dachówka ceramiczna czy cementowa? jaka?
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: dachówka ceramiczna czy cementowa? jaka?
kiedyś w normie pisało że dachówke wizulanie należy oceniac z odległości jeśli dobrze pamiętam 6metrów. myśle że to był dobry zapis bo ludzie traktują dachówke tak jakby był to talerz z którego codzień jedzą...
Tak prawdę mówiąc obie te dachówki spełniają swoje zadanie- to znaczy ochrona domu przed działaniem warunków atmosferycznych, ale oczywiste są różnice:
Dachówki ceramiczne w kolorze naturalnym czy też barwione wypalane są w temperaturze około 1000 stopni i nawet po 100 latach nie zmieniają koloru- tak jak i inne przedmioty wypalane z gliny.
Natomiast dachówki cementowe nie są wypalane i jak każdy barwiony beton są narażone na destrukcyjne działanie słońca (UV) (po kilku latach okropnie blaknie)
Większość ludzi budujących domy ucieka z betonowych bloków, więc chyba nie jest dobrym rozwiązaniem fundowanie sobie betonowego parasola nad głową i to dosłownie- zdecydowana większość domów ma poddasze mieszkalne gdzie usytuowane są sypialnie!!
A poza tym, dachówka ceramiczna znana jest od tysiącleci a cementowa od lat kilkudziesięciu. Jest sporo producentow dachówki ceramicznej. Ja kilkanaście lat temu kryłam dach francuską dachówką Imerys-Huguenot i do dziś wygląda jak nowa
Dachówki ceramiczne w kolorze naturalnym czy też barwione wypalane są w temperaturze około 1000 stopni i nawet po 100 latach nie zmieniają koloru- tak jak i inne przedmioty wypalane z gliny.
Natomiast dachówki cementowe nie są wypalane i jak każdy barwiony beton są narażone na destrukcyjne działanie słońca (UV) (po kilku latach okropnie blaknie)
Większość ludzi budujących domy ucieka z betonowych bloków, więc chyba nie jest dobrym rozwiązaniem fundowanie sobie betonowego parasola nad głową i to dosłownie- zdecydowana większość domów ma poddasze mieszkalne gdzie usytuowane są sypialnie!!
A poza tym, dachówka ceramiczna znana jest od tysiącleci a cementowa od lat kilkudziesięciu. Jest sporo producentow dachówki ceramicznej. Ja kilkanaście lat temu kryłam dach francuską dachówką Imerys-Huguenot i do dziś wygląda jak nowa
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Trochę demagogi nigdy nie zaszkodzi! Czy chcesz powiedzieć, że swój dom ulepiłaś z gliny? Czy do murowania ścian nie używałaś cementu? Rozumiem, że strop nad parterem masz drewniany wypełniony gliną. A fundamenty Twojego domu to kamienie poukładane na ubitym piasku? No bo pod piramidami chyba żelbetowych fundamentów nie wylano.derby pisze:... chyba nie jest dobrym rozwiązaniem fundowanie sobie betonowego parasola nad głową i to dosłownie- zdecydowana większość domów ma poddasze mieszkalne gdzie usytuowane są sypialnie!!
...A poza tym, dachówka ceramiczna znana jest od tysiącleci a cementowa od lat kilkudziesięciu...
Wracając do meritum to nikt nie kwestionuje przewagi dachówek glinianych nad cementowymi mówimy tylko, że obie doskonale spełnią swoje zadanie i z całą pewnością przeżyją plastikowe okna. Pozdrawiam.
Ja też uważam że obie technologie zdają egzamin ale jednak jest różnica
pomiędzy betonem a ceramiką i nazywanie zgryźliwe dachówki ceramicznej
"glinianą" nie zmieni jej walorów a tylko świadczy o braku merytorycznych
argumentów. A jeśli chodzi o stropy to najczęściej stosowane w budownictwie jednorodzinnym są właśnie stropy ceramiczne!!!
pomiędzy betonem a ceramiką i nazywanie zgryźliwe dachówki ceramicznej
"glinianą" nie zmieni jej walorów a tylko świadczy o braku merytorycznych
argumentów. A jeśli chodzi o stropy to najczęściej stosowane w budownictwie jednorodzinnym są właśnie stropy ceramiczne!!!
stropy ceramiczne najczęściej stosowane w polskim budownictwie- chodzi ci facet o keramzytowe gary w terivie, czy majaki sypiesz?
gunar-wycinam dachy z pasją
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Podobnie jak nazywanie dachówki cementowej "betonem" również nie zmieni jej walorów a świadczy o braku argumentówhenryc pisze:...jest różnica pomiędzy betonem a ceramiką i nazywanie zgryźliwe dachówki ceramicznej "glinianą" nie zmieni jej walorów
dachówka betonowa to przecież jak najbardziej poprawna nazwaAndrzej Wilhelmi pisze:Podobnie jak nazywanie dachówki cementowej "betonem" również nie zmieni jej walorów a świadczy o braku argumentówhenryc pisze:...jest różnica pomiędzy betonem a ceramiką i nazywanie zgryźliwe dachówki ceramicznej "glinianą" nie zmieni jej walorów. Pozdrawiam.
-
Przemek
dachówka cementowa czy betonowa żadna róznica
jeśli ktoś miał styczność z dachówką roben-bornholn w kolorze cegły naturalnej proszę o opinię,jeśli ktos ma coś lepszego do zaproponowania bardzo chętnie wysłucham rad,szukam czegoś tradycyjnego do starego dworku.
ja bym zaproponował do takiego dworku karpiówkecantrell pisze:jeśli ktoś miał styczność z dachówką roben-bornholn w kolorze cegły naturalnej proszę o opinię,jeśli ktos ma coś lepszego do zaproponowania bardzo chętnie wysłucham rad,szukam czegoś tradycyjnego do starego dworku.
rosek karpiówka jakoś kojarzy mi się z domkami na kurzej łapce,gontami bitumicznymi, ale dzięki temu że napisałeś znalazłem esówkę sinfonie creatona-ładna ale nie znalazłem ceny...co o niej myślicie,kto miał z nią styczność,dzięki rosek
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Moim zdaniem renesansowa lub klasztorna byłaby odpowiednia . Pozdrawiam.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Tak samo jak ceramiczna czy gliniana. Gliniana byłaby nawet bardziej poprawna gdyż ceramiczna może kojarzyć się z jakimś fajansem.Przemek pisze:dachówka cementowa czy betonowa żadna róznica
witam... Zamierzam kupić dachówkę braas celtycka lumino .warto??? .Dodam że cena jest bardzo zachęcająca 19 zł za metr
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
No pewnie że warto! Pozdrawiam.