skraplanie sie wody na foli....

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

protek84
Początkujący
Początkujący

skraplanie sie wody na foli....

Post autor: protek84 »

witam wszystkich... mam taki problem ze zrobilem zamieszkale poddasze... dach jest odeskowany i na deskach papa... miedzu deskami a krokwa jest folia ochywiscie z odstepem.... problem polega na tym ze skrapla sie woda na tej foli przecieka przez welne i kapie mi na plytu k/g... co z tym zrobie? miedzy folia a welna jest rzerwa czy jesli w czobku dachu poprzecinam folie to ta woda odparuje? jeden pokoj mam nie wykonczony to znaczy na fuficie nie mam jeszcze plyt i dlatego widze co sie dzieje.... w czubku dachu mam taki maly strych w ksztalcie trojkata zrobilem juz tam wentylacje nawet ale nie pomoglo.... czy problem moze polegac na tym ze jeszcze nie mam porobionej wentylacj we wszystkich pomieszczeniach? tak gdzie plyty k/g sa [przykrecone zaraz do krokiew wydaje mi sie ze tam to skraplanie wcale nie ma miejsca... nie wiem co robic? mam male dziecko potrzebuje waszej pomocy... moze mial ktos do czynienia juz z takim problemem... pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!! blagam pomocy

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: skraplanie sie wody na foli....

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Bez wentylacji mechanicznej nic się nie wymyśli.

GipsKarton
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: GipsKarton »

Temat izolacji cieplnej dachu obojetnie jakiej konstrukcji jest sprawa zlozona i nie wolno podchodzic do niej na zasadzie rutyny. Jest masa szczegolow ktore trzeba sprawdzic po cieslach i dekarzach.
Problem nie do konca tkwi w braku wentylacji samych pomieszczen.
Autorowi (czytajac tresc*) ciezko bedzie pomoc a proba opisania rozwiazania bedzie bardzo zmudna. I wybacz przywolywanie tu osoby dziecka nie na wiele pomoze. Powinienes duzo wczesniej przed rozpoczeciem prac dodac sobie odwagi i napisac zapytanie jak przygotowac sie do takich prac.
* szczelina odcieta folia
* rozumiec mozna, ze plyty sa mocowane wprost do konstrukcji wiezby
a gdzie paroizolacja
* nie wiadomo jaka grubosc izolacji zostala zastosowana

W innym Twoim poscie MistrzJan udzielil dobrej rady.

Awatar użytkownika
HenoK
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: HenoK »

Tomasz_Brzeczkowski pisze:Bez wentylacji mechanicznej nic się nie wymyśli.
Na pewno? W ścianach doradza Pan stosowanie paroizolacji, a tu o niej Pan zapomniał?

Przed położeniem płyt g.-k. należy załozyć folię paroizolacyjną klejoną na zakładach. Do tego ta wentylacja na stryszku i nawiew przy linii okapu i powinno pomóc.

Wentylacja to odrębny problem. Jak jest rozwiązana obecnie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”