Nowa instalacja elektryczna

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

romess
Nowa instalacja elektryczna

autor: romess » 04 sty 2015, 15:33

Witam

Posiadam mieszkanie w w bloku i niebawem chcę wymienić całą instalację aluminiową na miedzianą . I tu nasuwają się pytania dotyczące instalacji. Stara instalacja aluminiowa nie posiada przewodu ochronnego (uziemienia) więc moje pytanie brzmi jak uzyskać taki przewód . Bo jak dobrze rozumiem za przewód przed licznikiem jest odpowiedzialny zakład energetyczny a za przewód za licznikiem jest
właściciel mieszkania. Czy przewód 3-zyłowy tj. L,N,PE powinien zakład go udostępnić ? Na co zwrócić szczególną uwagę robiąc rozdzielnię instalacji elektrycznej mieszkania. Jakiego typu bezpieczniki wybrać aby wszystko dobrze działało oraz aby została zachowana selektywność bezpieczników.

Pawlogen
Aktywny
Aktywny
Posty: 262
Rejestracja: 29 lip 2010, 21:55
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: Pawlogen » 04 sty 2015, 21:26

Zatrudnić Elektryka specjalizującego się w Instalacjach Elektrycznych

romess
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: romess » 06 sty 2015, 10:20

Nie do końca dobra rada , czy mając podstawową wiedzę oraz umiejętności manualne to co stoi na przeszkodzie, aby doradzić żeby taką instalację wykonać ? Jaka w tych filozofia aby pociągnąć punkty odbiorcze, a później odpowiednio dobrać w rozdzielni odpowiednie zabezpieczenia .

Pawlogen
Aktywny
Aktywny
Posty: 262
Rejestracja: 29 lip 2010, 21:55
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: Pawlogen » 07 sty 2015, 20:42

O to kilka pytań, jeśli na większość sobie Pan sam odpowie proszę brać się do roboty.

1. Jaki rodzaj sieci posiada Pan w bloku ?
2. Czy wie Pan jak podzielić odejście z licznika (T-N-C) na (T-N-C-S) ?
3. Jaki przekrój powinien mieć WLZ ?
4. Instalacja 3f czy 1f ?
5. Na ile obwodów gniazdowych i oświetleniowych podzielić mieszkanie
6. Czy zastanawiał się Pan nad płytą indukcyjną
7. Czy ma Pan termę elektryczną lub bojler (jakiej mocy ?)
8. Jakie urządzenia Pan planuje podłączyć w kuchni ? (mikrofalówka, opiekacz, toster itp.)
9.Czy planuje Pan wykonać połączenia wyrównawcze ?
10. Czy planuje Pan ogrzewanie podłogowe elektryczne, rolety lub montaż klimatyzacji ?

Jakie zabezpieczenia dobrać, jak wykonać montaż rozdzielni i jej podłączanie już sobie daruję.

Pisząc to nie mam na celu obrażenia kogokolwiek lub poddanie jego umiejętności i inteligencji jakimś testom. wiem że w naszym kraju za wszystko się słono płaci i każdy szuka oszczędności.
Ja jednak nie będąc hydraulikiem nie próbowałem nawet sam wykonać instalacji u siebie w domu tylko zatrudniłem fachowców.
Polecam znaleźć człowieka który ma dobrą opinię lub chociaż kolegę który ma jakieś pojęcie o elektryce i z jego pomocą wykonać tą instalację, inaczej szkoda zdrowia czasu i pieniędzy.

Pozdrawiam

-_- greg
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1677
Rejestracja: 23 paź 2014, 9:27
Lokalizacja: internet
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: -_- greg » 12 sty 2015, 1:05

W zasadzie powinno się zacząć od wykonania projektu. Projekt obejmuje wszystko, między innymi przekrój przewodów, zabezpieczenia itd. Dopiero na jego podstawie wykonać instalację.
Improwizacja przy elektryce nie jest dobrą i bezpieczną praktyką.

Instalacja elektryczna po pierwsze, drugie i trzecie powinna być bezpieczna.

Bronek22
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 94
Rejestracja: 02 lip 2013, 20:03
Lokalizacja: Warszawa
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: Bronek22 » 12 sty 2015, 23:57

Dziś to powinny być 3-fazy ze 12kW.
Bez 3 faz indukcji nie zamontujesz .
Poza tym, 5,5 kW to prawie nic w dzisiejszym czasie.

Pawlogen
Aktywny
Aktywny
Posty: 262
Rejestracja: 29 lip 2010, 21:55
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: Pawlogen » 13 sty 2015, 19:21

A od kiedy to indukcji jednofazowych nie ma ??

Bronek22
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 94
Rejestracja: 02 lip 2013, 20:03
Lokalizacja: Warszawa
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: Bronek22 » 13 sty 2015, 20:45

[quote="Pawlogen"]A od kiedy to indukcji jednofazowych nie ma ??[/quote]
Indukcja podłączona do jednej fazy się nie spali - będzie działać ale......

Wiec podłącz podłącz w Polsce do jednej fazy w bloku i gotuj -życzę sukcesów.
To forum ludzi poważnych, nie miejsce na przepychanki przedszkolne.

Zależy ci na wprowadzeniu w błąd autora tematu ? Tak się ne robi.

-_- greg
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1677
Rejestracja: 23 paź 2014, 9:27
Lokalizacja: internet
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: -_- greg » 13 sty 2015, 22:25

Bronek22 pisze:Wiec podłącz podłącz w Polsce do jednej fazy w bloku i gotuj -życzę sukcesów.
To forum ludzi poważnych, nie miejsce na przepychanki przedszkolne.

Zależy ci na wprowadzeniu w błąd autora tematu ? Tak się ne robi.


Panowie spokojnie trzymajmy się faktów.
Proszę to indukcja na 230V http://www.amica.pl/produkty/produkt/42 ... --PI6109LW

Kolejna indukcja, którą można podłączyć pod 3fazy lub pod 1 fazę (ale w przypadku zasilania 1 fazowego przekrój żył musi wynosić 4mm2) tak jest napisane w instrukcji producenta płyty str.12
http://data.amica.com.pl/files/pubs/ins ... AA-514.pdf

Bronek22
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 94
Rejestracja: 02 lip 2013, 20:03
Lokalizacja: Warszawa
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: Bronek22 » 13 sty 2015, 23:34

[quote="-_- greg"]Panowie spokojnie trzymajmy się faktów.
Kolejna indukcja, którą można podłączyć pod 3fazy lub pod 1 fazę (ale w przypadku zasilania 1 fazowego przekrój żył musi wynosić 4mm2) tak jest napisane w instrukcji producenta płyty str.12
[/quote] Da ci elektrowna tyle prądu, żebyś te 4mm2 wypełnił elektronami ?
Co za problem kupić i wmurować 4mm2.
Nie da tyle mocy na fazie - wiec po co to piszesz - bez sensu ?

Czy na forum ludzi poważnych trzeba klarować jak smarkaczom, że w mieszkaniu jest jeszcze pralka.
Mam jeszcze wyyliczać, odkurzacz 1800W, suszarka 1500W, piekarnik 3,5kW komp bierze ponad 400W
[b]Z czym wy podskakujecie w zakresie 5,5kW.[/b]
Pytam -z jakiej planety się urwaliście ?

-_- greg
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1677
Rejestracja: 23 paź 2014, 9:27
Lokalizacja: internet
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: -_- greg » 14 sty 2015, 0:47

Można prosić trochę jaśniej i prościej żeby wszyscy zrozumieli?

Bronek22
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 94
Rejestracja: 02 lip 2013, 20:03
Lokalizacja: Warszawa
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: Bronek22 » 14 sty 2015, 9:54

[b]"Można prosić trochę jaśniej i prościej żeby wszyscy zrozumieli?"[/b] Kolega Pawlogen , każe innym meszek spod nosa usunąć, a brak mu podstaw i logicznego myślenia.
Kolego Pawlogen, płyta indukcyjna nie jest jedynym odbiornikiem w lokalu.

W Polsce z jednej fazy elektrownia da najwyżej 5,5kW.
Więcej nie da. Bo taki jest system.
Można dostać 3 x 4 lub 3 x 5,5kW.
Dlatego pisanie o płycie indukcyjnej 4-palnikowej przy 5,5kW jest bez sensu.

Bezpieczniki przedlicznikowe - dlaczego są plombowane ?
Właśnie dlatego, żeby użytkownik nie mógł pobrać większej mocy.
To ograniczniki mocy.
Moc ogranicza elektrownia, nie 4,mm2 w ścianie.
Czasem jest to 20A ,czyli 4,6kW.

Instalacja 3 fazowa w bloku - należy rozumieć, jako 3 instalacje 230V po 5,5kW.

Dodaj kolego moce odbiorników, przekonasz się co możesz jednocześnie używać.

Za instalacje 3 fazową ponosi się tylko jednorazową opłatę przydziału mocy.
Poza tym to tylko różnica w cenie przewodu do mieszkania - zamiast 3x6 5x6mm2.
Pomijalna kwota.

-_- greg
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 1677
Rejestracja: 23 paź 2014, 9:27
Lokalizacja: internet
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: -_- greg » 14 sty 2015, 11:34

Można było tak od razu, bez tej całej reszty.

Co nie zmienia faktu że są płyty indukcyjne, które można zasilić 1 fazą.
(Czy to ma sens czy nie, o tym można było normalnie podyskutować).

Wracając do pytania autora tematu jeszcze raz przypomnę że modernizując czyli wymieniając instalację na nową należy zacząć od projektu, który wszystko uwzględnia.

Pozdrawiam.

Pawlogen
Aktywny
Aktywny
Posty: 262
Rejestracja: 29 lip 2010, 21:55
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: Pawlogen » 14 sty 2015, 17:58

Broneczku nie spinaj się tak :)

Z doświadczenia wiem że płyty indukcyjne 1F są montowane i o dziwo działają ! bez wyrzucanie zabezpieczenia przedlicznikowego.

Niesamowite Prawda ??

Autorowi postu polecam przy instalacji trzy lub jednofazowej, wystąpić do dostarczyciela energii o zabezpieczanie przed licznikowe z charakterystyką C (jeśli jest tka możliwość)

Pozdrawiam

P.S.

Są też płyty gazowe i wyglądają jak indukcja gaz pod szkłem zwie się ten fenomen

Bronek22
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 94
Rejestracja: 02 lip 2013, 20:03
Lokalizacja: Warszawa
Re: Nowa instalacja elektryczna

autor: Bronek22 » 14 sty 2015, 20:33

Jak będziesz gotował na 2 fajerkach to bezpiecznik nie wyleci.
I jeszcze nie włączysz jednocześnie piekarnika.
Może taka "kulawa" opcja twojej kobicie pasuje.

Polemika i argumenty na poziomie "średniaków" w przedszkolu. Bo "starszaki" to wyśmieją.

Do czego jest literka"C' w bezpieczniku to także nie wiesz.
Zapewniam cię ze literka "D" (krotność 20) też ci nie pomoże przy przeciążenu.
Bezpieczniki B,C.i D zachowają się tak samo przy przeciążeniu.


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Grapeshot [Crawler] i 10 gości

Gotowe projekty domów