wentylacja kuchni

Pomysły na wystrój kuchni, dobór armatury kuchennej i mebli. Porady jak zaprojektować funkcjonalną, oryginalną kuchnię. Radzimy jakie dobrać meble kuchenne, sprzęt AGD oraz odpowiedni zlewozmywak. Nowości dotyczące trendów w aranżacji przestrzeni kuchennej.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

samouk

Re: wentylacja kuchni

Post autor: samouk »

1. Nie odnosisz się do zgłoszonych uwag.
2. Ubierając problem w naukowe (i pseudonaukowe) terminy usiłujesz bronić się na straconych pozycjach (teoretyzujesz :roll: )
Nadal nie odniosłeś się do pytania: jak nawiewnik o wydajności 50 m3/h może wpuścić tyle powietrza, ile wywiewa popularny okap o wydajności 700 m3/h :?: :?:
To wszystko KUPY SIĘ NIE TRZYMA :!:
Reasumując - nie chce mi się już więcej klikać :!: :evil:
I to tyle z mojej strony w TYM temacie :)

Pozdrawiam

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 858
Rejestracja: 26 lip 2011, 9:55
Lokalizacja: sSiwy12

Re: wentylacja kuchni

Post autor: bajbaga »

samouk pisze: Nadal nie odniosłeś się do pytania: jak nawiewnik o wydajności 50 m3/h może wpuścić tyle powietrza, ile wywiewa popularny okap o wydajności 700 m3/h :?: :?:
Ależ odpowiedziałem.
Nawiewnik o wydajności 50m3/h przy różnicy ciśnień 10Pa, jest w stanie przepuścić, w zasadzie, każdą ilość powietrza, tym większą im większa jest różnica ciśnień. Jeśli różnica ciśnień będzie wynosiła 0Pa, to nie przepuści nic (przy takiej samej temperaturze).

Trochę upraszczając, ale zasadza taka sama:

To dokładnie tak jak w wężu strażackim, taki sam przekrój, ale wydajność zależna jest od ciśnienia wytwarzanego przez pompę.
W tym przypadku pompą jest wentylator, im większe wytwarza ciśnienie, tym więcej przepuści nawiewnik.

I uzupełniając dlaczego akurat wydajność nawiewnika, określana jest dla 10Pa ?
Ano dlatego, że przy różnicy temperatur 10 20 stopni, i przy długości komina wentylacyjnego 5 - 10m, na kratce wytwarza się podciśnienie około 10Pa.

samouk

Re: wentylacja kuchni

Post autor: samouk »

szanowny adwersarzu!
Znowu (niestety) bajki książkowe opowiadasz :lol:
Okap nadkuchenny nie jest pompą (próżniową) :wink:
Konstrukcja jego wirnika jest taka, że nie jest w stanie wytworzyć większego podciśnienia i gdy nie ma skąd ciągnąć powietrza, to po prostu łatwo traci swoją wydajność. Skutkiem tego jest powszechnie znane zjawisko, że okap pracuje, a w całym mieszkaniu i tak czuć wyziewy z gotowania.
I to na tyle :)

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 858
Rejestracja: 26 lip 2011, 9:55
Lokalizacja: sSiwy12

Re: wentylacja kuchni

Post autor: bajbaga »

Może tak :
- nawiewnik to dziura z żaluzją, a ich maksymalna wydajność jest określona dla podciśnienia 10Pa w pozycji całkowicie otwartej,
- na kratce występuje podciśnienie od kilku do max 40Pa (w niskich domach jednorodzinnych),
- wentylator w okapie wytwarza kilkaset razy większe podciśnienie.

Resztę załatwi fizyka, a ściślej mówiąc jej dział - mechanika płynów.

Jeszcze raz, nawiewnik da radę, tym bardziej, że zwiększony pobór powietrza będzie rozłożony na wszystkie nawiewniki w tym domu (mieszkaniu) oczywiście przy prawidłowo wykonanej wentylacji.

Jeśli uszczelnić zamknięte drzwi w kuchni, to nawiewnik w kuchni, w położeniu całkowicie otwartym też da radę będzie gwizdał, ale przepuści.

samouk

Re: wentylacja kuchni

Post autor: samouk »

bajbaga pisze: - nawiewnik to dziura z żaluzją, a ich maksymalna wydajność jest określona dla podciśnienia 10Pa w pozycji całkowicie otwartej,
I przecież o tym powyżej pisałem. Ta maksymalna wydajność, to tylko 50 m3/h :!:
bajbaga pisze: - na kratce występuje podciśnienie od kilku do max 40Pa (w niskich domach jednorodzinnych),
Na JAKIEJ kratce :?: :?: Przecież rura okapu wchodzi bezpośrednio do komina :!: Może chodzi o wlot do okapu :?:
I co ma do tego niski dom jednorodzinny :?: Może chodzi o wysokość komina :?:
bajbaga pisze:Jeśli uszczelnić zamknięte drzwi w kuchni, to nawiewnik w kuchni, w położeniu całkowicie otwartym też da radę będzie gwizdał, ale przepuści.
A słyszałeś o czymś takim, jak opór hydrauliczny nawiewnika?? I to w sytuacji, gdy różnica maksymalnych wydajności wynosi 650 m3/h :?: :?:
To "rozbrajające" - wg ciebie nawiewnik o maksymalnej wydajności 50 m3/h jest jak "z gumy" :lol:

Reasumując - tym razem definitywnie wyłączam się z tej (jak widać) jałowej dyskusji.
Najlepiej, aby rozstrzygnęła to jakaś kompetentna osoba trzecia.

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 858
Rejestracja: 26 lip 2011, 9:55
Lokalizacja: sSiwy12

Re: wentylacja kuchni

Post autor: bajbaga »

Te wspomniane gwizdy to efekt właśnie tego oporu. :D

Rozumiem, że twierdzisz, że po przekroczeniu wartości podciśnienia 10Pa nawiewnik nie przepuści więcej niż 50m3/h bo do tego się te Twoje wywody sprowadzają.

A jeśli przepuści więcej to ile i przy jakim maksymalnym podciśnieniu?

samouk

Re: wentylacja kuchni

Post autor: samouk »

samouk pisze: definitywnie wyłączam się z tej (jak widać) jałowej dyskusji.
Najlepiej, aby rozstrzygnęła to jakaś kompetentna osoba trzecia.

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 858
Rejestracja: 26 lip 2011, 9:55
Lokalizacja: sSiwy12

Re: wentylacja kuchni

Post autor: bajbaga »

No to jeszcze wisienka, wcale nie jałowej dyskusji, bo przybliżającej do prawidłowego zaprojektowania i wykonania wentylacji każdej.
Obowiązujące przepisy wentylacyjne:
Strumień powietrza przepływającego przez całkowicie otwarty nawiewnik, przy różnicy ciśnienia po obu jego stronach 10 Pa, powinien mieścić się w granicach:
- od 20 do 50 m3/h, jeśli zastosowana jest wentylacja grawitacyjna,
- od 15 do 30 m3/h, jeśli zastosowana jest wentylacja mechaniczna wywiewna.
Ciekawe, dlaczego przewidziano mniejszą wydajność nawiewnika przy wentylacji mechanicznej ? :D

projektownia
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2012, 13:11
Lokalizacja: Kępno, Wrocław
Kontakt:

Re: wentylacja kuchni Projektownia3D

Post autor: projektownia »

Witam , pozwolę się podzielić moim skromnym doświadczeniem w dziedzinie wentylacji kuchni .
Panowie tu prowadzą dysputę o wydajnościach przepływu powietrza (Wszystko racja )
Jednak zapomnieli chyba ,że w pomieszczeniu kuchennym jest tylko jeden otwór wentylacyjny pod , który został podłączony okap kominowy o wydajności { jakiejś tam ... }
Niestety nie wiem kto zezwolił na jeden otwór kominowy przy instalacji gazowej w kuchni .
Chyba, że architekt zaznaczył w projekcie wyraźny ZAKAZ PODŁĄCZANIA OKAPU do jedynej wentylacji.
Wentylacja jest - ale tylko w momencie uruchomienia wentylatora pochłaniacza -
Moja rada - pochłaniacz odłączyć zamontować filtr węglowy do pochłaniacza, który będzie podczas gotowania pochłaniał zapachy.
Uwolnić jedyną kratkę wentylacyjną, której zadaniem jest CIĄGŁA wymiana powietrza w pomieszczeniu.
Oczywiście musi mieć skąd zaciągnąć świeże powietrze.
Pozdrawiam
http://www.projektownia3d.pl.tl/

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 858
Rejestracja: 26 lip 2011, 9:55
Lokalizacja: sSiwy12

Re: wentylacja kuchni

Post autor: bajbaga »

projektownia pisze: Chyba, że architekt zaznaczył w projekcie wyraźny ZAKAZ PODŁĄCZANIA OKAPU do jedynej wentylacji.
Projektant nic nie musiał zaznaczać w projekcie to (takie) rozwiązanie jest sprzeczne z obowiązującymi przepisami

projektownia
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2012, 13:11
Lokalizacja: Kępno, Wrocław
Kontakt:

Re: wentylacja kuchni

Post autor: projektownia »

Czyli co architekt do bani :D
* Sprzeczne z obowiązującymi przepisami - to dlaczego zrobił taki projekt ?
nie będzie sprzeczne jeśli pochłaniacz będzie z węglowym wkładem. (może to zaznaczył)
* nie zaprojektował dodatkowej wentylacji
* zaprojektował podłączenie gazowe
To co się dziwić, że wszędzie jest grzyb.

bajbaga
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 858
Rejestracja: 26 lip 2011, 9:55
Lokalizacja: sSiwy12

Re: wentylacja kuchni

Post autor: bajbaga »

projektownia pisze:Czyli co architekt do bani :D
Tak jak pozostałych 99% - w zakresie wentylacji.

Projektują tylko kominy wentylacyjne w pomieszczeniach "brudnych" i to (ich zdaniem) załatwia wentylację.

Nie mają zielonego pojęcia o zastosowaniu (wymogu) stosowania kryz i żaluzji na kratkach wentylacyjnych.
Dla nich okna dalej są nieszczelne, a nawiewnik kojarzą z wentylacja mechaniczną.

A efekty takie jak w tytule.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 24711
Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: wentylacja kuchni

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

projektownia pisze:Czyli co architekt do bani :D
* Sprzeczne z obowiązującymi przepisami - to dlaczego zrobił taki projekt ?
nie będzie sprzeczne jeśli pochłaniacz będzie z węglowym wkładem. (może to zaznaczył)
* nie zaprojektował dodatkowej wentylacji
* zaprojektował podłączenie gazowe
To co się dziwić, że wszędzie jest grzyb.
Architekt zdaje egzaminy z rysunku nie z fizyki. . Do dziś są tacy co "projetują" wentylację grawitacyjna, czy ocieplają ściany od zewnątrz bez paroizolacji. jak ktoś nie rozumie fizyki to i grzyb na ścianie i duże rachunki.

projektownia
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2012, 13:11
Lokalizacja: Kępno, Wrocław
Kontakt:

Re: wentylacja kuchni

Post autor: projektownia »

Jak zdawał z rysunku to może pomylił kierunki i był na ASP :roll: :D Tylko po co ktoś z jego rysunków pobudował dom ? :D

BasterMeble
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 47
Rejestracja: 21 mar 2012, 19:27

Re: wentylacja kuchni

Post autor: BasterMeble »

postawić nowy komin, albo połączyć okap z gazowym inne rozwiązania nie widzę. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnie”