folia paroizolacyjna i boazeria

Trudno wątpić, że docieplenie budynku jest opłacalną inwestycją. Ale jak wykonać docieplenie budynku? Jakie materiały wybrać? Jakie są dostępne technologie? Czym się różnią? Odpowiedzi wszystkie pytania dotyczące docieplania budynków znajdziesz w tym dziale.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

jochwaw
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: folia paroizolacyjna i boazeria

Post autor: jochwaw »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:A jaki jest koszt paroizolacji? Nie wierzę, że wilgoć w celulozie jest bezpieczna i nie ma wpływu na opór cieplny! Przekonałem się też ( właśnie wczoraj ) że ekofiber opadł z 50 cm na 41! A co będzie jak dojdzie wilgoć?
Przyznam się też Panu, że nie mogę słuchać argumentów "ZA" - że ekofiber dzięki właściwością reguluje wilgotność w domu. To rola wentylacji !
Dodam jeszcze, że na targach po gorącej dyskusji inż. od ekofibru powiedział mi: To jest taki materiał w którym niezależnie od grubości nie wypada punkt rosy. Przestałem się dalej pytać .
Widzi Pan sprowokowałem Pana do odpowiedzi na pytanie o Ekofibrze.
Ano dlatego,że doskonale przewidziałem co Pan napisze.
Zrobiłem to specjalnie na potwiedzenie tego co wcześniej pisałem że "...nie ze wszystkimi Pana pomysłami się nie zgadzam.."
Tak tu moje zdanie jest podobne. Celuloza zdecydowanie powinna być wiatro- i paroizolowana
Tak czytałem projekt domku z 1999 roku gdzie czytam jak wół,że ten rodzaj izolacji nie wymaga paroizolacji to się zastanawiam jak daleko można było być bezkrytycznym wobec ówczesnej "nowoczesnej" technologii.

Na potwierdzenie tego co wcześniej gdzieś do Pana pisałem o stosowaniu się do norm i zaleceń ITB.
Ano po wykonaniu badań ITB zwraca uwagę na wymagania i luki danej technologii.
A proszę przeczytać że aprobata w 2001 roku na stronie 4 wyraźnie podkreśla co powinien uwzględnić projektant.
Patrz /ekofiber.com.pl/multimedia/dokumenty/aprobata.pdf
Lepiej,że do dziś dnia większość firm handlowo-wykonawczych do dziś piszę samą historię o braku konieczności stosowania paroizolacji lub to w ogóle pomija.Wiadomo że zlecenia wykonania Aprobaty jest przez przed producenta ITB nie mogło napisać wprost - nie stosujcie bo coś tam, coś tam - ale zastosowało czytelny wybieg dla projektantów - sprawdź to i to, zabezpiecz to i to zanim zastosujesz.
Dalej to co Pan dopiero stwierdził naocznie też jest jak wół napisane w aprobacie tablica 1 dział 3.2 - osiadanie suchego do 10%.Czyli wniosek - będą dziury w izolacji.

I proszę powiedzieć czemu tak istotne kwestie są pomijane przez handel?
Czemu od tylu lat - mimo wyraźnych informacji od prawie 8 lat - wciska się w handlu ludziom kit? Dla czystego wyrachowanego zysku kosztem ludzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Docieplanie budynków”