jaki wkład kominkowy?

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

P_albercik
Początkujący
Początkujący
Posty: 32
Rejestracja: 22 lip 2008, 22:09
jaki wkład kominkowy?

autor: P_albercik » 15 lut 2009, 10:38

Witam! Mam takie pytanko: jakiej firmy wkład kominkowy wybrać? Ma to być wkład do palenia ciągłego i ogrzania domu o powierzchni ok. 140 m kw.
Z góry dziękuję za pomoc!

wysoc
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 40
Rejestracja: 02 sty 2008, 9:01

autor: wysoc » 16 lut 2009, 20:37

Witam

Jeśli ma to być wkład do ciągłego palenia napewno nie polecam dolnej półki marketowej.
Co do naszych polskich producentów mogę polecić Hajduk, Lechma- co do zagranicy górna półka Jotul z którego napewno będziesz zadowolny. Co do mocy według mnie moc nominalna wkładu 15 kW powinna wystarczyć.
Pzdr
Marcin

cezarr1
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 418
Rejestracja: 11 maja 2008, 18:23
Lokalizacja: pomorskie

autor: cezarr1 » 16 lut 2009, 21:12

Lechma-15 kw , 12kw z płaszcza + 3 kw z szyby ,szyba do wyboru polecam

123max
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 16 lip 2008, 21:49
Lokalizacja: jelenia góra

autor: 123max » 22 lut 2009, 22:20

wkłady z płaszczem wodnym są ok, ale to kotłownia w salonie. Jotul jest dobry , ale cena powala na kolana . Wkłady firmy DOVRE są naprawde bardzo dobre i cenowo konkurencyjne do jotula moge je polecić jako wkłady do grzania, a co do wyboru mocy to 1 kw na 10m2 przy standartowej wysokości pomieszczeń no i w obecnej technologii.

Soter
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2009, 14:40
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

autor: Soter » 23 lut 2009, 14:23

Tez mam Dovre i polecam nawet wymienili mi szybę która pękła z mojej winy :D

123max
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 16 lip 2008, 21:49
Lokalizacja: jelenia góra

autor: 123max » 23 lut 2009, 20:29

montowałem i montuje wiele wkładów firmy DOVRE i nie mam z nimi żadnych problemów. Dają 10 lat gwarancji to coś znaczy I mają naprawde szeroki wybór wkładów kominkowych.Polecam

wysoc
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 40
Rejestracja: 02 sty 2008, 9:01

autor: wysoc » 23 lut 2009, 20:53

123max pisze:montowałem i montuje wiele wkładów firmy DOVRE i nie mam z nimi żadnych problemów. Dają 10 lat gwarancji to coś znaczy I mają naprawde szeroki wybór wkładów kominkowych.Polecam


do 2180 CBS też nie miałeś zastrzeżeń ? bo ja mam ten wkład i niestety mam zastrzeżenia !

123max
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 16 lip 2008, 21:49
Lokalizacja: jelenia góra

autor: 123max » 23 lut 2009, 21:32

Montowałem DOVRE 2180 CBS i bardzo dobrze sobie dają radę.Jedyna moja uwaga to taka że niestety ten ktoś kto go projektował nie pomyślelał o rusztach, większym popielniku i wyższej przedniej listwie, albo zębach. Ale to są szczegóły z budowy wkładu ,a nie jego działanie i sprawność grzewcza. Jaki masz problem może mógłbym pomóc?

wysoc
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 40
Rejestracja: 02 sty 2008, 9:01

autor: wysoc » 23 lut 2009, 22:33

O moim problemie poisałem już na forum :
http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=10665&highlight=dovre
Złożyłem reklamację u instalatora - instalator w Dovre w Olsztynie, przyjechał serwisant po 3 pismach ponaglających -odpowiedz Dovre :
szyba rzeczywiście się brudzi "u nas też" mamy taki sam wkład w salonie w Olsztynie" jedyna rada palić z maksymalną mocą wkładu (20 kW) to się nie brudzi.
Otwarcie szybru podczas palenia nie zmienia zachowania paleniska " po prostu nic się nie dzieje" - odpwiedz Dovre "taka jest jego specyfika wkładu" jedyna rada otworzyć drzwi to się rozdmucha !.

Zostawiam bez komentarza ich uwagi do własnych przemysleń użytkowników forum.

Od czasu kiedy załozyłem pierwszy post skontaktowało się ze mną kilku użytkowników tego modelu wkładu z identycznymi spostrzeżeniami !!!
Prawda jest taka , że nikomu nie chce się boksować z producentem i tracić czasu na tworzenie pism reklamacyjnych , a więc jeden montuje wentylator na dolocie powietrza do wkładu, drugi (tracąc gwarancję) przerabia doloty powietrza, trzeci demontuje uszczelkę pod paleniskiem itd itd
Jak dla mnie ten model wkładu to bubel za 6 tyś złotych- za wyprodukowanie którego oraz sprzedaż nikt nie ponosi odpowiedzialności.
Niestety ten produkt oraz zachowanie firmy Dovre Olsztyn strącił Dovre z "górnej półki" produktowej gdzieś na sam dół. Jeśli interesują Pana szczegóły toczącej się już pół roku sprawy mogę podesłać na e-maila zdjęcia, korespondencję , wyniki testów, opinię ekspertów itp

123max
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 16 lip 2008, 21:49
Lokalizacja: jelenia góra

autor: 123max » 25 lut 2009, 13:44

Fakt.Dziwne były ich tłumaczenia,a na pewno nikt kto montuje wkład kominkowy nie badzie palił przy otwartych dzwiczkach bo proces spalania jest bardzo gwałtownyi zamiast energia cieplna ma się kumulować i oddawac przez żeliwo to nastepuje promieniowanie cieplne przez otwarte dzwiczki(otwarte palenisko przy kominku jest ciepło, z tyłu ciągnie) i ogromne zużycie drewna Z brudzeniem szyb jest zawsze problem.Różne firmy które sprowadzają wkłady kominkowe lub nasza rodzima produkcja opisują co one mają itd.Bąrdzo często piszą o tzw. kurtynie powietrznej która ma za zadanie zabezpieczyć przed brudzenien się szyby kominkowej.Kurtyna powietrzna jest po to żeby opuźnić brudzenie szyby przez skierowany strumień powietrza od góry na szybe. Prosze wierzyć czy to będzdzie JOTUL,DOVRE SPARTHERM,HAJDUK czy inne wkłady lepsze czy gorsze szyba będzie się brudzić.Można jedynie postarać się aby to działo jak najpóźniej tzn. naprawde wysezonowane drewno (min 2 lata pocięte i porąbane. Kora jest izolatorem. Uważać na dąb 3-4 lata sezonowania, a poza tym dąb posiada barwniki(tanine)bardzo zabrudza szybę , potem ciężko ją umyć.Brzoza jest ok.troche mało kalorycznie i kora posiada olejki które też przyspieszają brudzenie szyby. Ja osobiście preferuje buka no i czasami stosuje brykiet z trocin bukowych,dębowych. Przykro mi że Pan tak uważa o tej firmie bo ja jako wykonawca wkładów kominkowych min. firmy DOVRE zamontowałem bardzo wiele. Oczywiście są modele danej firmy lepsze i mniej lepsze. Tylko zadaniem począwszy od sprzedawcy do wykonawcy powinno być Pana o takich rzeczach poinformować i uczulić na niektóre + i - produktu.Pozdrawiam
P.S są szyby kominkowe tzw.samoczyszczące (pyroliza) na szybie od wewnątrz nałożona jest warstwa matalizująca która ma za zadanie nie dopuścić przyklejania się brudu do szyby (teoretycznie).Takie szyby są we wkładach raczej dekoracyjnych ,a nie grzewczych.Warstwa metalizująca ogranicza promieniowanie cieplne przez szybę

P_albercik
Początkujący
Początkujący
Posty: 32
Rejestracja: 22 lip 2008, 22:09

autor: P_albercik » 25 lut 2009, 21:42

Witam ponownie i dzięki za podjecie wątku. Mam kolejne pytanie odnośnie podłaczenia turbiny: otóż czy koniecznością jest poprowadzenie rurą metalową dolotu z czopucha do turbiny czy można to zrobić termofleksem?
Z góry dzięki za szybką odpowiedź. Pozdrawiam

proth
Początkujący
Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 20 lut 2009, 13:19
Lokalizacja: mazowieckie Milanówek, Piaseczno, Radzymin
Kontaktowanie:

autor: proth » 25 lut 2009, 22:46

metalową ze względu na temperatury za turbiną tłumik

123max
Początkujący
Początkujący
Posty: 19
Rejestracja: 16 lip 2008, 21:49
Lokalizacja: jelenia góra

autor: 123max » 26 lut 2009, 18:50

aparat nawiewny montuje się za pomocą ruru giętkiej spiroflex, rozmiar zależy od mocy pompy fi125 albo fi 150. przed aparatem nawiewnym montuje się skrzynkowy albo(bańka) filtr powietrza, za aparatem już kanałem thermoflex (izolowanym) do rozdzielacza powietrza i dalej do wylotów thermoflexem izolowanym akustycznie i termicznie do 250C. Pompa powinna być zamontowana w miare dostępnym miejscu i wentylowanym(nie zabudowywać na głucho i w miare często czyścić filtr powietrza bo gdy się zabrudzi nie przekazuje do wylotów ciepłego powietrza.Pozdrawiam

P_albercik
Początkujący
Początkujący
Posty: 32
Rejestracja: 22 lip 2008, 22:09

autor: P_albercik » 26 lut 2009, 21:42

dzięki za pomoc.
pozdrawiam

komtech
Aktywny
Aktywny
Posty: 207
Rejestracja: 04 sie 2007, 23:19
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

autor: komtech » 26 lut 2009, 22:15

123max pisze:wkłady z płaszczem wodnym są ok, ale to kotłownia w salonie.

Nie rozumię takiego stwierdzenia :? czy palimy w kominku powietrznym czy jest to kominek z płaszczem wodnym to jest to taka sama kotłownia w salonie 8) chyba że jestem w błędzie, to proszę o oświecenie mnie.
Instalacje grzewcze - sprzedaż, montaż, serwis, akcesoria.


Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], chor_wirap, denvi, Exabot [Bot] i 36 gości

Gotowe projekty domów