Obudowa kanałów wywiewnych wentylacji grawitacyjnej

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

_wojtekp
Początkujący
Początkujący

Obudowa kanałów wywiewnych wentylacji grawitacyjnej

Post autor: _wojtekp »

Witam wszystkich,
Mam prośbę o ocenę tego, co deweloper zrobił z uwieńczeniem wentylacji w moim mieszkaniu.
Mam wentylację grawitacyjną, z trzema przewodami (jeden do łazienki i dwa do kuchni) w mieszkaniu, w budynku z 4 kondygnacjami (garaż podziemny, parter i 3 piętra, w tym ostatnie z antresolami). Poniżej zdjęcie, jak to wyglądało na projekcie.
Obrazek

Nie jestem w 100% pewien, ale wydaje mi się, że przewody są indywidualne, nie łączą się z innymi przewodami, co widać na poniższym zdjęciu (wymurowane 3 przewody z mieszkania poniżej i 3 "nowe" otwory w stropie rozpoczynające moje przewody)
Obrazek

Tak to wyglądało, gdy komin wentylacyjny był już wymurowany.
Kuchnia:
Obrazek

i Łazienka:
Obrazek

I do tego momentu nie miałem żadnych wątpliwości. Ale później deweloper wykończył to tak:
Kuchnia:
Obrazek

i Łazienka:
Obrazek

Czy to normalne? czy to powinno tak być? Na projekcie nie było zaznaczonego takiego pudła z płyt GK. Czy to jest jakoś uzasadnione przepisami/normami? Czy po prostu jakaś wygoda wykonawcy?
W łazience te pudło wystaje na kilka centymetrów, nie mam pojęcia jak miałbym to zamaskować kafelkami. Czy mogę żądać zdemontowania tego i nie odebrać tak wykonanej pracy?
Przewody są zrobione z pustaków ceramicznych z aluminiową rurą w środku, wygłuszane wełną mineralną i obudowane cegłą (jak na zdjęciach wyżej), a w pudłach z płyt GK jest poprostu długi przewód aluminiowy, o przekroju kwadratowym i mam wrażenie, że po prostu jego długość zdefiniowała jak daleko sięgają te pudła (nie można takiego przewodu jakoś obciąć? musi być taki długi). Może istnieje jakaś norma, mówiąca o tym, jaką minimalną i maksymalną długość może mieć przewód poziomu między kratką z wywiewem, a przewodem pionowym?
Z góry dziękuję za porady.
Pozdrawiam,
Wojtek
WojtekP

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Obudowa kanałów wywiewnych wentylacji grawitacyjnej

Post autor: TwojOszczednyDom »

Niezbyt dokładnie widzę na tych zdjęciach tej zabudowy z GK co tam jest porobione. Generalnie to wentylacja grawitacyjna w nowym domu to wybacz za wyrażenie ale archaizm! Aż dziw bierze, że wrzucają nadal tę niby grawitacyjną. Zimą wieje, latem nie działa.

Co do twojego pytania to nic się nie stanie jeśli te przewody skrócisz i te pudła zmniejszysz bo rozumiem, że stanowią one ciągłość z kanałami w kominach. Ale i tak radziłbym ci pomyśleć o wentylacji mechanicznej najlepiej z odzyskiem ciepła. Ten budynek to z którego roku?
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

_wojtekp
Początkujący
Początkujący

Post autor: _wojtekp »

Dzieki za odpowiedź. Budynek jest z tego roku. Właśnie kończony. Planuje zrobić tam mechaniczną ale nie wiem czy mogę sobie zrobić odzyskwę ciepła...
Napisaniem do dewelopera ze maja to usunąć. Zobaczymy co odpowiedzą. To generalnie nie pierwsza rzecz, którą dziwnie robią. Rurki odpływowe z ziemi do ściany są łączone 3 kolanami - jedno w górę, drugie w stronę ściany i dopiero trzecie jest schowane w ścianie. Efekt jest taki ze środkowe kolanko wystaje między posadzka a ścianą.
WojtekP

TwojOszczednyDom
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: TwojOszczednyDom »

_wojtekp pisze:Dzieki za odpowiedź. Budynek jest z tego roku. Właśnie kończony. Planuje zrobić tam mechaniczną ale nie wiem czy mogę sobie zrobić odzyskwę ciepła...
Napisaniem do dewelopera ze maja to usunąć. Zobaczymy co odpowiedzą. To generalnie nie pierwsza rzecz, którą dziwnie robią. Rurki odpływowe z ziemi do ściany są łączone 3 kolanami - jedno w górę, drugie w stronę ściany i dopiero trzecie jest schowane w ścianie. Efekt jest taki ze środkowe kolanko wystaje między posadzka a ścianą.
Fuszerka... za niedokładność przy budowie nowych domów głowę bym urwał. Co do wentylacji mechanicznej to jak masz zamiar robić to tylko z odzyskiem ciepła - komfort nieporównywalny. Czym tam będzie grzane? Może cię jeszcze uratuje przed jakimś absurdem ze strony dewelopera, chyba że już za późno?
Każdy dom/budynek może być oszczędny i kosztować nawet 3 razy i więcej MNIEJ w utrzymaniu niż dotychczas... wystarczy znać technologie, pozdrawiam, Grzegorz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”