Dlaczego panele się rozchodzą?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Dlaczego panele się rozchodzą?
Witam
Założyłem już w życiu kilka dobrych podłóg z paneli (prywatnie, nie na zarobek). I nigdy nie miałem kłopotów z tym, że po założeniu panele się rozchodziły. Teraz robiłem swoje pokoje i po 2 tygodniach widzę, że parę paneli rozeszło się na wąskich krawędziach.
panele podłogowe krono, I gatunek, kliki eleganckie, zakłądałem powoli i starannie.
Jaki może być powód/przyczyna tego stanu rzeczy? @ sztuki rozeszły się na całej wąskiej powierzchni, 2 pozostałe do połowy wąskiej powierzchni.
Założyłem już w życiu kilka dobrych podłóg z paneli (prywatnie, nie na zarobek). I nigdy nie miałem kłopotów z tym, że po założeniu panele się rozchodziły. Teraz robiłem swoje pokoje i po 2 tygodniach widzę, że parę paneli rozeszło się na wąskich krawędziach.
panele podłogowe krono, I gatunek, kliki eleganckie, zakłądałem powoli i starannie.
Jaki może być powód/przyczyna tego stanu rzeczy? @ sztuki rozeszły się na całej wąskiej powierzchni, 2 pozostałe do połowy wąskiej powierzchni.
- Zibi1000
- rekomendowany doradca
Re: Dlaczego panele się rozchodzą?
Może były wilgotne a teraz wysychają. 
Trzymałęm je co prawda 2-3 tygodnie przed założeniem, ale to było w domu, temperatura pokojowa. Nie miały skąd złapać wilgoci.Zibi1000 pisze:Może były wilgotne a teraz wysychają.
Gdzieś widziałem w instrukcji żeby kleić krótsze boki - może by się nie rozeszły. Ja też położyłem panele no ale fakt, że w grudniu, w nieocieplanym domu i się rozeszły. Po jakimś dłuższym czasie rozebrałem je i położyłem od nowa. I tak się rozeszły...
Nic nie trzeba kleić. To są panele kiliki.janosh pisze:Gdzieś widziałem w instrukcji żeby kleić krótsze boki - może by się nie rozeszły. Ja też położyłem panele no ale fakt, że w grudniu, w nieocieplanym domu i się rozeszły. Po jakimś dłuższym czasie rozebrałem je i położyłem od nowa. I tak się rozeszły...
A zapinałeś sobie cały rząd na krótkiej i dopiero wpinałeś na długą, czy każdy z osobna dobijałeś?
Z osobna kazdy panel? Jak to możliwe? Nie wiem czy ktoś potrafi tak to zrobić.demello pisze:A zapinałeś sobie cały rząd na krótkiej i dopiero wpinałeś na długą, czy każdy z osobna dobijałeś?
Najpierw spinasz rząd po krótkiej krawedzi potem zakłądasz na szerokiej.
Ja akurat pierwszą podłogę próbowałem robić łącząc cały rząd i za nic nie wychodziło. Jak w jednym miejscu zaskoczyło to w drugim puściło i na odwrót. Kolejne 5 podłóg tylko pojedynczymi panelami - całkiem fajnie i szybko.
Jak Ty to robisz pojedynczo? Nie mam pojęcia jakim cudem Ci to wychodzi. Możesz opisać?janosh pisze:Ja akurat pierwszą podłogę próbowałem robić łącząc cały rząd i za nic nie wychodziło. Jak w jednym miejscu zaskoczyło to w drugim puściło i na odwrót. Kolejne 5 podłóg tylko pojedynczymi panelami - całkiem fajnie i szybko.
Nie będę twierdził, że ten sposób jest prawidłowy bo nigdy nie widziałem jak się to robi a całe rzędy mi nie wychodziły...
Pierwszy rząd oczywiście cały, kliny po bokach i z przodu. Następnie zaklikuję pierwszy kawałek kolejnego rzędu klinując bok, zaklikuję dłuższym bokiem kolejny panel z ok. 1-2mm odstępem od pierwszego i delikatnie dobijam młotkiem do pierwszego itd. W zależności od paneli czasem trzeba delikatnie unieść dobijane panele żeby luźniej wchodziły. Lepszego pomysłu na jednoosobowe układanie nie przyszło mi do głowy... Szpar nie ma.
Pozdrawiam.
Pierwszy rząd oczywiście cały, kliny po bokach i z przodu. Następnie zaklikuję pierwszy kawałek kolejnego rzędu klinując bok, zaklikuję dłuższym bokiem kolejny panel z ok. 1-2mm odstępem od pierwszego i delikatnie dobijam młotkiem do pierwszego itd. W zależności od paneli czasem trzeba delikatnie unieść dobijane panele żeby luźniej wchodziły. Lepszego pomysłu na jednoosobowe układanie nie przyszło mi do głowy... Szpar nie ma.
Pozdrawiam.
Nie no to jakaś paranoja. tak się nie da. Daj spokój. Zostaję przy normalnym sposobie.
A układasz sam czy masz kogoś do pomocy?
Ps. Właśnie rzuciłem hasło w googlach o układaniu paneli i pierwsze lepsze 3 instrukcje pokazały mój sposób....
Ps. Właśnie rzuciłem hasło w googlach o układaniu paneli i pierwsze lepsze 3 instrukcje pokazały mój sposób....
Zawsze we dwoje
Mi żona próbowała trochę pomagać ale już wolałem sam....
układałem tylko u siebie i u teściów. nie układam "zawodowo".
-
Galeria Parkietu Mława
- Superużytkownik

- Kontakt:
Odpowiedź jest prosta. Jeśli powstają szczeliny po 2 tygodniach od układania to oznacza, że panele wysychają. Z kolei wysychanie jest skutkiem wcześniejszego zawilgocenia. Suche elementy drewniane czy drewnopochodne składowanie w okresie letnim w magazynach bez klimatyzacji lub innego zabezpieczenia przed wilgocią dostosowują się do klimatu otoczenia. Klimat letni jest klimatem wilgotnym i przenosi się również na mikroklimat pomieszczeń. Po właczeniu ogrzewania wilgotność powietrza spada, spada te z wilgotność paneli, Stąd szczeliny. Pozdrawiamrafales pisze:Witam
Galeria Parkietu Mława