W pewien sposób walka toczy się między 3 typami drzwi w dość podobnym przedziale cenowym
gerda C
- zaletą jest duże doświadczenie firmy w produkcji drzwi antywłamaniowych i dobrej jakości zamek
- wadą jest drugi zamek bez odpowiedniej klasy (przy drzwiach do domów bywał problem z panelami ale drzwi ani nie są panelowe ani też nie do domu a do mieszkania)
-mają najniższy współczynnik tłumienia z proponowanych
porta granit
-zaletą jest nieco lepsze tłumienie, oba zamki w klasie III
-wadą że firma jako taka ma zdaje się tylko ten model drzwi antywłamaniowych (w 2 typach) więc pewne wątpliwości budzi owy brak doświadczenia
- podobnie jak w drzwiach kolejnych nieco mało w gruncie rzeczy informacji o tych drzwiach, przekroju itp
interdoor diament
- z tych 3 najlepsze tłumienie dźwięków, oba zamki jak zrozumiałem w klasie III
- wadą prócz owego braku informacji z tego co przeczytałem odklejająca się okleina
teraz fakty odnośnie mieszkania. Zimna klatka schodowa w kamienicy, w tej chwili słychać dzwięki i to bardzo więc uznaję to za jednak istotny argument dla wyboru. Antywłamaniowość niestety ze względu na okolicę oczekuję przynajmniej w klasie C więc propozycję drzwi bez jakichkolwiek badań bądź tylko wzmacnianych niestety nie wchodzą w grę
zdaję sobie sprawę z drzwi dierre które możliwe że najlepiej spełniałyby te warunki niemniej z montażem który parę set złotych pochłonie z pewnością nie chcę wydać więcej jak 3tys
z góry dziękuję za wszelkie opinie, niemniej liczę na walkę na argumenty a nie te są "fajne" a tamte mniej
pozdrawiam i życzę dobrej nocy
ps. dodam tylko że wielce ubolewam nad tym, że ani jeden z tych producentów nie pokusił się o badanie współczynnika przenikania ciepła zasłaniając się że są to drzwi do mieszkań. Klatki schodowe mogą być zimne, byłby to 3 decydujący argument. Używane czasem określenia, że drzwi są ciepłe/zimne w tym przypadku pozostaje mi sprowadzić do oceny dłonią odczucia po dotknięciu okleiny (drzwi gerdy są metalowe więc tu wypadną słabo acz niekoniecznie ze względu na faktyczne przenikanie)