Bojler 80 l słabo nagrzewa wodę ;/

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

adam1091
Początkujący
Początkujący

Bojler 80 l słabo nagrzewa wodę ;/

Post autor: adam1091 »

Witam

Parę dni temu wymieniłem bojler z 120l na 80l firmy galmet i nie wiem dlaczego woda się bardzo słabo nagrzewa przy tym starym bojlerze (120l) również nie za dobrze się nagrzewała ale się nie dziwię dlatego że ten bojler miał grubo ponad 20 lat lecz przy tym nowym bojlerze 80l jest jeszcze gorzej ;/, powiezrchnia domu to 120 m2 i jest stara instalacja, żeliwne grzejniki i grube rury w której mieści się dużo wody lecz jak się wszystkie grzejniki nagrzeją na kotle jest 80'C to i tak słabo się woda nagrzewa i jest jej nie dużo.

może muszę jakiś zawór zakręcać aby się nagrzała ? proszę o pomoc

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Bojler 80 l słabo nagrzewa wodę ;/

Post autor: astim »

Spróbuj trochę bardziej sprecyzować. Z tego co zrozumiałem, masz kocioł 1-funkcyjny z zasobnikiem - obecnie 80l. Może to kwestia regulacji na kotle, a może spora strata ciepła na rurkach doprowadzających wodę do baterii?

adam1091
Początkujący
Początkujący

Post autor: adam1091 »

no tak mam 1-funkcyjny z zasobnikiem - obecnie 80l.
dzisiaj rozpaliłem w piecu i jak już było 60'C to dotknąłem rury z wlotem ciepłej wody do bojlera i była rura gorąca lecz po chwili zrobiła się zimna jakby zimna woda z powrotu bojlera się cofnęła

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

może to kwestia czujnika temperatury wody w zasobniku?

rafales
Aktywny
Aktywny

Post autor: rafales »

astim pisze:może to kwestia czujnika temperatury wody w zasobniku?
Czujnika w zasobniku? W bojlerze czujnik temperatury? Chyba, że mówimy o grzałce :-)

A masz odpowietrznik pionowy przed bojlerem? Być może wężownica jest zapowietrzona, co teoretycznie może się zdarzyć. Ja mam 140L, stary piec (jeszcze, wymiana będzie) a woda w bojlerze robi mi się wrzątek po 1-1,5h

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

rafales, chyba masz stary kocioł na paliwo stałe i nie wiesz co to jest kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem, wiec się nie wypowiadaj....

rafales
Aktywny
Aktywny

Post autor: rafales »

astim pisze:rafales, chyba masz stary kocioł na paliwo stałe i nie wiesz co to jest kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem, wiec się nie wypowiadaj....
Dobrze guru

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”