Elo. Ostatnio pracowałem trochę przy dachach w Skandynawii jako pomocnik, ciekawa praca, sporo się nauczyłem. Teraz chcem zrobić sobie garaż, na podwórku. Konstrukcję z drewna bez uzywania wkrętów, gwoździ itp. wykorzystując jedynie wcinki.
I tu prośba: polećcie mi jakąś fachową książkę na temat budowy więźb dachowych.
konstrukcja z drewna
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Re: Potrzebuje wiedzy
Co z tego, że są takie podręczniki jak nie ma ich na stanie w księgarniach. Nakład wyczerpany i tak w koło macieju. Czy w końcu ktoś wyda jakąś biblie ciesielską w której będą zawarte takie detale jak połaczenia koszowych z gradowymi, metody tzw. krawędziowania krokwi narożnych z gradowymi, odwiązywanie dachów o różnych konstrukcjach itp. Wiele osób pyta nieraz jak to zrobić czy 'tamto'. Głód wiedz fachowej często wychodzi na budowach, gdzie więżby ciągną się miesiącami, z drogi widać jak wszystko jest żle wykrawędziowane, a efekt końcowy to totalna lipa. Zeby dach dwuspad miał wachnięcia na połaci 15 cm na długości to poprostu det 75 i zepchac taki dach w .......
gunar-wycinam dachy z pasją
Gunar, nie wyda bo wpierw trzeba ją napisać.A poza tym to żaden biznes dla tego co wydaje.
Docent zostaw cos dla potomnych wszak ktoś powiedział, że pieniądze to nie wszystko...
gunar-wycinam dachy z pasją
By coś napisać trzeba też mieć do tego trochę talentu.