drzwi antywłamaniowe do mieszkania

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

l82
Początkujący
Początkujący

drzwi antywłamaniowe do mieszkania

Post autor: l82 »

Witam, od dłuższego czasu walczę z tematem i wdzięczny będę za wszystkie rzeczowe odpowiedzi.
W pewien sposób walka toczy się między 3 typami drzwi w dość podobnym przedziale cenowym

gerda C
- zaletą jest duże doświadczenie firmy w produkcji drzwi antywłamaniowych i dobrej jakości zamek
- wadą jest drugi zamek bez odpowiedniej klasy (przy drzwiach do domów bywał problem z panelami ale drzwi ani nie są panelowe ani też nie do domu a do mieszkania)
-mają najniższy współczynnik tłumienia z proponowanych

porta granit
-zaletą jest nieco lepsze tłumienie, oba zamki w klasie III
-wadą że firma jako taka ma zdaje się tylko ten model drzwi antywłamaniowych (w 2 typach) więc pewne wątpliwości budzi owy brak doświadczenia
- podobnie jak w drzwiach kolejnych nieco mało w gruncie rzeczy informacji o tych drzwiach, przekroju itp

interdoor diament
- z tych 3 najlepsze tłumienie dźwięków, oba zamki jak zrozumiałem w klasie III
- wadą prócz owego braku informacji z tego co przeczytałem odklejająca się okleina

teraz fakty odnośnie mieszkania. Zimna klatka schodowa w kamienicy, w tej chwili słychać dzwięki i to bardzo więc uznaję to za jednak istotny argument dla wyboru. Antywłamaniowość niestety ze względu na okolicę oczekuję przynajmniej w klasie C więc propozycję drzwi bez jakichkolwiek badań bądź tylko wzmacnianych niestety nie wchodzą w grę

zdaję sobie sprawę z drzwi dierre które możliwe że najlepiej spełniałyby te warunki niemniej z montażem który parę set złotych pochłonie z pewnością nie chcę wydać więcej jak 3tys

z góry dziękuję za wszelkie opinie, niemniej liczę na walkę na argumenty a nie te są "fajne" a tamte mniej ;)

pozdrawiam i życzę dobrej nocy

ps. dodam tylko że wielce ubolewam nad tym, że ani jeden z tych producentów nie pokusił się o badanie współczynnika przenikania ciepła zasłaniając się że są to drzwi do mieszkań. Klatki schodowe mogą być zimne, byłby to 3 decydujący argument. Używane czasem określenia, że drzwi są ciepłe/zimne w tym przypadku pozostaje mi sprowadzić do oceny dłonią odczucia po dotknięciu okleiny (drzwi gerdy są metalowe więc tu wypadną słabo acz niekoniecznie ze względu na faktyczne przenikanie)

l82
Początkujący
Początkujący

Re: drzwi antywłamaniowe do mieszkania

zasadniczo wypada zadać jeszcze to pytanie:D

Które najlepiej wybrać?

SGL

Post autor: SGL »

l82 pisze:zasadniczo wypada zadać jeszcze to pytanie:D

Które najlepiej wybrać?
Te których ościeża będą "antywłamaniowo" osadzone w murze.

l82
Początkujący
Początkujący

muszę domurować po około 20cm ściany z każdej strony. Aby bloczki się trzymały(aby ta "dostawka" nie była najsłabszym elementem ściany) i tak chcę włożyć kilka prętów żebrowanych śr 6mm, mogłyby być nieco dłuższe i na czas wstawiania futryny zagięte a potem częściowo wyprostowane tak by wchodziły w obręb futryny- która w większości drzwi antywłamaniowych jest i tak zalewana betonem. Takie zabezpieczenie sądzę by wystarczyło jako dodatkowe wzmocnienie ale z tego co się zorientowałem otwór może mieć luzy po około 1cm na stronę- ciężko będzie je wtedy niestety naprostować...
Do zaufania samym kotwom, które w liczbie 6-8(tyle zwykle było o ile pamiętam) były niejako standardem mocowania, nie mam przekonania- jakoś nie wydaje mi się(a wręcz niemal jestem pewny) żeby miały długość ponad 20cm a mocowanie do tej "nowej ścianki" trochę mija się z celem

może jakieś inne propozycje jak rozwiązać problem?

millek79
Początkujący
Początkujący

Post autor: millek79 »

Ja powiem od innej strony;p nie polecałbym takich drzwi antywłamaniowych: http://patrz.pl/filmy/chinskie-drzwi-antywlamaniowe

l82
Początkujący
Początkujący

widziałem ten filmik:) Właśnie był on jednym z powodów dla których odpuściłem sobie drzwi bez klas:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”