Temperatura zgrzewania rur pp-r

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

krzysiekz88
Początkujący
Początkujący

Temperatura zgrzewania rur pp-r

Post autor: krzysiekz88 »

Witam! Kupiłem ostatnio zgrzewarke do rur na allegro i chciałem zapytac jaka powinna byc temperatura zgrzewania rur pp-r do zimnej i do ciepłej wody??

Pozdrawiam.

mezik0
Zaawansowany
Zaawansowany

zgrzewarka

Post autor: mezik0 »

znajdziesz na stronie producenta rur ,zależy od średnicy rury fi 20to około 350C.

krzysiekz88
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzysiekz88 »

Zakres temperatury w zgrzewarce której kupiłem wynosi od 0-300 stopni Celsjusza. Szukalem na stronach producenta, ale tam nie ma konkretnej odpowiedzi. Mam kilka takich rurek do zgrzania, ponieważ robie wode w łazience, niektóre maszynki są bez regulacji, dlatego pytam jaka mniej więcej powinna być ta temperatura. P.S Na stronach producenta nie znalazłem nigdzie podobnych temperatur, albo piszą, ze 200stopni, albo 300.

Pozdrawiam

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: adamis »

Nie bardzo rozumiem, po co w zgrzewarce jest ta regulacja. Ustawia się ją i tak na max. Oczywiście te cieńsze średnice rozgrzewamy krócej, a te grubsze dłużej.
adam

zibiwiking
Początkujący
Początkujący

Re: Temperatura zgrzewania rur pp-r

Post autor: zibiwiking »

Witam!
To mój pierwszy post na tym forum.
Mnie uczyli zgrzewania tak .
Podłączyć zgrzewarkę
Ustawić temperaturę 260 stopni. i do ataku :lol:

Przemek