Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

wotik
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 27 mar 2011, 14:15
Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: wotik » 27 mar 2011, 14:34

Witam

Planuję zakup agregatu prądotwórczego na plac budowy. Praktycznie chodzi mi o zasilenie betoniarki (3 fazy / ok. 3kW) oraz innych drobnych narzędzi 230V. Myślę, że odpowiednim byłby agregat o mocy znamionowej ok 5kW (czy taki wystarczy ?).
Z tego co widzę ceny tego typu agregatów zaczynają się od ok. 3500 brutto. Agregatu będę potrzebował na jeden sezon, później planuję go sprzedać, więc zależy mi (podobnie chyba jak większości ;-) aby cenowo nie wyszło to za drogo.
Znalazłem jednak dwóch producentów którzy mają interesujące mnie parametrowo agregaty w dużo niższych cenach:
- WA-TECH - agregat Barracuda 5500 w cenie ok 1800
- AVATECH - agregat JD650E w cenie ok 1700

O tym pierwszym znalezione opinie w Sieci są raczej pozytywne, ale póki co nie jest dostępny w wersji z gniazdem 400V. O tym drugim żadnych opinii użytkowników nie znalazłem. Zatem pytam - czy ktoś może użytkuje agregaty tego producenta? Jak się sprawują? A może polecicie w tej cenie coś innego?

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Wojtek

Awatar użytkownika
yanes
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 14 wrz 2008, 20:46
Lokalizacja: Podhale
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: yanes » 27 mar 2011, 15:59

Ja proponuje po pierwsze zamienic betoniarke na zasilana jedno fazowym silnikiem i kupić taki sam agregat.Łatwiej go bedzie pózniej sprzedać.

Jermak
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 80
Rejestracja: 19 lut 2010, 19:58
Lokalizacja: Łódzkie
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: Jermak » 27 mar 2011, 19:10

Na allegro za 800 zł zakupiłem chiński agregat 2,5 kW, zasilał mała betoniarkę Altrad MK180B 800W i wszystkie narzędzia budowlane bez najmniejszego problemu. Miał opcję trójfazową, lecz nie korzystałem.

Awatar użytkownika
yanes
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 14 wrz 2008, 20:46
Lokalizacja: Podhale
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: yanes » 27 mar 2011, 20:07

Ja natomiast wolałem dołożyć 500 zł i kupić w castoramie taki agregat : http://www.handlownia.pl/376-endress-es ... dress.html

wotik
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 27 mar 2011, 14:15
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: wotik » 30 mar 2011, 20:09

yanes pisze:Ja proponuje po pierwsze zamienic betoniarke na zasilana jedno fazowym silnikiem i kupić taki sam agregat.Łatwiej go bedzie pózniej sprzedać.


Witam

Ja zapewniam tylko prąd ekipie która działa na własnym sprzęcie (w tym betoniarce ~3).
Tak nawiasem mówiąc to raczej nie jestem przekonany do betoniarek 230V. Może do urobienia betonu pod słupki do ogrodzenia to i owszem, ale do budowy domu to absolutnie... ;-)

Pozdrawiam

Wojtek

Awatar użytkownika
UNICOM
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 01 paź 2009, 6:18
Lokalizacja: RNI NISKO
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: UNICOM » 30 mar 2011, 21:26

Te betoniarki 230V to sa dobre do mieszania owsa, zyta i przenicy na mieszanke, bo napewno nie do murarki.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!

Jermak
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 80
Rejestracja: 19 lut 2010, 19:58
Lokalizacja: Łódzkie
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: Jermak » 31 mar 2011, 17:04

Tak nawiasem mówiąc to raczej nie jestem przekonany do betoniarek 230V. Może do urobienia betonu pod słupki do ogrodzenia to i owszem, ale do budowy domu to absolutnie...


Te betoniarki 230V to sa dobre do mieszania owsa, zyta i przenicy na mieszanke, bo napewno nie do murarki.


Cóż mam rzec, nie wiedziałem o tym, pewnie dlatego z betoniarki 220V 800W Spomasza postawiłem i dom 150 m2 i zabudowania gospodarcze 80 m2 i ogrodzenie ...

Najgorsze jest to że betoniarka działa dalej i służy do następnych budów. Ot podłota jakaś, nie chce się dostosować do standardów budowlanych.

Awatar użytkownika
Agregaty-Serwis.PL
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2011, 21:11
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: Agregaty-Serwis.PL » 02 kwie 2011, 22:21

Wracając do obu agregatów !
Oba są produktami pochodzącymi z chin są to "agregaty" o nieokreślonej trwałości. Obojętnie który kupisz być może oba wyjechały z tej samej fabryki w chinach. Ich jedyna zaleta to cena, poza tym nie posiadają żadnych zalet. Może uda Ci się skończyć budowę na jednym ale to loteria. Więc spokojnie odkładaj na następny na czas budowy. żeby się potem nie okazało że kupiłeś "agregat" a prądu nie ma. Zostawiliśmy sobie w warsztacie jeden z tych "agregatów" z czystej ciekawości ;)))

SzymonAdmin
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 17 cze 2011, 10:07
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: SzymonAdmin » 17 cze 2011, 10:12

Witam!

Ja akurat mam agregat prądotwórczy Barracuda 2800 i bardzo sobie chwale.
Nie stać mnie na Honde i nie chce wydawac kilku tysięcy złotych.
Kupiłem przez internet Barracude i do dziś nie było z nim żadnych problemów.
leje paliwo, zmieniam olej i agregat działa bez zarzutow. [/url]

Awatar użytkownika
Agregaty-Serwis.PL
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2011, 21:11
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: Agregaty-Serwis.PL » 17 cze 2011, 12:31

Witamy Kolegów z Suchego Lasu ;)
Przypominamy że Honda nie jest jedynym producentem Agregatów ;)
Z polskich Fogo SumeraMotor Elmeco Hiszpańskie - Himoinsa Gesan Włoskie - Onis Visa Francuskie - SDMO .
Ludzie kupują na allegro agregaty za kilkaset złotych - i też czasami sobie chwalą ;)) Problem pojawia się z chwilą awarii wyrobu agregatopodobnego.

jozin
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 46
Rejestracja: 13 maja 2011, 20:36
Lokalizacja: śląsk /żywiec
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: jozin » 28 gru 2011, 22:28

witam Kolegów mam pytanie czy jest prawdą ze do agregatu z silnikiem 4 t,można lać olej samochodowy np o oznaczeniu 10w-40 ??
--moze Panowie z Agregaty-Serwis.PL , by podpowiedzieli -jak się sprawy maja ,z góry dziękuje

Awatar użytkownika
Agregaty-Serwis.PL
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2011, 21:11
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: Agregaty-Serwis.PL » 29 gru 2011, 4:00

10w-40

Jak najbardziej nic złego się nie stanie.
Zerknij tutaj -http://agregaty-serwis.pl/question/jaki-olej-do-silnika-agregat-pradotworczy-benzynowy .

jozin
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 46
Rejestracja: 13 maja 2011, 20:36
Lokalizacja: śląsk /żywiec
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: jozin » 29 gru 2011, 11:28

DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ ,NIE JESTEM FACHOWCEM , POZWOLĘ ZADAĆ PYTANIE, ZMIENIAM OLEJ W SAMOCHODZIE RAZ DO ROKU I NIE ROZUMIEM TEGO ZE OZNACZENIE KOLOR NIEBIESKI/CZERWONY LETNI CZY ZIMOWY podaje oznaczenia tańszych olei ------
NP TAKI OLEJ ------------------------------------------------------------------------------------------------- - -ORLEN OIL SUPER SEMISYNTHETIC SJ/CF 10W/40

Klasa lepkości:
10W/40 - zgodnie z klasyfikacją lepkościową olejów silnikowych SAE J300

Klasa jakości:
API : SJ/CF

ACEA : A3-98/B3-98 wyd.2/B4-98
-------------------a l b o ---------------------------------------------------------
- -LOTOS SEMISYNTETIC 10W-40

Klasa jakości API SJ/CF
Klasa lepkości SAE 10W/40
Lepkość kinematyczna w temp. 100 C (mm2/s, cSt) 13.5-16.3
Wskaźnik lepkości, min 140
Temperatura płynięcia, max (C) -30
Temperatura zapłonu COC, min (C) 220
TBN, min (mg KOH/g) 9.9
Specyfikacje ACEA A3-02 / B4-02, MB 229.1, VW 505.00
-czy te oleje i im podobne nadaja sie do agregatu z silnikiem -4 t-
bardzo dziękuje za wszystkie rady

jozin
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 46
Rejestracja: 13 maja 2011, 20:36
Lokalizacja: śląsk /żywiec
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: jozin » 29 gru 2011, 11:35

witam Szymonie jaki olej lejesz do tego agregatu baracuda ?

Awatar użytkownika
Agregaty-Serwis.PL
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 20 lut 2011, 21:11
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:
Re: Agregat prądotwórczy na plac budowy - jaki

autor: Agregaty-Serwis.PL » 29 gru 2011, 16:25

Klasyfikacja API

Pierwsza litera:
S to benzynowy
C to zapłon samoczynny
Benzyna
SA, SB, SC, SD, SE, SF, SG, SH, SJ, SL, SM
Diesel
CA, CB, CC, CD, CD-II, CE, CF, CF-2, CG-4, CH4, CI-4
SA/CA to najniższe w kategorii

Klasyfikacja ACEA

A - silniki benzynowe
A1, A2, A3, A5
B - silniki wysokoprężne
B1, B2, B3, B4, B5
A1/B1 to najniższe w kategorii

Oznaczenia MB 229.1, VW 505.00 to akceptacje producentów silników lub samochodów.


Wróć do „Instalacje elektryczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów