Wkład kominkowy Dovre 2180 CB- problem z eksploatacją

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kulca
Początkujący
Początkujący

Re: Wkład kominkowy Dovre 2180 CB- problem z eksploatacją

Post autor: kulca »

ja zakupiłem właśnie dovre 2180 cbs, mam w ruszcie 8 otworów, żadnych problemów z rozpalaniem, a szyba mi się brudzi, jak w każdym kominku, tego chyba nie da się uniknąć, palę deskami z budowy

mark
Początkujący
Początkujący

Post autor: mark »

Witam! Widzę, że temat jest ciepły, to podłączę się ze swoimi doświadczeniami na temat szyby i jej brudzenia się.
Mam wprawdzie piecyk Jotul 3TD, ale problem jest podobny. Mam go już 14 lat więc też i przebadałem temat gruntownie.
Nie porusza się w tym wątku sprawy intensywności palenia, a brutalna prawda jest taka, że szyba się, owszem, czyści ale jeśli się ją przygrzeje dobrych parę minut z max. mocą (brud wypala się dopiero przy bardzo wysokiej temperaturze). Ogrzewam tym skromnym piecykiem połączone pomieszczenia (salon + przedpokój + "korytarz" + mój pokój) w sumie będzie tego z 80 m2, czyli sporo. Dom jest z Ytonga + 10 cm styropianu, porządnie zrobiony, bo osobiście, więc ciepły. I teraz - przy największych mrozach palę dość ostro, ale też nie cały czas na maxa. A przy temp. zewn. rzędu 0 - 10 stopni, aby utrzymywać w domu 19-20 stopni trzeba palić ledwo co. Wtedy szyba się brudzi po 1 dniu.
Czyszczę ją skrobakiem (taka plastikowa rączka z wymiennymi trapezowymi ostrzami). Lepiej jest poczekać ze 2 - 3 dni i potem zeskrobać grubszą warstwę , cienka jest trudniej usuwalna, to jest taki nalot. Grubsza warstwa odskakuje szybko, czyszczenie szyby to kilkanaście ruchów. Nie czyszczę jej tak całkiem pedantycznie, czasem zostają smugi ale je zostawiam, i tak przez wyczyszczone pasy widać ogień a nie chcę za bardzo szorować tej szyby, chociaż nie widzę, żeby po tych skrobaniach miała jakieś widoczne rysy.
Wracając do "samoczyszczenia" - producenci zdaje się nie podają szczegółów na temat warunków kiedy taka szyba powinna się sama czyścić. Też bywałem wkurzony, że niby nawiew na szybę ma powodować to czyszczenie ale w trakcie eksploatacji wyszło na to, że nie mogę tak wariacko palić tylko po to, żeby utrzymać szybę w czystości. Po rozpaleniu i nagrzaniu domu, listwa nad szybą jest najczęściej zamknięta całkiem. Zrobiłem sobie zresztą taki regulatorek (z serwomechanizmu od modeli samolotów), który mi reguluje dopływ powietrza tak, aby utrzymać stałą (zadaną potencjometrem) temperaturę w okolicy wylotu spalin z pieca do rury.
To tak jak z autem - producent podaje spalanie 6 litrów, a dosiada auto młody i wychodzi 12 litrów - problem nie w konstrukcji auta tylko w głowie młodego.

Patryk
Początkujący
Początkujący

Post autor: Patryk »

Niestety ja tez jestem uzytkowanikiem jak sie okazalo najwspanialszego i idelanego kominka wg. producenta i firmy montazowej, ale ni wg. mnie. Szyba czarna jak wegiel i zglaszajac reklamacje montazysta stwierdzil ze konsultowal sie z Dovre i nawet nie musi do mnie przyjechac na reklamacje tylko poinformowal mnie co i jak powinienem robic ( czyli robie i pale zle ) i wtedy bedzie czysta. BRAK slow za usluge za prawie 7 tys !!!. SKANDAL. Czy ktos mam moze pismo reklamacyjne , nie bede musial pisac. Chce poinformowac UOKiK o sposobie i trybie zalatwiania reklamacji przez Gliwickiego dystrybutora DOVRE.
odkrywca usterek

mark
Początkujący
Początkujący

Obawiam się, że nie istnieją kominki, w których przy paleniu o różnych intensywnościach nie zabrudzi się szyba. Dopóki jest silny nawiew na szybę brudzi się minimalnie, ale gdy już chcemy przymknąć dopływ powietrza bo dom jest nagrzany, to... niestety. Trzeba by było palić na cały gwizdek, a jakiś czas przed spodziewanym uzyskaniem optymalnej temperatury po prostu nie dokładać więcej drewna. No ale kto będzie znowu rozpalał po 2 godzinach?
Poza tym to nie byłoby ekonomiczne.
Ja jestem większość czasu w domu więc mogę się z tym pobawić, nie wszyscy się do tego jednak nadają.
Palenie w kominku jest pewnym ceremoniałem i czyszczenie szyby też, jak widać, do niego należy :)

kulca
Początkujący
Początkujący

w moim dovre 2180 cbs palę już od 2 tygodni, deski z budowy, szyba nie czyszczona ani razu tak wygląda:

Obrazek

Obrazek

mark
Początkujący
Początkujący

Hmm, to dowód że brudna, czy że czysta? :)

kulca
Początkujący
Początkujący

w porównaniu do zdjęć na jednym z for, gdzie ten sam wkład zadymia w całości szybę po kilku godzinach to chyba czysta :roll:

mark
Początkujący
Początkujący

No niby czysta, ale też i brudna po brzegach... Płomień widać ale trochę nieeleganckie to jest.

Ja czyszczę szybę jak chcę sobie poprawić humor, patrząc na płomienie.
Pisałem że czyszczę tym skrobakiem, ale od jakiegoś czasu znowu używam takiego sprayu do czyszczenia piekarników. Dawniej też go próbowałem używać ale coś nie bardzo mi czyścił. Błąd popełniałem taki, że nie czekałem tylko chciałem zaraz po spryskaniu mieć brud rozpuszczony i go zmywałem. A to trzeba po prostu prysnąć i poczekać z 10 minut, po czym brud sam zaczyna spływać na dół po szybie. Resztę po brzegach skrobaczkiem i z głowy.
Dziś wyczyściłem też pierwszy raz rurę wyciorem poprzez piec, czyli od dołu. Zawsze rozbierałem rurę, wynosiłem na dwór i czyściłem ale potem po złożeniu z powrotem śmierdziało w domu z tydzień jakąś wędzonką. Teraz połączenia rur nie zostały naruszone więc powinno być dobrze.

kulca
Początkujący
Początkujący

zrób fotkę swojej szyby po kilku dniach palenia

mark
Początkujący
Początkujący

Postaram się, na razie jest czyściutka. Cały czas piszę jednak o piecyku Jotul 3TD, chociaż problem jest całkiem podobny.

mark
Początkujący
Początkujący

No tak, trzeba się najpierw nauczyć wstawiać obrazki...
Oto zatem szyba po 1 dniu palenia
Obrazek

a to po 2 dniach palenia
Obrazek

Teraz po spryskaniu sprayem
Obrazek

po 10 minutach od pryskania (brud zaczyna ściekać po szybie)
Obrazek

wycieram papierem toaletowym...
Obrazek

i poprawiam skrobakiem to co jest mcniej przygrzane do szyby
Obrazek

bez przesady, trochę zostawiam, i tak nie będzie widać
Obrazek

Rozpalam, siadam w fotelu i patrzę... :)
Obrazek

Pozdrawiam wszystkich PALACZY!

Przemek

Post autor: Przemek »

wszystkie zdjęcia zamieszczone na obcyhc serewrach będą jeszcze dzis usunięte.
prosze zamiescic zdjecia w galerii na forum - PATRZ REGULAMIN

Wojtero
Początkujący
Początkujący

Post autor: Wojtero »

Jestem posiadaczem Dovre 2180.Obecnie kominek przechodzi swój drugi sezon grzewczy.W pierwszym okresie nie było jakich kolwiek problemów.Szyba czyściła się po nastawieniu pełnej mocy.Brudziła się po zmniejszeniu do prawie minimum.Wszystko byłoby cacy,gdyby nie to ,że nie wiadomo z jakiego powodu przesunęła się szyba w kominku.Przesunięcie niewielkie,ale wystarczające aby wyszczerbił się róg szyby.Problem zgłoszony do lokalnego dystrybutora.Po trzech tygodniach odpowiedź od głównego dystrybutora ,,uszkodzenie mechaniczne,szyba nie podlega reklamacji".Zadałem pytanie czy ktoś może mi odpowiedzieć dlaczego szyba pojechała sobie w lewo zostawiając kawałek po drodze.Odpowiedź u lokalnego "nie wiemy".Z tego co wyczytałem na forum,chyba nie mogę liczyć na pomoc i chociażby odpowiedż od Dovre co jest nie tak z kominkiem,a może z użytkownikiem kominka(palę 3letnią gruszą i jabłonią).Obecnie problem przekazany do producenta Belgia.Czekam na odpowiedź.
Postaram się dodac zdjęcia.

Wojtero
Początkujący
Początkujący

Obrazekpierwszy sezon użytkowania

Wojtero
Początkujący
Początkujący

Obrazek 2 sezon użytkowania,pęknięty prawy dolny róg.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”