jaką pompę do studni

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

zolten
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2010, 13:17
jaką pompę do studni

autor: zolten » 26 sty 2010, 13:48

Zwracam się z prośbą o pomoc w doborze pompy.
Na początku opiszę jak jest:
- studnia wykopana na 14 kręgów (około 80 cm każdy),
- w tej studni znajduje się rura, jakieś 1 1/4 cala, wg osób które były przy tym na głebokość około 24 m (łącznie z kręgami),
- pomiędzy 5 a 6, kręgiem była półka z płaskowników na której zainstalowano pompę z silnikiem i dalej rurą do hydrofora.

Problem polega na tym, że w tym roku poziom wody znacznie się podnosił i zalewało tę półkę z pompą i silnikiem, już dwukrotnie - wymiana silnika.
Chciałbym zrobić z tym porządek, ale wyżej nie udało się zassać wody z tej wkręconej rury.
Najchętniej zakupił bym pompę, którą była by odporna na okresowe zalewanie, lecz nic takiego nie znalazłem.
Wiem tyle, że nie można wyciągnąć pompę wyżej, bo praw fizyki się nie pokona, a nie wiem na jakiej głebokości znajduje się lustro wody, poza tym może się obniżyć w kolejnych latach.
ktoś mi "doradził" aby zamontować pompę z pływakiem poniżej poziomu półki, która nie pozwoli na zalanie pompy wodą ;), ale wolałbym coś pewniejszego.
Może ktos miał podobny przypadek.

Pozdrawiam

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20
Re: studnia - jaką pompę

autor: Alibaba » 26 sty 2010, 19:40

Trochę przeróbki i dać pompę głębinową. Ta akurat MUSI być zalana wodą.

zolten
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2010, 13:17
Re: studnia - jaką pompę

autor: zolten » 27 sty 2010, 8:30

Alibaba pisze:Trochę przeróbki i dać pompę głębinową. Ta akurat MUSI być zalana wodą.


Chciałbym jednak trochę pociągnąć temat.
Może nie wyjaśniłem tego jak należy - posłużę się grafiką.
Obrazek.
Więc z tego co rozumiem tutaj nie da się zainstalować pompy głebinowej, ewentualnie do wyciągania wody z kręgów. Ja chcę pobierać wodę rurą, tak jak było do tej pory. Jednak pompę mi zalewa (przede wszystkim silnik pompy) i tworzy się problem. Wyżęj też nie mogę jej podnieść, bo nie zassie wody.
Alibaba - jak mógłbyś rozwinąć odpowiedź - napisać jakie rodzaju przeróbki można tu zastosować - gdyż jestem skłonny zapłacić za pompę głebinową te 3 tys. zł, to i tak taniej niż kopać nową głębinową.

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20
Re: studnia - jaką pompę

autor: Alibaba » 27 sty 2010, 14:41

Przypomnij się na PW.

zolten
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 26 sty 2010, 13:17
Re: studnia - jaką pompę

autor: zolten » 28 sty 2010, 13:57

Kto może jeszcze ma jakieś pomysły? :P

nwladek
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 23 lut 2010, 10:31
Re: studnia - jaką pompę

autor: nwladek » 06 mar 2010, 12:15

a,na cholera ci pompa za 3 tys.PLN,kupisz porządna głębinowa czeska za ok.1200PLN w sklepie na gwarancji

wandam
Początkujący
Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 08 gru 2009, 14:46
Re: jaką pompę do studni

autor: wandam » 12 mar 2010, 15:24

Pompy głębinowe to extra sprawa. Mam taką firmy polskiej hydrovacum czy coś takiego. Naprawdę robi robotę.

dolan
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 18 maja 2010, 22:50
Re: jaką pompę do studni

autor: dolan » 18 maja 2010, 23:37

Witam Wszystkich!

Podłączę się pod temat aby nie stwarzać nowego o tym samym tytule.
Mój problem również dotyczy wyboru pompy (głębinowej). Sytuacja wygląda tak:
-Mam Studnię głębinową, nową głębokość 23m
-wewnątrz rura plastikowa 110
-lustro wody na 10-14m od góry
-wydajność: ok.260l to znaczy tak. ekipa ,która wierciła wykonała odpompowanie testowe wody pompą (Grundfosa 2m3/h), wody wystarczyło na 8min pracy pompy,tyle wody naszło po 15min. od odpompowania wszystkiego ze studni.

Studnia ma zaopatrywać dwa domki letniskowe, parterowe, zamieszkiwane głownie przez sobotę, Niedzielę, łącznie może 8-10 osób.
Domki będą oddalone od studni (jeden 10m, a drugi 40m)

Proszę o podpowiedź jaką pompę wybrać? Chodzi mi głównie o parametry a nie o firmę.
Pozdrawiam Wojtek

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20
Re: jaką pompę do studni

autor: Alibaba » 20 maja 2010, 17:33

Kolego dolan, dane które podałeś są bardzo ogólnikowe i ciężko z nich coś mądrego wywnioskować. Na razie wiem, że ta studnia "teoretycznie" ma wydajność 1066,6 L/h a prędkość napływu to ok. 17,3 L/min. W momencie pompowania testowego firma która to robiła powinna zdławiać przepływ, patrzeć na wodomierz i zegarek i mierzyć "gwizdkiem" lub innym przyrządem poziom lustra wody. To dało by nam pojęcie na jakim poziomie i na jakiej wydajności lustro wody jest w miarę ustabilizowane.
Reasumując mnie wychodzi, że potrzebujesz pompy o wydajności ok. 10-15 L/min przy ok. 35m podnoszenia.
P.S.
Na dwa domki, to raczej bez dość dużego hydrofora się nie obejdzie a i pompę radzę zabezpieczyć przed suchobiegiem.

dolan
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 18 maja 2010, 22:50
Re: jaką pompę do studni

autor: dolan » 20 maja 2010, 22:26

Witam! Dziękuję za szybką odpowiedź.
Rzeczywiście podałem informacje mało dokładnie ale chyba to wszystko co mam. Panowie z firmy kilkakrotnie odpompowali wodę ze studni aż uzyskali w miarę czystą (dla oka wodę). Każdorazowo pompowali do końca (czyli ciśnienie wody widocznie spadało -woda ciurkała z węża). Potem 15 min przerwy i nowe pompowanie też do końca. Jak już napisałem czas tego pompowania 8min. i parametry pompy jak wyżej.
Przekazano mi że teraz należy pompować i studnia oczyści się całkowicie. Dodam że rura 110 została obsypana żwirkiem i do środka wsypano również żwirek.

W sklepie zaproponowano mi cały zestaw: pompę Grundfosa SQ 1-65 ze zbiornikiem membranowym 18l
Parametry pompy pokrywają się z zaproponowanymi przez kolegę (Alibabę). Choć wysokość podnoszenia jest większa ale to chyba nie problem. Pompa jest też zabezpieczona przed suchobiegiem. zastanawia mnie ten zbiornik membranowy zwłaszcza że kolega z forum zaproponował Hydrofor. Może jedno i drugie jest konieczne? Jestem zielony w temacie choć to pewnie już dawno widać.
Czy taki zbiornik membranowy zda egzamin na dwa domki?
Czy należy mieć po jednym do każdego domu, czy w ogóle jest potrzebny?
Dodam jeszcze, że czynnik ekonomiczny ma duże znaczenie przy wyborze rozwiązań, ale jeśli to konieczne poniosę większe koszty żeby zaraz nie kupować czegoś od nowa.
Pozdrawiam Wojtek.

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 15 lip 2008, 7:20
Re: jaką pompę do studni

autor: Alibaba » 21 maja 2010, 7:13

W tym przypadku zbiornik membranowy pozwoli uniknąć uderzeń hydraulicznych ale nie zabezpieczy zapotrzebowania na wodę. Załóżmy, że w domkach akurat przebywają dwie rodziny i jest godzina mycia i innych toalet. W tym momencie jestem w zasadzie pewien,że wody zabraknie. A kolejny przypadek, podlewanie trawki? Napełnienie baseniku (oczka wodnego)?
Hydrofor nawet taki o pojemności 300 litrów ( 1/3 to i tak powietrze) pozwoli na zgromadzenie pewnego zapasu wody w momencie równoczesnego rozbioru i da o wiele większy komfort użytkownikom.Upierdliwe będzie natomiast opróżnienie całej instalacji z wody na zimę.
P.S.
Wysokość podnoszenia pompy może być wyższa,bo moment włączenia i wyłączenia i tak trzeba wyregulować na włączniku ciśnieniowym. Należy jednak pamiętać o zależności, im wyższe podnoszenie,tym wyższa cena.

dolan
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 18 maja 2010, 22:50
Re: jaką pompę do studni

autor: dolan » 30 maja 2010, 7:36

Duże dzięki, kolego Alibaba, za odpowiedź i zainteresowanie moim problemem. Zamówiłem pompę o jakiej pisałem wcześniej. Jak na razie będzie pompować wodę tylko na powierzchnię gdyż domki są jeszcze na papierze. Wiem jednak że parametry będą wystarczające i uniknę ponownych zakupów. Jeszce raz duże dzięki i pozdrawiam.

sunn333
Aktywny
Aktywny
Posty: 114
Rejestracja: 04 lut 2013, 13:14
Re: jaką pompę do studni

autor: sunn333 » 25 lut 2013, 13:35

ja polecam pompy do studni ZDS Plug&GO, które chyba są najnowocześniejszymi urządzeniami tego typu na rynku, nie wymagają łącznika przepływu ani zbiornika membranowego, posiadają wbudowany łagodny rozruch, sama się włącza i wyłącza, posiada różnego rodzaju zabezpieczenia, sam mam taką, użytkuję ją już blisko 4 miesiące i jest niezawodna jak do tej pory

LeeMonday
Początkujący
Początkujący
Posty: 33
Rejestracja: 09 mar 2011, 11:00
Re: jaką pompę do studni

autor: LeeMonday » 01 sie 2021, 20:47

Nie pamiętam teraz już modelu, ale zamawiałem na pewno z firmy wir pomp, doradzili mi zresztą, na co postawić. Polecam sobie sprawdzić ich ofertę.


Wróć do „Instalacje wodne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości

Gotowe projekty domów