właśnie stanąłem przed zrobieniem nawiewu do "kotłowni". Dlaczego używam sformułowania "kotłownia" ? bo piec 8 albo 11kW będzie stał w wydzielonej części kuchni. Niestety musi tam stać bo po zmianie przepisów nie starczy mi metrów na wydzielenia osobnej kotłowni, dlatego będzie stał w wydzielonej części kuchni.
Według projektu mam wykonać nawiew w kuchni o przekroju 10x10cm, przepisy mówią o 200cm2. Nigdzie nie mam zaznaczone w której część kuchni, jaki typ itp.

Teraz pytanie jak wykonać prawidłowo nawiew do pomieszczenia? Oczywiście najłatwiej wykonać kratkę pod oknem, teraz kluczowe pytanie, na wylot czy zastosować jakąś mini "Z" nawiew 30cm od ziemi a okno ok 70cm więc "Z" ma długość 40cm, Czy ewentualnie wykonać ją nad oknem? Wtedy będzie znacznie dłuższa, nie wiem czy zmieści się w zasięgu nadproża.
Tak się składa że pod oknem będzie grzejnik a obok zlew więc nie chciałbym odczuwać dyskomfortu zimnego powietrza. Wiem że istnieją ogrzewane kanały nawiewne, jednak bez przesady.
Może warto poprowadzić kanał wentylacyjny aż do "kotłowni" w ścianie kuchni? Jestem na takim etapie że to nie problem zamontować kanał 60x120 czy 60x200.
Czy doprowadzenie do części kotłowni kratki z PCV 60x120 czy 60x200 nie będzie problemem przy przeglądzie kominiarskim?
Bo takie rozwiązanie najlepiej mi odpowiada.
Kanał musiałby być ocieplony na całej długości?
