Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
samouk pisze:Nadal nie odniosłeś się do pytania: jak nawiewnik o wydajności 50 m3/h może wpuścić tyle powietrza, ile wywiewa popularny okap o wydajności 700 m3/h
bajbaga pisze: - nawiewnik to dziura z żaluzją, a ich maksymalna wydajność jest określona dla podciśnienia 10Pa w pozycji całkowicie otwartej,
bajbaga pisze: - na kratce występuje podciśnienie od kilku do max 40Pa (w niskich domach jednorodzinnych),
bajbaga pisze:Jeśli uszczelnić zamknięte drzwi w kuchni, to nawiewnik w kuchni, w położeniu całkowicie otwartym też da radę będzie gwizdał, ale przepuści.
samouk pisze: definitywnie wyłączam się z tej (jak widać) jałowej dyskusji.
Najlepiej, aby rozstrzygnęła to jakaś kompetentna osoba trzecia.
Strumień powietrza przepływającego przez całkowicie otwarty nawiewnik, przy różnicy ciśnienia po obu jego stronach 10 Pa, powinien mieścić się w granicach:
- od 20 do 50 m3/h, jeśli zastosowana jest wentylacja grawitacyjna,
- od 15 do 30 m3/h, jeśli zastosowana jest wentylacja mechaniczna wywiewna.
projektownia pisze:Chyba, że architekt zaznaczył w projekcie wyraźny ZAKAZ PODŁĄCZANIA OKAPU do jedynej wentylacji.
projektownia pisze:Czyli co architekt do bani
projektownia pisze:Czyli co architekt do bani :D
* Sprzeczne z obowiązującymi przepisami - to dlaczego zrobił taki projekt ?
nie będzie sprzeczne jeśli pochłaniacz będzie z węglowym wkładem. (może to zaznaczył)
* nie zaprojektował dodatkowej wentylacji
* zaprojektował podłączenie gazowe
To co się dziwić, że wszędzie jest grzyb.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości