sterowanie roletami

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ekmir
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 10 wrz 2008, 12:05
Lokalizacja: lubuskie
sterowanie roletami

autor: ekmir » 14 sty 2011, 9:53

Proszę o sugestie jak wykonać sterowanie, które mogłoby realizować:
1. Sterowanie pojedyńcze (poszczególną roletą),
2. Sterowanie grupowe
- 2, 3 rolety sterowane wspólnie (np. w obrębie 1 pomieszczenia),
- sterowanie wieloma roletami na jednym poziomie (np. parter),
- sterowanie wszystkimi roletami

Jakie sterowniki najlepiej zastosować (czy nadają się do tego FF)?
Jak zrealizować funkcję komfort (częściowe opuszczenie)?

el-tim
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 20 sty 2011, 20:49
Lokalizacja: trujmiasto
Re: sterowanie roletami

autor: el-tim » 20 sty 2011, 21:10

ff nie,myślę że wiesz jak wyprowadzić instalację :?:
Są specjalne przyciski sterujące ale zapomniałem nazwy,jak się dowiem to napisze
I nie kupuj tanich sterowników ponieważ możesz sobie rolety rozwalić,zazwyczaj przekaźniki się sklejają i puszczają prąd na dwa obwody góra i dół.

el-tim
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 20 sty 2011, 20:49
Lokalizacja: trujmiasto
Re: sterowanie roletami

autor: el-tim » 20 sty 2011, 21:12

A i można spiąć razem z systemem alarmowym,przy załączonym alarmie rolety będą same się zamykać i odwrotnie przy rozbrajaniu.

ekmir
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 10 wrz 2008, 12:05
Lokalizacja: lubuskie
Re: sterowanie roletami

autor: ekmir » 21 sty 2011, 13:27

Instalacje mam zamiar wykonać samodzielnie.
Rozważam następujące rozwiązanie:
Ponieważ od każdej rolety (silnika) wyprowadzone są trzy kable to zamierzam je przedłużyć do rozdzielni,w której zamieściłbym sterowniki. Od rozdzielni wyprowadziłbym przewody do przycisków sterujących (lokalnych i grupowych).
Oczywiście będzie też można podłączyć zegar astronomiczny (otwieranie o świcie, a zamykanie o zmroku) oraz system alarmowy.
Mam nadzieję, że takie rozwiązanie jest poprawne i będzie dobrze funkcjonować.

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2335
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: sterowanie roletami

autor: elpapiotr » 21 sty 2011, 13:35

Witam.

1. Trochę dziwne, że od kazdej rolety wyprowadzony jest przewód 3-żyłowy.
2. Pozbawia się Kolega możliwości sterowania miejscowego.

ekmir
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 10 wrz 2008, 12:05
Lokalizacja: lubuskie
Re: sterowanie roletami

autor: ekmir » 21 sty 2011, 14:10

ekmir pisze:... Od rozdzielni wyprowadziłbym przewody do przycisków sterujących (lokalnych i grupowych).


Sterowanie miejscowe (rozumiem, że chodzi o lokalne - przy rolecie) zrealizowane bedzie poprzez przewód wyprowadzony z rozdzielni.

Wszystkie przewody tj. od silników rolet, od łączników rolet (góra/dół) lokalnych i grupowych zostana doprowadzone do rozdzielni. Sterowniki np. STR-421 zainstalowane będą w rozdzielni.

el-tim
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 20 sty 2011, 20:49
Lokalizacja: trujmiasto
Re: sterowanie roletami

autor: el-tim » 21 sty 2011, 17:15

Będzie Będzie.
między roletą a rozdzielnią 4x1,5
między rozdzielnią a przyciskami po 2 5x1,5 główne i miejscowe.
niech jest więcej żył(potrzebne jest 6 żył)
dałbym jeszcze między puszkami od pierwszej do ostatniej również 5x1,5 parter
i tak samo piętro
przewód pomiędzy centralą alarmową a skrzynką 10x0,5
Przewód też bym wyprowadził 1 3x1,5 na elewacje budynku do sterowania zmierzchowego roletami jak by co
:wink:

ekmir
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 10 wrz 2008, 12:05
Lokalizacja: lubuskie
Re: sterowanie roletami

autor: ekmir » 21 sty 2011, 21:40

Nie za dużo tych przewodów?

Skoro silnik rolety ma wyprowadzony na zewnątrz przewód 3-żyłowy, to chyba wystarczy do rozdzielni "przedłużyć" go też 3-żyłowym.
Od sterownika (umieszczonego w rozdzielni) do łącznika uruchamiającego ruch w górę/dół też 3-żyłowy jest wystarczający.
Proszę o opinie i sugestie czy to dobre rozwiązanie.

elpapiotr
3 - ostatnie ostrzeżenie !!!
Posty: 2335
Rejestracja: 22 kwie 2008, 13:45
Lokalizacja: Sosnowiec
Re: sterowanie roletami

autor: elpapiotr » 21 sty 2011, 21:46

Witam.

Pytanie, czy silnik w II klasie ochronności.
Pozostałe sprawy bez zmian.

ekmir
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 10 wrz 2008, 12:05
Lokalizacja: lubuskie
Re: sterowanie roletami

autor: ekmir » 21 sty 2011, 21:58

Silnik mobilusa

ekmir
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 10 wrz 2008, 12:05
Lokalizacja: lubuskie
Re: sterowanie roletami

autor: ekmir » 27 sty 2011, 16:01

IP44

damian_k
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 99
Rejestracja: 16 sty 2010, 22:48
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Kontaktowanie:
Re: sterowanie roletami

autor: damian_k » 28 sty 2011, 9:10

IP44 to nie klasa ochronności. :D

ekmir
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 10 wrz 2008, 12:05
Lokalizacja: lubuskie
Re: sterowanie roletami

autor: ekmir » 28 sty 2011, 10:54

Już się poprawiam.
Silnik w II klasie ochronności

Jaśku88
Aktywny
Aktywny
Posty: 107
Rejestracja: 26 paź 2018, 14:26
Re: sterowanie roletami

autor: Jaśku88 » 23 lis 2018, 13:23

Do ciężkich pancerzy silniki Portos, ewentualnie Yooda, Mobilus. Dobrze opisane właściwości najpopularniejszych silników do rolet https://silnikdorolet.pl/. Poza tym nie ma problemu, aby odebrać za pobraniem, co mnie w sumie przekonało do współpracy ostatecznie.


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

Gotowe projekty domów