanta to polemizuj z nim nie z nami. Jeśli uważasz, że twoja wiedza jest niewystarczająca by z nim polemizować, to poproś TB o pomoc. Myślę, że Ci pomoże, nawet gratis a'konto przyszłych dochodów.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Przecież Pan HanoK nie zna się na izolacjach. Nawet nie zna fizyki. Wielokrotnie pisał, że nie należy izolować tak by się pompa ciepła opłacała!! On raczy budować "pod pompy" ciepła! Przecież Pan HenoK skończył politechnikę to skąd może znać fizykę! Tam są tylko wydziały ogrzewania, tam nawet nie ma o niecentralnych systemach. Pan HenoK nawet solary zaleca montować do ciepłej wody! Nie jest winą tu piszących, że stosuje technologie sprzed 20 lat. Ocielenia od zewnątrz, centralne ogrzewanie wody i pomieszczeń. To parodia nie wiedza ! Co zrobią ci co posłuchają... i zbudują domy z mniej niż 30 cm styropianem podłodze, czy ścianie! Takich HenoKów u nas w kraju jest więcej . Proszę popytać piszących ilu absolwentów „politechniki” wsadziło im do domów symboliczne 20 cm izolacji!!!!! Może się mylę? Może gdy utrzyma się tendencja wzrostu cen – dołożą ci „odpowiedzialni” izolację??? Pan odpowie – dołożą???
Nie ma czegoś takiego jak skuteczna izolacja termiczna za odbiornikiem ciepła.
Nie ma czegoś takiego jak dziś jak izolacja mniej jak 0.1W/m2xK . Nie ma czegoś takiego jak 0.1W/m2xK bez paroizolacji od środka. To łatwo sprawdzić!

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przecież Pan HenoK skończył politechnikę to skąd może znać fizykę!
Róznica pomiędzy HenoKiem i Tomaszem Brzęczkowskim jest taka, że ten pierwszy faktycznie skończył politechnikę, a drugi zaledwie liznął trochę wiedzy na wyższych uczelniach.

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

To przykre. Zarzucamy sobie nawzajem brak wiedzy.
Załóżmy, że TB ma rację i izolujemy od środka. Mamy budynek postawiony techniką murowana lub klejoną z keramzytu. I tu pojawia się pytanie. Co z elewacją? Zostawić taką? Jeśli chcemy ją pomalować i otynkować to musimy to zrobić w taki sposób aby ściana oddawała wilgoć. Przecież jest wystawiona na zewnętrzne warunki atmosferyczne. Nie jest tak jak uważa TB, że to nie ma znaczenia. Ma to bardzo duże znaczenie. Przecież zamknięta w tej przegrodzie wilgoć - pozostałość po okresie bez elewacji i bez ocieplenia od wewnątrz, w czasie dużych mrozów zacznie zamarzać, a tym samym się rozszerzać. Może to spowodować pęknięcia. Do czego zmierzam? Do tego, że taka elewacja musi być wykonana z materiałów mineralnych. Tynk tradycyjny? Tak, ale już nie wystarczy pomalować najtańszą fasadową. To musi być dobra farba mineralna. Jej koszt to już nie taka błaha sprawa.
Inaczej to jest w przypadku konstrukcji szkieletowej, gdzie stosuje się izolację od wewnątrz. Ale jak jest wykonana ściana, elewacja. To najczęściej drewno czyli ściana oddaje swobodnie wilgoć.
Jeszcze pozostałe koszty. Wełna mineralna, paroizolacja. No i niestety musimy to wszystko dobrze wentylować. Wentylacja mechaniczna, specjalne kanały nawiewne i wywiewne. Koszt centrali. Fakt odpadaja koszty centrlnego ogrzewania.
Skoro juz robimy termos to czemu nie dać styropianu? Miej podatny na zawilgocenia od wełny mineralnej.
Witczma - było merytorycznie?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Są u nas domy mur izolacja mur- czy coś się z tym zewnętrznym murem dzieje?
Cała Skandynawia ma domy szkieletowe obmurowane - czy coś sie dzieje?
Przez lata stały i stoją domy z cegły z przerwą wentylacyjną - czy coś się dzieje?
Jak mur jest suchy - może mieć ujemną temperaturę. Gdyby Pan HenoK kończył Politechnikę nie "politechnikę" to wiedziałby, że im grubsza izolacja tym więcej problemów z wilgocią i że wilgoć jest od wewnątrz.

Jeszcze raz : Nie ma w fizyce czegoś takiego jak termos - częściowy.
jak izolacja termiczna za odbiornikiem ciepła. A dlaczego przestarzałe technologie do dziś są na "politechnikach" już pisałem . Proszę mi pokazać architekta , budowlańca który buduje dom zużywający do 70kWh/m2 "na wszystko" - jeżeli dom zużywa więcej to projektował i budował go nieuk! I mogę to powiedzieć każdemu w oczy!

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

o i niestety musimy to wszystko dobrze wentylować. Wentylacja mechaniczna, specjalne kanały nawiewne i wywiewne.
Rzeczą niedopuszczalną jest nieskuteczna wentylacja - w niskiej zabudowie zrobienie skutecznej wentylacji naturalnej - będzie droższe niż mechanicznej.
Natomiast pisania, że domy ocieplone z zewnątrz mogą być gorzej wentylowane, bo ściana wchłonie wilgoć jest - szkodnictwem !

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Są u nas domy mur izolacja mur- czy coś się z tym zewnętrznym murem dzieje?
Cała Skandynawia ma domy szkieletowe obmurowane - czy coś sie dzieje?
Przez lata stały i stoją domy z cegły z przerwą wentylacyjną - czy coś się dzieje?
Jak mur jest suchy - może mieć ujemną temperaturę. Gdyby Pan HenoK kończył Politechnikę nie "politechnikę" to wiedziałby, że im grubsza izolacja tym więcej problemów z wilgocią i że wilgoć jest od wewnątrz.
No właśnie tylko, że chyba zapomniał TB, że te pustki są wentylowane. Maja takie otwory na dole i na górze. Nie ma ich czasem przy niewentylowanej pustce powietrznej, ale to PUSTCE. Bo przecież powietrze jest świetnym izolatorem.
A co do wemtlacji pomieszczenia to fakt musi być ona skuteczna. Tylko więcej wybaczy błędów przy izolacji zewnętrznej niż wewnętrznej.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Powietrze izolatorem... to po co izolować ściany? Izolatorem w budownictwie jest nieruchome powietrze i nieprzezroczyste (zamknięte np. w styropianie)Szanowny Podałem te przykłady, by pokazać, że nic nie grozi suchej ścianie gdy ma ujemną temperaturę.
No właśnie tylko, że chyba zapomniał TB, że te pustki są wentylowane. Maja takie otwory na dole i na górze.
Nie ! Nie zapomniałem bo zawsze daję paroizolacje - po co wentylacja gdy nie ma dyfuzji.
Tylko więcej wybaczy błędów przy izolacji zewnętrznej
Szanowny Panie (jeszcze raz) nie ma czegoś takiego we współczesnym budownictwie!!! Przy ociepleniu od zewnątrz nie zejdzie Pan poniżej 70kWh/m2 rocznie na wszystko. A budowanie dziś innych domów gdy ogrzewanie podrożało w ciągu ostatnich 10 lat 500 % i ten kierunek będzie się rozwijał, jest szkodnictwem, brakiem wiedzy i wyobraźni.
Potrafi Pan za normalne pieniądze (jak za typowy dom – bo zakładam, że więcej polski inwestor nie ma) postawić mu energooszczędny, zdrowy i komfortowy dom zużywający poniżej 70kWh rocznie?
Na której „politechnice” tego – czyli współczesnego” budownictwa uczą. Rozmawiałem z prof. J Portachą ( itc pw) i powiedział, że nie uczą.

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

A co z deszczem, śniegiem wiatrem, mgłą. Jak ta wilgoć ma wyjść ze ściany.
TB problem polega na tym, że ty skupiasz się tylko na energooszczędności. Ten temat już załatwiliśmy. Mamy paroizalację i ocieplenie od środka. Co na zewnątrz budynku. O tym w ogóle nie myślisz. Choćbyś nie wiem jak zaizolował od środka to rozkład temperatury w przegrodzie nie będzie poziomy (mówię tylko o odcinku od zewnątrz do izolacji). Na styku ściana izolacja będzie zawsze cieplej niż na styku powietrze zewnętrzne ściana. Coś z woda zakumulowaną w przegrodzie musisz zrobić. Tylko co proponujesz?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

naprawdę nie wiem o co chodzi? Co się Panu dzieje z taką ścianą? Nigdy czy to na lodowcu we Francji czy w Norwegii nie słyszałem by ściana ocieplona od środka ulegała jakiejkolwiek degradacji. Tam nie ma wody, deszczówka nie wchodzi w mur. Nie wchodzi też w wełnę czy styropian.
Wilgoć w ścianie jest nierozerwalnie związana z ociepleniem od zewnątrz i jest tym większym problemem im jest grubsza. Miedzy innymi dlatego się tego we współczesnym budownictwie nie stosuje.
Przecież odcinamy paroizolacją wejście nie wyjście wody!

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

Tomasz_Brzeczkowski pisze:naprawdę nie wiem o co chodzi? Co się Panu dzieje z taką ścianą? Nigdy czy to na lodowcu we Francji czy w Norwegii nie słyszałem by ściana ocieplona od środka ulegała jakiejkolwiek degradacji. Tam nie ma wody, deszczówka nie wchodzi w mur. Nie wchodzi też w wełnę czy styropian.
Proszę dokładnie przeanalizować konstrukcję tych przegród.

I proszę jeszcze przeanalizować jeden przypadek. Dom murowany, nie zamieszkały, bez żadnego ogrzewania. Zamknięty, ale bardziej żeby złodziei nie było niż wiatru i chłodu. Ot po prostu ktoś postawił budynek, pokrył dachem i nie skończył budowy. Ile według Pana on tak może stać?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”