pompa głębinowa do studni kopanej

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Toboro
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 93
Rejestracja: 07 lut 2007, 13:30
pompa głębinowa do studni kopanej

autor: Toboro » 19 lut 2007, 9:32

Witam,
Zastanawiam się czy można dać pompę głębinową do studni kompanej na 6m Czy jest to możliwe i rozsądne. Nie chciałbym mieć hydrofou w domu bo przyznam się że mam b. mało miejsca a piwnicy nie mam. Proszę o radę
pozdrawiam
Marek

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
hydrofor

autor: Paweł_Małek » 21 lut 2007, 20:49

Istnieje hydrofor firmy "GRUNDFOS" w wersji z falownikiem ktory cisnienie reguluje poprzez zmiane predkosci obrotowej pompy i posiada tylko 5 l zbiornik wyrownawczy. Taki maly hyfrofor zmiesci sie w szafce pod zlewozmywakiem.
Pompa glebinowa i tak wymaga zbiornika, ta w wersji z falownikiem "pojdzie" z zbiornikiem 5l, taka "zwykla" potrzebuje zbiornika 20....100l (im wiekszy tym lepiej - pompa zadziej sie wlacza i wylacza co zmniejsza zuzycie energii (najwiekszy pobor jest przy rozruchu)i wydluza zywotnosc pompy i wylacznika cisnieniowego)
Pompa glebinowa moze byc uzyta w studni kopanej, bobrze jest studnie przed jej instalacja oczyscic i dac nowy filtr zwirowy na dnie. Pompe zawiesic ok. 1 m nad dnem studni.
Pompa glebinowa jest 2....4 razy drozsza niz hydrofor, nie warto kupowac takiej z marketu made in china gdyz taka ledwo przetrwa okres gwarancji.

Toboro
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 93
Rejestracja: 07 lut 2007, 13:30

autor: Toboro » 22 lut 2007, 11:54

Taki hydrofor głośno pracuje? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem jest też pompa głębinowa z falownikiem? żeby mieć mniejszy zbiornik?
pozdrawiam

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
hydrofor

autor: Paweł_Małek » 22 lut 2007, 17:33

Hydrofor troche halasu daje.
Sa tez pompy glebinowe z falownikiem, tylko sa one dosc drogie i raczej sprowadzaja na zamowienie.

Toboro
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 93
Rejestracja: 07 lut 2007, 13:30

autor: Toboro » 23 lut 2007, 12:52

Trochę żenujące pytanie ale 1 kubik tj 1 m3 i tj 1000 litrów tak?
pzdr.

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
kubik

autor: Paweł_Małek » 25 lut 2007, 16:37

1 "kubik"=1m3=1000l

Toboro
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 93
Rejestracja: 07 lut 2007, 13:30

autor: Toboro » 06 lip 2007, 10:05

jakie jest lepsze rozwiązanie hydrofor umieszczony w studni ze zbiornikiem czy pompa głebinowa z małym zbiornikiem w kuchni?
pzdr

Paweł_Małek
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 984
Rejestracja: 18 kwie 2006, 22:10
Lokalizacja: Tychy
hydrofor

autor: Paweł_Małek » 06 lip 2007, 11:34

Lepiej zastosowac pompe glebinowa z zbiornikiem w kuchni - urzadzenie w studni musi byc zanuzeniowe - hydrofor umieszczony na polce w studni szybko zostanie zniszczony - zbyt duza wilgotnosc, a sam hydrofor nie jest na tyle szczelny zeby para nie wykraplala sie w wylaczniku cisnieniowym i silniku.

daemm

autor: daemm » 13 lip 2007, 22:08

Obawiam się, że nie ma w tym przypadku idealnego rozwiązania.
Hydrofor w kuchni będzie źródłem hałasu, a w studni kopanej szybciej ulegnie zniszczeniu. Proponuję jeszcze rozważyć wykonanie dodatkowej studni betonowej lub tworzywowej na odcinku od studni kopanej do domu i tam zamontować hydrofor (będzie tam mniejsza wilgotność niż w studni głębinowej). Niestety to rozwiązanie będzie najdroższe, ale też nie idealne. A może jest w pobliżu jakiś budynek gospodarczy (uwaga na mróz).

Agitrees
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 08 paź 2007, 22:17
Pytanie o fachowców

autor: Agitrees » 09 paź 2007, 8:32

Mam pytanie o fachowców. Gdzie dziś można znaleźć jakąś pewną firmę, która solidnie zrobi mi hydraulikę? Czy ktoś tu może korzystał z usług firm oferujących się w aukcjepracy.pl?

Toboro
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 93
Rejestracja: 07 lut 2007, 13:30

autor: Toboro » 21 maja 2008, 9:25

a można umieścić zbiornik do pompy głębinowej na półce w studni?

Kishkoltz
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 27 cze 2009, 13:23
Pompa

autor: Kishkoltz » 27 cze 2009, 13:52

Mam podobny problem - zawsze miałem pompę pobierającą wodę ze studni kopanej. Była ona wkładana do studni tylko na czas pompowania wody, później wyciągana. Teraz się zepsuła i trzeba ją wymienić. Potrzebuję rady, jaką pompę należy zakupić. Uproszczony schemat instalacji zamieszczam poniżej:
Obrazek

kukusia142
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 82
Rejestracja: 24 cze 2016, 15:52
Kontaktowanie:
Re: pompa głębinowa do studni kopanej

autor: kukusia142 » 25 mar 2017, 14:32

Moim zdaniem najlepsza będzie pompa głębinowa dambat, bo ona świetnie spisuje się w domach jednorodzinnych i gospodarstwach rolnych. Jest wytrzymała i nie niszczy się szybko - po prostu spełnia swoje zadanie tak jak należy. Tutaj na stronie masz całą rozpiskę tych produktów. http://www.dambat.pl/

MichalBudowniczy
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 21 sty 2015, 13:57
Re: pompa głębinowa do studni kopanej

autor: MichalBudowniczy » 02 cze 2017, 12:57

Ewentualnie możesz też podpytać fachowców. Ze swojej strony mogę polecić Ci firmę netpomp.pl. Zamawiałem u nich pompę i o wszystko wypytałem, dzięki czemu zaoszczędziłem sporo czasu.

fefluk
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 392
Rejestracja: 23 maja 2017, 10:17
Re: pompa głębinowa do studni kopanej

autor: fefluk » 02 cze 2017, 13:19

Najlepsze pompy sprzedaje pan tanie grzanie vel tomasz brzęczydupsko. Polecam! Wielotysięczne faktury za prąd gwarantowane!!!


Wróć do „Instalacje wodne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów