Obróbka blacharska wiatrownicy

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
gurira
Początkujący
Początkujący

Obróbka blacharska wiatrownicy

Post autor: gurira »

Mam pytanie do szanownych specjalistów z dziedziny dekarstwa.
Czy obróbka zakończenia wiatrownicy w rogu dachu jak na załączonych zdjęciach w poniższym linku jest zgodna ze sztuką?
Mam wrażenie, że coś tu nie tak, a potrzebuję argumentów w rozmowie z wykonawcą, że to jest do poprawy. Wydaje mi się, że lewa strona blachy nie powinna być widoczna. Powinna być jakoś zakryta, gdyż ta strona nie jest zabezpieczona odpowiednimi powłokami przed działaniem warunków atmosferycznych i przed słońcem tak jak prawa strona, tym bardziej, że to południowa strona dachu.
Załączone zdjęcia nie do końca oddają szczegóły bo to jest zdjęcie z pewnej odległości zrobione z drona, więc lepszego nie mam :(
Ostatnio zmieniony 31 paź 2025, 8:45 przez gurira, łącznie zmieniany 1 raz.

utsireefficient
Początkujący
Początkujący

Re: Obróbka blacharska wiatrownicy

Post autor: utsireefficient »

U mnie dekarz mówił, że wszystkie zakończenia powinny być tak zrobione, żeby nie było widać surowej krawędzi blachy, właśnie ze względu na trwałość i estetykę. Jeśli zdjęcia nie oddają szczegółów, może warto spróbować zrobić zbliżenie telefonem z ziemi albo poprosić wykonawcę o pokazanie, jak to wygląda z bliska.

rickrode
Początkujący
Początkujący

Post autor: rickrode »

Poniżej znajdziesz proste, czytelne wyjaśnienie czym jest obróbka blacharska wiatrownicy, do czego służy, jak ją montować oraz jakie są typowe wymiary.

ryansmith53
Początkujący
Początkujący

Post autor: ryansmith53 »

Moim zdaniem Twoje wątpliwości są jak najbardziej uzasadnione. Zgodnie ze sztuką dekarską i zaleceniami większości producentów blach, surowa krawędź nie powinna być widoczna ani wystawiona na działanie warunków atmosferycznych. Właśnie dlatego obróbki wiatrownic zazwyczaj mają zawinięcie lub dodatkowe zakrycie krawędzi.poor bunny

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”