Pytanie o instalację odgromową
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Pytanie o instalację odgromową
Witam!
Mam pytanie. Czy jest możliwość schowania zwodów od instalacji odgromowej (drut) w rurach spustowych z PCV?
Mam pytanie. Czy jest możliwość schowania zwodów od instalacji odgromowej (drut) w rurach spustowych z PCV?
Re: Pytanie o instalację odgromową.
Tak, ale musza to byc ryry z pcv o przynajmniej 2 mm grubości. Pozatym musisz wykonac puszki pomiarowe na kazdym spuscie. I wszystkie łączenia drutu które beda zakryte nie skręcasz a spawiesz, po czym chronisz specjalnym mazidłem antykorozyjnym.
-
elektryczny1971
- Zainteresowany

Oczywiście można ale :Mabuse pisze:Witam!
-rura osłonowa niepalna
-rura wpuszczona w bruzdę elewacji ,tynk i dopiero ocieplenie
- piotrkam1982
- Aktywny

- Kontakt:
a to dziwne...mam wrażenie jakbym się z takim problemem spotkał w życiu i były złącza kontrolne wyciągnięte poza elewację...i w dodatku nie spawane pewnie dla możliwości pomiaru...a to mazidło to zwykły smar, aby śruby nie korodowały...dawte pisze:Tak, ale musza to byc ryry z pcv o przynajmniej 2 mm grubości. Pozatym musisz wykonac puszki pomiarowe na kazdym spuscie. I wszystkie łączenia drutu które beda zakryte nie skręcasz a spawiesz, po czym chronisz specjalnym mazidłem antykorozyjnym.
ale może się mylę....?
-
elpapiotr
Witam.
To jest temat-kosz.
Ani się waż Kolego wspominać podobny temat, a szczególnie niektóre wypowiedzi.Zibi1000 pisze:Podobny temat ;...........
To jest temat-kosz.
Re: Pytanie o instalację odgromową
Puszki rewizyjne celowo nie sa spawane a skrecane - bo to ich domena - musza byc łatwe w rezłączeniu dla celów pomiarowych. Co do mazidła - owszem, często stosuje się smar, are jest specjalna "farba" z dodatkiem ocynku - gdyż podczas spawania wypalasz ocynk z okolic spawu i w tym miejscu może korodować.
-
damian_k
- Zainteresowany

- Kontakt:
Ten smar to nie zwykły smar, a smar grafitowy, który przewodzi prąd.
A płaskownik bednarki można prowadzić pod ociepleniem?