Obróbka blacharska wiatrownicy

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
gurira
Początkujący
Początkujący

Obróbka blacharska wiatrownicy

Post autor: gurira »

Mam pytanie do szanownych specjalistów z dziedziny dekarstwa.
Czy obróbka zakończenia wiatrownicy w rogu dachu jak na załączonych zdjęciach w poniższym linku jest zgodna ze sztuką?
Mam wrażenie, że coś tu nie tak, a potrzebuję argumentów w rozmowie z wykonawcą, że to jest do poprawy. Wydaje mi się, że lewa strona blachy nie powinna być widoczna. Powinna być jakoś zakryta, gdyż ta strona nie jest zabezpieczona odpowiednimi powłokami przed działaniem warunków atmosferycznych i przed słońcem tak jak prawa strona, tym bardziej, że to południowa strona dachu.
Załączone zdjęcia nie do końca oddają szczegóły bo to jest zdjęcie z pewnej odległości zrobione z drona, więc lepszego nie mam :(
Ostatnio zmieniony 31 paź 2025, 8:45 przez gurira, łącznie zmieniany 1 raz.

utsireefficient
Początkujący
Początkujący

Re: Obróbka blacharska wiatrownicy

Post autor: utsireefficient »

U mnie dekarz mówił, że wszystkie zakończenia powinny być tak zrobione, żeby nie było widać surowej krawędzi blachy, właśnie ze względu na trwałość i estetykę. Jeśli zdjęcia nie oddają szczegółów, może warto spróbować zrobić zbliżenie telefonem z ziemi albo poprosić wykonawcę o pokazanie, jak to wygląda z bliska.

rickrode
Początkujący
Początkujący

Re: Obróbka blacharska wiatrownicy

Post autor: rickrode »

Poniżej znajdziesz proste, czytelne wyjaśnienie czym jest obróbka blacharska wiatrownicy, do czego służy, jak ją montować oraz jakie są typowe wymiary.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”