ogrzewanie podłogowe Pomocy
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
wojto_thor
- Początkujący

ogrzewanie podłogowe Pomocy
Witam jestem na etapie robienia podłogi w mieszkaniu parterowym(kuchnia). Mam już wszystko przygotowane pod wylewke na utwardzonym gruncie dałem folie wywineta na sciany, 8 cm styropianu i siatke, ktora jest nieco wyzej zeby beton dobrze zwiazal.w tej chwili wychodzi mi 8 cm wylewki i moje pytanie jest nastepujace: czy moge na tym etapie zrobic sobie wodne ogrzewanie podłogowe?w tych 8 cm ktore mam do zalania? co zrobic i co musze kupić zeby takie ogrzewanie sobie zrobić i w jaki sposób.Bardzo prosze fachowców a wiem ze na tym forum jest ich bardzo wielu doradzili mi jak wykonac w moim przypadku takie ogrzewanie krok po kroku z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam.
Re: ogrzewanie podłogowe Pomocy
Warstwa betonu jest wystarczająca.Na podłogówka.pl kupisz komplet materiałów ,jednak lepiej zleć to komuś kto ma o tym pojęcie.Zadbaj o dylatację nie tylko przy ścianach ale również w drzwiach a przy większej powierzchni pomieszczenie należy podzielić na pola. Jest również płyn do betonu dla ogrzewania podłogowego,który należy zastosować.
- e-multimax
- Zainteresowany

- Kontakt:
nie radziłbym podejmowania się wykonania ogrzewania podłogowego wodnego we własnym zakresie.
Zleć to lepiej specjalistom, którzy mają doświadczenie, bo błędy wykonawcze mogą Cię sporo kosztować.
Zleć to lepiej specjalistom, którzy mają doświadczenie, bo błędy wykonawcze mogą Cię sporo kosztować.
podłogówka wodna to temat dość skomplikowany. jeżeli sie zdecydujesz, to zwiększyłbym grubość warstwy izolacji kosztem grubości wylewki. na styropian idzie folia, do folii mocujesz rurkę w odpowiedniej odległości (należałoby to obliczyć) - musi być z jednego kawałka. Nie można zapomnieć o dylatacjach - bardzo ważne!
- e-multimax
- Zainteresowany

- Kontakt:
Tylko pamiętaj, aby nie zmniejszyć grubości wylewki poniżej dopuszczalnej normy gdyż może to spowodować jej pękanie ,a w konsekwencji uszkodzenie rurek wodnych, co oczywiście powoduje awarię bardzo trudną do naprawienia.astim pisze: jeżeli sie zdecydujesz, to zwiększyłbym grubość warstwy izolacji kosztem grubości wylewki.
Przy ogrzewaniu wodnym wg mnie wylewka nie powinna być cieńsza jak 6cm, oczywiście musi być dylatowana i z dodatkiem plastyfikatora.
Zanim cokolwiek zrobisz przemyśl to dokładnie!