Czy można samemu założyć alarm?

Rozwój technologii pozwala nam żyć łatwiej i bezpieczniej. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rozwiązań, które sprawiają, że nasz dom czy mieszkanie stanie się przytulny, komfortowy, elegancki i przede wszystkim praktyczny.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Mokka
Początkujący
Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: 14 sty 2009, 14:51
Czy można samemu założyć alarm?

autor: Mokka » 04 lis 2010, 8:28

Witam, zastanawiam się czy można i czy warto samemu założyć alarm w domu jednorodzinnym? Wolę nie zatrudniać do tego firmy (chodzi o koszty). Od czego zacząć? Czy wystarczą same czujniki wewnątrz domu, czy też warto zamontować jakieś na zewnątrz?

ekmir
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 10 wrz 2008, 12:05
Lokalizacja: lubuskie
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: ekmir » 04 lis 2010, 10:10

Najpierw zaplanuj w jaki sposób chcesz mieć chroniony dom.Systemów alarmowych jest mnustwo. A ceny różnorodne. Proste alarmy sa dość tanie.
Czujniki moga być w oknach, drzwiach, bramie garażowej. Możesz mieć system monitoringu. A możesz zastosować tylko czujki ruchu.
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czego oczekujesz i jakie zamierzasz na ten cel przeznaczyć pieniążki.

rafalm
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 82
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:44
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: rafalm » 04 lis 2010, 19:52

nie jestem instalatorem ale jeżeli czujesz się "kumaty" to sobie poradzisz.

Zakładałem sam zarówno systemy bezprzewodowe (Czeski czy słowacki Jablotron, banalnie się all ustawia) jak i przewodowe systemy krajowe (Satel) z czujkami wewn, zewn, drzwi, okna, automatyka bram rolet itd.

Mnóstwo kabli i idzie się "zamotać" ale dla chcącego nic trudnego :)

ps. najstarszy system ma 6 lat i działa bez zarzutu natomiast widziałem u znajomych jak "szpece" to zakładali i mi jako osobie która "z tego nie żyje" włos się na głowie jeżył bo alarmy się same wzbudzają i tego typu historie typu sabotaże których nie było itd bo tak kretyni położyli kable :)

jeżeli jesteś kumaty i masz czas to all spokojnie i pomału sobie poradzisz

ekmir
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 662
Rejestracja: 10 wrz 2008, 12:05
Lokalizacja: lubuskie
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: ekmir » 05 lis 2010, 21:31

Niestety tak to już jest z tymi "fachowcami".
Jeśli ich nie przypilnujesz - to ..., a żeby przypilnować to trzeba troszkę na ten temat wiedzieć - a jak już troszkę wiesz to możesz sam :)

tomikiw
Początkujący
Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 21 gru 2010, 23:39
Lokalizacja: Kraków/ kiedyś Wieliczka
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: tomikiw » 25 gru 2010, 18:43

uważam się za " kumatego" i bede sam montował - satel'a :-)

karul
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 25 gru 2010, 22:15
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: karul » 25 gru 2010, 22:24

A co powiecie na ten system eochroniarz.pl ?

Awatar użytkownika
PRO-TECH Emil Miron
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 13 mar 2011, 15:30
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: PRO-TECH Emil Miron » 13 mar 2011, 19:24

eochroniarz.pl moim zdaniem to fajna zabawka(podkreślam zabawka)
Jeżeli chodzi o instalacje systemu alarmowego to lepiej zapłacić i mieć to wykonane poprawnie.
Sam jestem instalatorem sys. alarmowych i wiem co mówię.
Często spotykałem się z instalacjami które zostały wykonane przez właściciela,i mówiąc krótko
nie była wykonana poprawnie.Najważniejsze jest optymalny dobór urządzeń do warunków oraz oczekiwań klienta (czujki niby z takimi samymi parametrami często w rzeczywistości różnią się trzeba wybierać nie najtańsze i nie zawsze najdroższe czujki) np.czujka x kosztuje 50 zl czujka y 65zł czujka z 80zl.i np. czujka z 80 zł ma najlepsze parametry ale jest najbardziej wrażliwa na warunki w jakich została założona.czujka 50 zl jest tania ale po oklo 1-2 latach zaczyna się krzaczyć (fałszywe alarmy) Jeżeli jesteś podłączony do firmy monitorującej.Koszt instalacji systemu SSWiN zaczyna wzrastać (dojazd interwencyjny bez uzasadnienia)

Ja jeśli chodzi o takie najzwyklejsze czujki montuje siemens ir120 lub aritech ev 100
naprawdę dobre
793-617-637 jeżeli ma ktoś pytania
Jestem z Białegostoku
Systemy alarmowe, Telewizja przemysłowa, Domofony, Bramy automatyczne

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: dendrytus » 19 mar 2011, 12:49

Mokka pisze:Witam, zastanawiam się czy można i czy warto samemu założyć alarm w domu jednorodzinnym? Wolę nie zatrudniać do tego firmy (chodzi o koszty). Od czego zacząć? Czy wystarczą same czujniki wewnątrz domu, czy też warto zamontować jakieś na zewnątrz?

Jak najbardziej można. Ja wszystko robię sobie sam. Szyję sobie odzież, dzięki czemu wyglądam zawsze modnie. Ostatnio nauczyłem się podzelowywać obuwie. Mam nadzieję, że do końca maja nauczę się robić buty ze skóry/materiału, bo te drewniano/parciane są strasznie niewygodne..

anton1245
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 23 kwie 2011, 18:38
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: anton1245 » 23 kwie 2011, 19:11

Firmie płacisz za pewność instalacji. Samemu można zrobić wszystko, nie do końca tak jak by to zrobiła profesjonalna ekipa i większym nakładem pracy. Wszystko zależy od tego jak cenisz swój czas. Zakładając, że zarabiasz 15-20zł za godzinę w swoim zawodzie to i tak ucząc się poświęcisz na amatorką instalację przynajmniej jakieś 10h. Czyli koszt robocizny przy naprawdę skromnym systemie to około 150-200zł. Powiedzmy, że ty jesteś mechanikiem samochodowym, a ja instalatorem ja samodzielnie naprawiam sobie auto, a ty zakładasz samodzielnie alarm. Ty i ja nie zarobiliśmy za to zarówno Ty i ja ponieważ nie jesteśmy fachowcami w obcych nam dziedzinach poświęciliśmy kilka razy więcej czasu na obce nam usługi. Teoretycznie zaoszczędziliśmy, ale pokaż mi sklep, w którym odkupimy za zaoszczędzone pieniądze...

montaż systemów alarmowych
Obrazek
montaż systemów alarmowych

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: dendrytus » 24 kwie 2011, 6:40

anton1245 pisze: Ty i ja ponieważ nie jesteśmy fachowcami w obcych nam dziedzinach poświęciliśmy kilka razy więcej czasu na obce nam usługi. Teoretycznie zaoszczędziliśmy, ale pokaż mi sklep, w którym odkupimy za zaoszczędzone pieniądze...

Obrazek
lub
Obrazek

anton1245
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 23 kwie 2011, 18:38
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: anton1245 » 28 kwie 2011, 20:36

Dobre ;), jutro tam wpadnę, bo ostatnio coś czasu brak...
Obrazek

montaż systemów alarmowych

anton1245
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 23 kwie 2011, 18:38
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: anton1245 » 28 kwie 2011, 20:42

anton1245 pisze:Teoretycznie zaoszczędziliśmy, ale pokaż mi sklep, w którym odkupimy za zaoszczędzone pieniądze...]


oczywiście chodziło o odkupienie sobie za oszczędzone pieniądze czasu ;)
Obrazek

montaż systemów alarmowych

szorstki
Początkujący
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: 29 kwie 2011, 12:08
Lokalizacja: Warszawa
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: szorstki » 29 kwie 2011, 12:47

Ja bym się chyba nigdy nie zdecydował, żeby samemu zakładać alarm w domu. Nie dość, że za bardzo nie mam o tym pojęcia, to wolę mieć pewność, że będzie to wykonane profesjonalnie, kable będą ukryte, a nawet jeśli coś się stanie to zawsze będę mógł złożyć reklamację. My z żoną wzięliśmy firmę Juwentus do zakładania alarmu. Podeszli do tematu dość profesjonalnie. Technik rozrysował plan, przeanalizowaliśmy go i jest ok. Teraz na dniach będziemy mieć montaż. Zdam Wam później relacje jak poszło ;)
szorstki

dendrytus
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 490
Rejestracja: 19 mar 2011, 12:19
Lokalizacja: lisie kupy
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: dendrytus » 30 kwie 2011, 23:55

szorstki pisze: Podeszli do tematu dość profesjonalnie.

Mieli ze sobą zestaw 24 kolorowych kredek czy 4 kolorowe markery?
Technik rozrysował plan, przeanalizowaliśmy go i jest ok.

Świetnie, szczególnie, że
szorstki pisze:Ja bym się chyba nigdy nie zdecydował, żeby samemu zakładać alarm w domu. Nie dość, że za bardzo nie mam o tym pojęcia,

:lol: :lol: To tak trochę jak rozmowa ze ślepym o kolorach.
Teraz na dniach będziemy mieć montaż. Zdam Wam później relacje jak poszło ;)

A jak ma pójść, skoro firma istnieje od kilkunastu lat i specjalizuje się w tanich systemach alarmowych( tak jak wszystkie firmy tego typu).

PS.
Panowie z firmy ochroniarskiej dowiedzieli się już o czujnikach tłuczenia szkła?
Ciekaw jestem czy nadal profesjonalnie montują czujniki w rogach, przez co później nie można postawić szafy, bo wszystko zasłania lub nie można się dostać do czujki, bez demontażu szafy.
Zapytaj się montera ile dostaje na godzinę, a będziesz wiedział co to znaczy
szorstki pisze: Podeszli do tematu dość profesjonalnie.

radolwvi
Początkujący
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 03 maja 2011, 15:27
Re: Czy można samemu założyć alarm?

autor: radolwvi » 03 maja 2011, 15:43

Racja. Panowie w firmach interwencyjnych tak na prawdę nie mają bladego pojęcia o systemach alarmowych. Owszem, polepszyło się ostatnimi czasy, ale nadal jest kiepsko. U mnie Panowie z SS podpięli tylko własną skrzyneczkę z nadajnikiem. Nawet do mojej centrali się sami nie poodłączyli, bo powiedziałem, że zrobię to sobie sam po godzinnym zastanawianiu się czemu nie chodzi.


Wróć do „Dom inteligentny, dom bezpieczny”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Gotowe projekty domów